Zuhanykabin tisztítása és vízkőtelenítése egyszerűen, házilag

zuhanykabin tisztítása
Zuhanykabin tisztítása

A zuhanykabin üveg felületének tisztítása folyamatos odafigyelést igényel. A felület folyamatosan ki van téve a különböző szennyeződéseknek. A szappanlerakódások ugyanúgy foltot hagyhatnak rajta, mint a kemény víz okozta vízkő is. Emellett, ha nem fordítunk kellő figyelmet rá, akkor megjelenésében nem nyújt túlságosan esztétikus és higiénikus látványt a rászáradó vízcseppek miatt sem. A zuhanykabin tisztítása azért is kiemelten fontos, mert ezáltal a felület penészedését is könnyedén el tudjuk kerülni. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan végezhető el ez nem túl kedvelt házimunka egyszerűen és vegyszermentesen.

Mivel és milyen gyakran végezzük el a zuhanykabin tisztítását?

A tisztítószer kiválasztásakor elsődleges szempont, hogy kerülni kell azokat a szereket, amelyek megkarcolhatják a felületet. Vagyis a zuhanykabin tisztítása során ne használjuk dörzsiszivacsot, vagy súrolószert. A felületet minden esetben töröljük szárazra a takarítást követően.

Természetesen vegyszeres megoldások is elérhetőek, azonban a jól bevált praktikák akkor sem okoznak csalódást, ha zuhanykabin felületét szeretnénk tisztává varázsolni. A pénztárca- és környezetkímélő módszerek közül továbbra is az ecet áll a legelső helyen – nem véletlenül.

Az eszközök is fontosan, ezért érdemes beszerezni egy ablaklehúzót, ami a csíkmentes ablaktisztítás mellett a zuhanykabin tisztításakor is nagy segítség lehet.

Hogyan használjuk az ecetet?

Ahogy már említettük, az ecet használata itt is bevethető, hiszen a szennyeződések közül a leginkább a vízkő lerakódások jelentek problémát. A vízkő eltávolítására több vegyszermentes megoldás is létezi, amelyek közül az ecettel való tisztítás az egyik legjobb. Azt azonban mindenképp érdemes figyelembe venni, hogy a zuhanykabin felülete miatt nagyobb mennyiségben kell az ecetet felhasználni, ennek következtében az ecetszag is elég erőteljes lesz a takarítási folyamat ideje alatt.

Természetesen az ecet mind a vízkő, mind a penész és egyéb szennyeződések eltávolításához is nagyon jól használható. Emellett szagtalanító hatása is áldásos. Lényeges szempont, hogy bármilyen fürdőszobai felületen alkalmazható. A zuhanykabin felülete ugyanúgy tisztítható vele, mint a csempe vagy a mosdó.

Azonban célszerű a folyamat közben folyamatosan szellőztetni. A legjobb eredmény érdekében az ecetet hígítatlan formában érdemes felhasználni. Egy szivacsot nedvesítsünk be ecettel, majd ezzel töröljük át a kabin teljes üvegfelületét. Amikor végeztünk, néhány percig hagyjuk állni, majd tiszta, langyos, vagy melegvízzel öblítsük le. A folyamat végeztével egy ablaklehúzóval távolítsuk el a maradék vizet.

Hogyan történjen a szappanmaradékok eltávolítása a zuhanykabin felületéről?

Erre a legjobb módszer, ha az ecet mellé némi sampont is használunk. A samponban található összetevők kiválóan alkalmasak arra, hogy eltávolítsák a tusfürdő és szappan okozta lerakódásokat. Emellett a zsírosabb szennyeződések is hatékonyan eltávolíthatók a segítségével. A sampont egy szivacs segítségével kell felvinni a felületre, majd kis ideig érdemes a zuhanykabin falán hagyni. Néhány perc elteltével tiszta vízzel szükséges leöblíteni.

A samponos tisztítást követően érdemes ecetes vízzel leöblíteni a kabint. 1:2 arányban öntsünk ecetet és vizet egy szórófejes flakonba és ezzel fújjuk be a felületet. Egy szivacs, vagy mikroszálas törlőkendő segítségével töröljük át a felületet, majd ablaklehúzóval távolítsuk el a felesleges vizet.

Pro tipp, amivel sokáig megőrizhetjük zuhanykabinunk szépségét

Érdemes minden használat után ablaklehúzóval lehúzni a zuhanykabinra került vizet, ezzel elkerülhető az erőteljes vízkövesedés. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a legjobban akkor járunk el, ha legalább hetente elvégezzük a zuhanykabin tisztítását. Ezáltal nem fognak olyan makacs szennyeződések kialakulni, amiket hosszasan kell súrolni, mire eltűnnek.

A vízkő kialakulását továbbá házi vízlágyító eszközökkel is megtehetjük. Ezáltal könnyedén el tudjuk vonni a víz ásványianyag-tartalmát, amely a vízkő kialakulásának oka.