A parketta felújítás házilag is elvégezhető

Parketta felújítás házilag
Parketta felújítás házilag

Többen talán azt gondolhatják, a parketta felújítás házilag abszolút lehetetlen, hiszen a szóban forgó feladat, nagyobb volumenű felújítás lévén, profi kezek nélkül megoldhatatlan. Ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk! A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, a megkopott fényű, megrepedezett felületek egykori szépségét néhány praktikus házi fortéllyal is visszaadhatjuk.

Tovább A parketta felújítás házilag is elvégezhető

Vegyszermentes szőnyegtisztítás házilag

Szőnyegtisztítás házilag
Szőnyegtisztítás házilag

A szőnyegtisztítás házilag olyan praktikákat takar, amelyek mindegyike aranyat ér a többgyermekes családanyák szemében. Nem kell kétségbeesni, ha „véletlenül” sárfoltos lett a méregdrágán vásárolt szőnyeg, de akkor sem kell a kardunkba dőlni, ha a kivédhetetlennek tartott vörösbor csúfítja el a szebb napokat is látott textilt. Sárfoltok, bor, fagylalt – mindenre van egy remek házi praktika.

Tovább Vegyszermentes szőnyegtisztítás házilag

Környezetbarát ablaktisztító házilag is készíthető

Ablaktisztító házilag
Ablaktisztító házilag

Természetes és hatékony ablaktisztító házilag, ráadásul fillérekből? Igen! Ha a takarítás ezen szegmenséhez sem szívesen használnánk szintetikus készítményeket, számos és sokat próbált módszer közül választhatunk. Eláruljuk, ezen receptek összetevőiért sem kell a boltba rohanni, közülük ugyanis a legtöbb megtalálható szinte minden háztartásban.

Tovább Környezetbarát ablaktisztító házilag is készíthető

Páramentesítés házilag

Páramentesítés házilag
Páramentesítés házilag

A páramentesítés házilag gond nélkül megoldható. Ugyan a szaküzletekben sokféle páramentesítő készülék közül válogathatunk, de ha olcsóbban úsznánk meg a dolgot, akkor is létezik remek alternatíva. Miért ilyen fontos a páramentes otthon? Milyen hátulütőkkel számolhatunk, ha magas a páratartalom a lakásban? Hogyan csökkenthető a legegyszerűbben? Cikkünkben ezeknek a kérdéseknek járunk utána.

Tovább Páramentesítés házilag

Fontos és gazdaságos a vízlágyítás házilag

Vízlágyítás házilag
Vízlágyítás házilag

A vízlágyítás házilag több szempontból is figyelmet érdemel. Nincs feltétlenül szükség speciális berendezésekre, így komolyabb kiadások nélkül megúszható. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a vízlágyítás otthon nem mindig egyszerű folyamat, így hasznos lehet kemény víz esetében vízlágyító eszközt is beszerezni. De miért ilyen fontos a víz keménysége, annak mérése és a lágyítás folyamata?

Tovább Fontos és gazdaságos a vízlágyítás házilag

Párásítás otthon, házi praktikákkal

Párásítás otthon
Párásítás otthon

A párásítás otthon házilag használatos módszerekkel és speciális készülékekkel egyaránt megvalósítható. Miért ilyen fontos az ingatlan páratartalma? Hogyan növelhetjük, illetve csökkenthetjük a pára mennyiségét? Milyen hatással van az egészségre, ha száraz a levegő?

Tovább Párásítás otthon, házi praktikákkal

MDF lap festése házilag? Igen, lehetséges!

MDF bútorlap festése professzionális módon
MDF bútorlap festése professzionális módon

A bútorok frissítésének olcsó és praktikus módja az MDF lap festése házilag. Nem kell feltétlenül szakemberhez fordulni abban az esetben, ha szeretnénk felújítani a bútorokat, vagy csak egy kis változásra vágyunk az otthonunkban. Az MDF lap festése házilag egy kis ügyességgel és kreativitással könnyedén megoldható. Mutatjuk miként érdemes nekilátni, miket szükséges hozzá beszerezni. Jöjjenek a legtutibb bútor felújítás ötletek, amelyeket kár lenne kihagyni!

Tovább MDF lap festése házilag? Igen, lehetséges!

Fekete penész eltávolítása házilag

Fekete penész eltávolítása házilag
Fekete penész eltávolítása házilag

A penész nemcsak csúnya, de káros is az egészségre, így a fekete penész eltávolítása igencsak ajánlott. A penész bárhol megjelenhet, legyen az új építésű vagy régi lakás. Amellett, hogy rendkívül visszataszító, allergiás reakciókat, légúti problémákat, sőt, akár súlyos megbetegedéseket is okozhat. A penész ugyanis spórákkal szaporodik, a teljes kifejlődés után rendszeresen ontja magából a szaporodáshoz szükséges spórafelhőt. Ezeket rendszeresen belélegezzük, ha fekete penésszel borított helyiségben tartózkodunk. Tovább Fekete penész eltávolítása házilag

A bőr kanapé tisztítása otthonunkban

"Bőr kanapé tisztítása házilag

Bőr kanapé tisztítása

Jöjjön néhány házi praktika, amelyekkel a legmakacsabb foltok is bizonyítottan eltávolíthatóak!

Mondhatni minden konyhában fellelhető a só és a tej, ezek pedig jó szolgálatot tehetnek számunkra. Tollal készült remekművekre, rajzokra alkalmazzunk tejet, ha pedig a vörösbor löttyent ki, vegyük kezelésbe sóval! A vörösbort fehérborral is „kiüthetjük”, hiszen azzal áttörölve ugyancsak eltávolíthatóak az ital nyomai.

Viszont, ha nem ismerjük a foltok eredetét, akkor használjunk mosogatószert vagy sampont, némi vízzel elkeverve. Arra azonban vigyázzunk, hogy ne ázzon el a kárpit túlságosan, mert a kemikáliák nem tesznek jót neki!

Zsíros foltokhoz, mint amilyen a csokoládé vagy vajaskenyér okozta nyom, használjunk glicerinnel átitatott vattát a felületen. Miután letöröltük, a felesleget távolítsuk el egy nedves szivacs segítségével.

Bútor tisztítás szódabikarbónával

A zsíros foltok és folyékony szennyeződések eltávolításának további kiváló módja a szódabikarbónával való leszórás. Igen, jól olvasta! A szódabikarbóna ugyanis magába szívja az idegen anyagokat. 1-2 órára szükséges a bútoron hagyni, aztán eltávolítani a porszívóval. Meglepődik majd, mennyire hatásos!

Bőr kanapé tisztítása szódabikarbónával

Bőr kanapé ápolása

Tekintettel arra, hogy a bőr kiszáradásra hajlamos és a napsugárzás hatására is könnyen kifakulhat, megtöredezhet, az ápolása különösen fontos. Ajánlott ezért havonta legalább egyszer kezelni. Ennek legjobb módja a házi ápolószerek alkalmazása.

Az ápolásra alapos portalanítást követően kerülhet sor. Miután tökéletesen tiszta a bőrfelület, nekiállhatunk a műveletnek. Nem kell labormesternek lennünk ahhoz, hogy mi magunk is elkészítsük az ehhez szükséges szereket. Jöjjön néhány szuper házi recept!

2 rész lenolaj és 1 rész ecet keverékét melegítsük fel, majd hagyjuk hűlni. Miután kihűlt, egy puha kendővel vigyük fel a bőrfelületre, miután pedig végeztünk, töröljük szárazra. Az ülőalkalmatosság ragyogóan fényes lesz, akárcsak új korában.

A glicerin nemcsak tisztításra, de ápolásra is jó választás. 3-4 ml glicerint összekeverve pár csepp tiszta szesszel olyan mixet kaphatunk, amivel a kanapét finoman áttörölve, tökéletesen ápolhatjuk azt. Bizonyos időközönként érdemes megismételni a műveletet, karbantartva ezzel a bőrkanapé felületét, biztosítva a fényességet.

Egy kissé bonyolultabb művelet, de megéri a befektetett energiát, ha méhviasz, terpentin, lenolaj és fahamu 1:1 arányú keverékét készítjük el. Ezzel a házi tisztítószer koktéllal nemcsak ápolhatja a bútort, de ahhoz is hozzájárul, hogy a már meglévő hibák, sérülések egy szempillantás alatt észrevétlenné váljanak a legkritikusabb szemlélőnek is.

Végül egy utolsó lehetőség, a banán. A banánhéj ugyanis nemcsak komposztnak tökéletes, hanem arra is, hogy fényesítsük vele a bőr ülőgarnitúrát. A belső, rostos részét kell ehhez segítségül hívni, majd száraz ronggyal áttörölni a kanapét, nehogy rajta maradjanak a banándarabok.

Nos, láthatjuk, hogy nem kellenek ahhoz drága vegyszerek, hogy tisztítsuk és ápoljuk a kanapét, hiszen a bőr kanapé tisztítása házilag könnyen kivitelezhető bárki számára. Egy kis keverés-kavarás ezekből a háztartásunkban gyakran előforduló szerekből és máris adott a tiszta, ápolt bőr kanapé, amin még hosszú évekig pihenhetünk.