Chili paprika palánta gondozása – a legfontosabb tudnivalók

Chili paprika palánta gondozása

Rengetegen szeretik a csípős, erős ételeket, az ehhez szükséges alapanyagok beszerzését illetően pedig örömteli hír, miszerint a chili paprika palánta gondozása a legtöbb esetben nem igényel különösebb szakértelmet. Természetesen joggal merülhet fel a kérdés, miért is érdemes ezzel bajlódni, amikor a boltok polcain ma már a legkülönlegesebb fűszerek és szószok is csupán karnyújtásnyira vannak.

Nos, egyfelől a chili paprika palánta felnevelése kiváló hobbi lehet, hiszen minimális odafigyelés mellett a siker szinte garantált. Másrészt arról se feledkezzünk meg, hogy ahány növény, annyiféle zamat és íz, ha pedig mindenből vásárolnánk konyhakész terméket, az igen komoly kiadással járna, főképp annak tükrében, hogy a javuk még felhasználás előtt megromlana. Így aztán a csípős ízek szerelmeseinek szinte kötelező néhány chili paprika palánta beszerzése, természetesen csak azt követően, hogy alaposan tájékozódtunk a legfontosabb tudnivalókról. Tovább Chili paprika palánta gondozása – a legfontosabb tudnivalók

Veteményes tervezése – így kerüljük el a buktatókat!

Veteményes tervezése

Kellő tapasztalat hiányában elsőre ugyan ijesztő feladatnak tűnhet a veteményes tervezése, ám ha egy kicsit beleássuk magunkat a témába, hamar rádöbbenünk, hogy ez a feladat aránylag egyszerűen megoldható. Első lépésként azt kell végig gondolnunk, milyen igényeket támasztunk a konyhakert kapcsán és persze az sem mindegy, a lehetőségeink mit biztosítanak számunkra.

Ha még soha nem termesztettünk háztáji zöldségeket, akkor fontos, hogy kezdetben mértékletesek legyünk és ne essünk túlzásokba a veteményes tervezése során. Csábítónak tűnhet egy több száz négyzetméteres terület hasznosítása, ugyanakkor azt feltétlenül tartsuk szem előtt, miszerint a méretekkel együtt a gondozáshoz szükséges idő volumene is növekszik. Ha pedig túlvállaljuk magunkat, akkor az könnyedén elveheti a kedvünket és már menet közben felhagyhatunk a gazdálkodással. Így aztán a veteményes tervezése folyamán kiemelt hangsúlyt érdemes fektetni a kapacitásunk kérdésére és mindig ehhez igazítsuk a kertünk dimenzióit. Tovább Veteményes tervezése – így kerüljük el a buktatókat!

Így készíthető könnyedén esővíz szűrő házilag

Esővíz szűrő házilag

A háztáji növénytermesztés kapcsán kardinális kérdést jelent az öntözés optimalizálása, ennek tükrében pedig örömteli információ, miszerint egy jól működő esővíz szűrő házilag is egyszerűen elkészíthető. Ehhez ráadásul Önnek nem kell különösebb szerszámozottsággal rendelkeznie, csupán némi kézügyességre és türelemre lesz szüksége.

Még egy kisebb kert esetében is rengeteg locsolásra van szükség a teljes szezont vizsgálva, a vezetékes víz használata erre a célra azonban egyáltalán nem költséghatékony. A csapadék összegyűjtésére a csatorna kivezetésénél elhelyezett tartály a legalkalmasabb, az ehhez elengedhetetlen esővíz szűrő házilag is legyártható. Szerencsére ilyenkor nem cél a folyadék tökéletes megtisztítása és némi tervezéssel egy nagyon jól működő, szinte automatikus rendszert is összeállíthatunk.

Tovább Így készíthető könnyedén esővíz szűrő házilag

Megoldható a térkő tisztítása házilag, vegyszermentesen?

térkő tisztítása házilag
Térkő tisztítása házilag

A kültéri burkolási megoldások közül a térkő az egyik legszebb és legpraktikusabb megoldás. Azonban a használatból eredően különféle szennyeződések jelenhetnek meg rajta, amelyek ronthatnak az esztétikus megjelenésén. Az olajfoltok és egyéb kiömlő anyagok mellett az eső és a napfény is könnyedén károsíthatják. Szerencsére ezek kezelésére remek vegyszermentes megoldások is léteznek! Mutatjuk, hogyan végezhető el a térkő tisztítása házilag, környezetbarát szerek felhasználásával. Tovább Megoldható a térkő tisztítása házilag, vegyszermentesen?

Ezekre figyelj kertgondozás közben

ezekre figyelj kertgondozas kozben
Kerti munkavédelmi szabályok

A saját kert nemcsak egy tökéletes hely a kikapcsolódásra, hanem lehetővé teszi, hogy elmenekülj a mindennapi feladatok elől egy újabb kötelesség mögé. A telken megtapasztalhatjuk a vágyott nyugalmat, de elfáradhatunk a kerti munkákban is. Nem szabad azonban megfeledkezni a biztonságunkról. Cikkünkben a kerti munkavédelmi szabályokról tájékoztatunk, és segítünk a megfelelő védőruházat kiválasztásában. Tarts velünk! Tovább Ezekre figyelj kertgondozás közben

Hogyan történjen a medence téliesítés házilag?

medence téliesítés házilag
Medence téliesítés házilag

A medence karbantartásának fontos lépése a télre való felkészülés. Ennek számos oka van, azonban a legfőbb, hogy ezzel biztosíthatjuk, hogy a következő szezonban könnyen használatba tudjuk venni a medencénket. Emellett megóvhatjuk a medence szerkezetét és gépészetét is az esetleges károktól. Ha nem szeretnénk súlyos pénzösszegeket rákölteni medencénkre, akkor mindenképp végezzük el az alábbi lépéseket, amellyel könnyen megoldható a medence téliesítés házilag! Tovább Hogyan történjen a medence téliesítés házilag?

A hamu felhasználása a kertben és otthonunkban

hamu felhasználása
Hamu felhasználása

A fával való fűtés még napjainkban is az egyik legjobb és leggazdaságosabb forma. A visszamaradt égéstermék, vagyis a hamu felhasználása egyáltalán nem újkeltű dolog. Már az ókori görögök is alkalmazták a növényekre gyakorolt jótékony hatása miatt. A hamu felhasználása a kertben napjainkban azért nagyon divatos, mert így környezetbarát módon tudjuk a földet trágyázni.  Pontosan hogyan történjen a hamu felhasználása a kertben? Milyen előnyökkel számolhatunk a használatával? Tovább A hamu felhasználása a kertben és otthonunkban

Hogyan történjen a kerti tó téliesítése?

kerti tó téliesítése
Kerti tó téliesítése

A tél közeledtével rendkívül fontos feladat, hogy a kertünket ékesítő kerti tavat felkészítsük a hidegebb időre. A kerti tó téliesítése akkor válik esedékessé, amikor a hőmérséklet tartósan 10 °C alá esik és éjszakánként 0 °C körül, vagy esetleg alatta van. A szükséges munkálatokkal biztosíthatjuk, hogy a tóban fennmaradjon az ökológiai egyensúly és tavasszal ismét ékesíthesse kertünket! Nézzük, hogyan történjen a kerti tó téliesítése házilag! Tovább Hogyan történjen a kerti tó téliesítése?

A gyep gondozása ősszel

gyep gondozása ősszel
Gyep gondozása ősszel

A gyönyörűen zöldellő fű a tavaszi és nyári hónapokban jelentős igénybevételnek van kitéve. Jellemzően az őszi hónapokban el kell végeznünk azokat a karbantartási munkálatokat, amelyek garantálják, hogy a következő évben is élvezhessük pázsitunk szépségét. Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan végezhető el a gyep gondozása ősszel és mik azok a lépések, amelyeket mindenképp el kell végeznünk! Tovább A gyep gondozása ősszel