Szemes kávé tárolása

szemes kávé tárolása
Szemes kávé tárolása

A kávé – legyen szó szemes, vagy akár őrölt változatról – idővel elveszti aromáját. Ennek oka a meglehetősen gyors oxidálódásban keresendő. Szerencsére vannak olyan házi praktikák, amelyek alkalmazásával megőrizhető a kávé frissessége, vagyis íze és illata is. Cikkünkben bemutatjuk, mik a legnagyobb buktatók és hogyan történjen az őrölt és a szemes kávé tárolása!

Milyen tényezők csökkentik a kávé aromáját?

A levegő, a nedvesség, a magas hőmérséklet és a napfény egytől egyig a kávé „ellenségei”. A kávé oxidációjáért a levegő a felelős. Ha nedvesség éri, akkor porózus szerkezete miatt könnyedén felszívja, ezáltal elveszíti aromáját. Minél magasabb hőmérsékleten tároljuk, annál gyorsabban oxidálódik.

Javaslatok az őrölt kávé tárolására

Igazi kávérajongók inkább a szemes kávét részesítik előnyben, ami nem is csoda, hiszen a frissen őrölt kávénak sokkal gazdagabb az ízvilága. Ha erre nincs lehetőségünk, de szeretnénk otthon is kávét fogyasztani, akkor őrölt kávét szükséges vásárolnunk. Az őrölt kávé tárolása nem könnyű feladat, hiszen a darálás által a kávészemek már azonnal levegővel érintkeznek, vagyis megindul a kávé oxidálódása. A vákuumcsomagolás felbontását követően a probléma fokozódni kezd, hiszen ismét levegő éri a kávét és emiatt ismét veszít aromájából.

Az őrölt kávé tárolása minden esetben légmentesen zárható dobozban történjen. A legjobb megoldás, ha egy olyan dobozba helyezzük, amely még a fénytől is megóvja. Ha ez utóbbira nincs lehetőség, akkor egy üveg edény is megfelelő a tárolásra, azonban akkor kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a kávét ne érje követlen (nap)fény. A kávét minden esetben száraz és hűvös helyen tároljuk. A konyhaszekrény a meleg, nyári hónapokban nem túl jó választás, azonban a hűtőben való tárolás sem javasolt. Légmentesen záródó edény hiányában igyekezzünk az összes levegőt kiszorítani a tasakból és zárjuk le egyaromazáró csipesszel.

szemes kávé tárolása

Hogyan történjen a szemes kávé tárolása?

A kávé tárolására a legjobb megoldás, ha a gyári tasakot használjuk – különösen akkor, ha a gyári tasak visszazárható. A kisebb kiszerelésű csomagok gyakran simítózárral vannak ellátva, amely használatával könnyedén, légmentesen zárhatóvá válnak. Általában a kisebb kiszerelésű (max. 250 grammos) szemes kávét szokták ilyen tasakba tenni. Ennek hiányában használhatunk aromazáró csipeszt is. A kávé felbontásán is sok múlik! Ha a tasak nem visszazárható, akkor arra figyeljünk, hogy a lehető legkisebb nyílást ejtsük rajta. Miután kivettük a tasakból a kívánt mennyiséget, alaposan nyomjuk ki a felesleges levegőt! Ez nagyon fontos, hiszen a tasakba kerülő levegő ronthatja a kávé minőségét.

Szemes kávé tárolása: így tároljuk az 1 kg-os kiszerelést!

A nagyobb kiszerelésű szemes kávénál különösen nagy gondot kell fordítani a helyes tárolásra. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a kávé minősége hamar romlásnak indul és elveszíti ízét és zamatát. A nagy kiszerelésű kávét kisebb adagokra osztva tároljuk, lehetőleg olyan edényben, ami légmentesen zárható. Megfelelő lehet egy jól záródó fémdoboz vagy egy csatos üveg (gumitömítéssel ellátva).

A dobozban való tárolásnál is egy alapvető szabály van, amit minden esetben be kell tartani: nem szabad utántölteni! Minden esetben meg kell várni, amíg az előre kiporciózott kávé elfogy a dobozból. Ezután a tárolót alaposan el kell mosni és megszárítani – ügyelve arra, hogy semmiképp se érje nedvesség a kávészemeket. Amikor ezzel megvagyunk, akkor mehet a dobozba a kávé. A doboz tisztítására azért van szükség, mert a tároló oldalsó falra kicsapódó olaj idővel meg tud avasodni, ezáltal pedig el tudja rontani a kávé ízét.

Kis adagokban is történhet a szemes kávé tárolása

A nagyobb kiszerelésű kávét kisebb adagokra osztva is tárolhatjuk. Ehhez légmentesen zárható tasakokra lesz szükségünk. A kávészemeket 150-200 grammos adagokra osztva helyezzük a tasakokba és szorítsuk ki belőle a levegőt. Itt sem javasolt teljesen kiszívni az összes levegőt, a fent ismertetett probléma miatt. A kis tasakokat először fóliával kell minden irányból betekerni, majd következhet az alufólia a fényvédelem miatt. Ezután száraz, hűvös, nedvességtől és fénytől védett helyre tegyük.

szemes kávé tárolása

Kávé vásárlás: milyen csomagolású kávét válasszunk?

Érdemesebb kisebb kiszerelésű kávét vásárolni, amit gyorsan el tudunk fogyasztani. Ha így teszünk, akkor sokkal kisebb az esély arra, hogy a kávé elveszíti aromáját.

Figyeljünk a kávé eredeti csomagolására. Ami lényeges, hogy – az őrölt kávéval ellentétben – a szemes változatot nem szabad vákuumcsomagolásban tárolni. Ha ilyen kávéval találkozunk, akkor semmiképp se vegyük meg. A szemes kávé megfelelő tárolása egy olyan tasakba történik, amelyen egy egyirányú szelep található. Ennek a szelepnek az a funkciója, hogy ezáltal könnyedén tud távozni a csomagba levő szén-dioxid, ami a pörkölés után keletkezett. A vákuumcsomagolás azért nem szerencsés a szemes kávéknál, mert ezzel az eljárással nemcsak a tasakból szívják ki a felesleges szén-dioxidot, hanem a kávészemek belsejéből is. Az egyirányú szeleppel ellátott zacskó alkalmazása azt is megakadályozza, hogy levegő kerüljön a tasakba, ami rontja a kávé aromáját.

Mindig nézzük meg a kávé gyártási idejét, hiszen a kávé minősége még akkor is romlik hónapok alatt, ha megfelelően volt tárolva.

Ne tároljuk a kávét a hűtőszekrényben!

A hűtőszekrény sajnos nem alkalmas a kávé megfelelő tárolására. Persze bizonyos paramétereknek teljesen megfelel, azonban a túlzott hőmérséklet-különbség miatt a hűtőből kivéve azonnal lecsapódik a pára a kávészemekre. Mivel a pára bejut a szemek belsejébe is, ezért jelentősen károsítja azokat. Ezért semmiképp sem javasolt a hűtő használata.

Hogyan tároljuk a lefőzött kávét?

Helyesebben kérdezhetnénk azt is, hogy tárolható-e a lefőzött kávé? Természetesen, ha a kávé többet jelent számunkra, mint egy koffeint tartalmazó ital, akkor fel se merül, hogy lefőzött állapotában eltegyük. Elméletileg természetesen eláll és akár fél napig is tárolható szobahőmérsékleten is. Azonban ez alatt az idő alatt jelentősen veszít aromájából. A lefőzött és újra felmelegített kávé meg sem közelíti azt az ízélményt, amelyet a frissen főzött biztosít. Emiatt inkább nem javasoljuk ezt az eljárást.