Zuhanyfüggöny tisztítása házilag

zuhanyfüggöny tisztítása
Zuhanyfüggöny tisztítása

A zuhanyfüggöny tisztítása egy roppant macerás feladatnak tűnik. Nem csoda, hogy sokan a tisztítás helyett inkább vásárolnak egy új darabot. A vízzel érintkező tárgyakon és burkolatokon minden esetben számolnunk kell a vízkő lerakódás és a penész kialakulásának veszélyével is. Jelen esetben pedig a fürdés során használt tisztálkodószerek is lerakódhatnak rajta. Szerencsére a tisztítás nem igényel sok időt és vegyszerek használatát sem. A zuhanyfüggöny tisztítása egyszerűen elvégezhető házilag, ráadásul a háztartásban több helyen használt vegyszermentes tisztítószerek segítségével.

A zuhanyfüggöny használata nemcsak praktikussági, hanem esztétikai szempontból is megfontolandó. Egy jól megválasztott darabbal ugyanis nagyon sokat tehetünk fürdőszobánk hangulatáért. Ha időnként lecseréljük, akkor egy minimális beruházással öltöztettük át a helyiséget. A színes és mintás darabok mellett egyszínű, akár teljesen fehér változatban is gondolkodhatunk. Azonban azzal számolni kell, hogy a fehér színű könnyebben sárgul be, mint egy színes. Míg a színes darabokon kevésbé észlelhető, hogy mennyire piszkosak. Persze ez utóbbi pozitív tulajdonság is lehet, azonban, ha ezáltal könnyedén megfeledkezhetünk a tisztításról.

Mire figyeljünk?

Miután leszedtük a zuhanyfüggönyt, távolítsunk el minden eltávolítható elemet – kampót, karikát. Ezután következhet a tisztítás. Minden esetben érdemes megnézni a címkén található gyártói utasítást, ugyanis a legtöbb zuhanyfüggöny meghatározott feltételek mellett akár mosógépben is kimosható. A rendszeres tisztítással megelőzhetjük a penész kialakulását és megóvhatjuk zuhanyfüggönyünk szépségét. Mielőbb bedobnánk a mosógépbe, alaposan nézzük át, mert csak akkor javasolt így tisztítani, ha nincsenek rajta makacs szennyeződések, vagy penészfoltok.

Hogyan történjen a zuhanyfüggöny tisztítása házilag mosógéppel?

A mosógépben történő mosásnál arra érdemes figyelni, hogy ne tömjük tele a gépet. Fontos szempont az is, hogy kímélő programon mossuk. Ha makacs szennyeződések vannak rajta, akkor mindenképp áztassuk be mosás előtt és a foltokra szórjunk szódabikarbónát.

A zuhanyfüggöny mellé helyezzünk néhány törölközőt, amelyek megóvják az anyagot attól, hogy megtörjön. A mosáshoz egy 1 ½ liter meleg vízben fel kell oldani 2 evőkanál mosószódát és ezt kell a mosógép tartályába tölteni. Öblítő helyett egy kevés ecetet használjunk. A hagyományos – boltban kapható – öblítőt kerülni kell, mert károsíthatja a műanyag, vagy vinyl zuhanyfüggönyöket.

Ha nem szeretnénk mosógépben mosni, akkor a mosószódás keverékkel kézzel is kimoshatjuk a zuhanyfüggönyünket. Ez esetben, ha erősebben szennyezett a függöny, akkor akár hosszabb időre is beáztathatjuk.

A szárítást ruhaszárítón is elvégezhetjük, vagy akár vissza is akaszthatjuk a helyére, a fürdőszobába. Arra azonban figyeljünk, hogy csak akkor fog egyenletesen megszáradni, ha kisimítjuk az anyagot. A száradást azzal segíthetjük, ha a mosást követően áttöröljük a zuhanyfüggönyt egy száraz törölközővel.

Használjunk természetes tisztítószereket!

Mivel folyamatosan ki van téve a víznek, ezáltal a vízkő könnyedén lerakódik rajta. Emellett pedig a szappan, tusfürdő és a sampon is rákerül a fürdés során, aminek következtében el is színeződhet. A zuhanykabin tisztítása és vízkőtlenítése könnyedén megoldható természetes szerekkelSzerencsére ezek a természetes csodaszerek sikerrel alkalmazhatók, akkor is, ha a zuhanyfüggönyt szeretnénk megtisztítani a szennyeződésektől.

Szódabikarbónával is tisztíthatjuk a zuhanyfüggönyt!

Fertőtlenítő és szagtalanító hatása mellett a szódabikarbóna még a vízkő kialakulásától is megóvja a szövetet. Egyszerűen csak oldjuk fel a szódabikarbónát egy tál meleg vízben (1 liter vízhez 1 evőkanállal tegyünk) és ezzel a keverékkel töröljük át a felületet.

A szódabikarbóna folttisztításra is remekül alkalmazható: a zuhanyfüggönyt vegyük le ér helyezzük a kádba. Majd szódabikarbónával alaposan dörzsöljük be a problémás részeket. A dörzsöléshez használjunk egy kefét, vagy egy mosogatószivacs dörzsölős oldalát. Szükség esetén be is áztathatjuk a kádba akár szódabikarbónás, akár ecetes vízbe.

Milyen gyakran történjen a zuhanyfüggöny tisztítása?

A fürdőszobai felületeket célszerű heti rendszerességgel megtisztítani. Erre azért van szükség, mert már ennyi idő alatt is elkezd lerakódni a vízkő a vízzel érintkező felületekre. Emiatt a zuhanyfüggönyt is érdemes heti rendszerességgel tisztítani. Heti rendszerességgel elegendő ecetes vízzel lemosni, mert ezzel a lépéssel már könnyedén megóvhatjuk. Az ecetes vizet egy szórófejes flakonba töltve, vagy akár szivacs segítségével is fel tudjuk hordani a felületre. Ezután a zuhany segítségével tiszta vízzel át kell mosni. Amikor végeztünk, akkor ki kell simítani és kiszellőztetni a helyiséget.

Szellőztessünk ki fürdés után!

A szövetet azzal is megóvhatjuk a penésztől, ha használat után hagyjuk teljesen kiszáradni. Ehhez egész egyszerűen simítsuk ki, majd szellőztessük ki a helyiséget. Ezzel megóvhatjuk a páralecsapódástól is.