Fekete penész nem csak csúnya, veszélyes is lehet

Fekete penész
Fekete penész

A penész bárhol megjelenhet, legyen az új építésű vagy régi lakás. A lakásokban megjelenő penész általában a fekete penész, de sajnos vannak olyan láthatatlan penészfajok is, melyeknek a jelenlétéről nem is tudnak a vele együtt élők.

A fekete penész csúnya foltokat hagy maga után, ezért a háziasszonyok rögtön megjelenése alkalmával gondosan irtani kezdik minden elképzelhető eszközzel. De ez nem minden! A penész spórákkal szaporodik, a teljes kifejlődés után rendszeresen ontja magából a szaporodáshoz szükséges spórafelhőit.

Ez a levegőben száll és a helyiségben tartózkodók rendszeresen belélegzik. A fekete penész spórája allergiás tüneteket okozhat, gyakori tüsszentéshez, torokirritációhoz vezet. Főleg a gyerekek esetében veszélyes, ha huzamosabb ideig ki van téve a penész hatásának, asztmás megbetegedés kialakulását okozhatja. A penész kialakulását a magas páratartalom, állandó nedves környezet hozza létre. A rendszeres szellőztetés, párátlanítás megszünteti az optimális feltételeket, tehát a penész nem alakulhat ki.