Fekete penész eltávolítása házilag

Fekete penész eltávolítása házilag
Fekete penész eltávolítása házilag

A penész nemcsak csúnya, de káros is az egészségre, így a fekete penész eltávolítása igencsak ajánlott. A penész bárhol megjelenhet, legyen az új építésű vagy régi lakás. Amellett, hogy rendkívül visszataszító, allergiás reakciókat, légúti problémákat, sőt, akár súlyos megbetegedéseket is okozhat. A penész ugyanis spórákkal szaporodik, a teljes kifejlődés után rendszeresen ontja magából a szaporodáshoz szükséges spórafelhőt. Ezeket rendszeresen belélegezzük, ha fekete penésszel borított helyiségben tartózkodunk.

A penész a magas páratartalmat és az állandóan nedves környezet szereti igazán. Mi pedig nagyon nem szeretjük, ezért igyekszünk mindent megtenni a kialakulásának elkerülése érdekében. Sajnos megjelenhet a patika tisztaságú, makulátlan otthonokban is. Vegyük sorra, hogyan történhet a fekete penész eltávolítása házilag!

Penész megszüntetése házilag

A jó hír az, hogy sokat tehetünk a gonosz penészfoltok eltüntetéséért és még különleges szerek sem kellenek hozzá. A legkézenfekvőbb a teafaolaj használata, ami egy természetes gombaölő szer. Ez nemcsak eltávolítja a penészt, hanem megakadályozza az újabb spórák kialakulását is. A titkos recept pedig a következő: 1 teáskanál teafaolajat adjunk 1 csésze vízhez és az így kapott eleggyel fújjuk be a penészt. Várjunk nagyjából 1 órát, majd töröljük le egy száraz ronggyal.

grapefruit-mag kivonat fertőtlenítő hatása szintén ismert, ami jól jön a penészgomba ellen is. 10 csepp kivonat 1 csésze vízzel elkeverve megálljt parancsol majd az ellenségnek. A teafaolajhoz hasonlóan használjuk, permetezzük be vele a foltokat, majd töröljük le egy száraz ronggyal. Kisebb kiterjedésű foltok esetén elég 10 percet várni, nagyobbaknál akár 1 órát is hagyhatjuk hatni.

Penész eltávolítása ecettel

Az ecet nemcsak olcsó, de hatásos megoldás a fekete penész eltávolítása érdekében. Jól alkalmazható, ha a penész a fürdőszoba falán, a csempéken vagy a fugákon jelent meg. Antibakteriális, savas hatását kihasználva ugyanúgy járjunk el, ahogy az előzőekben beszámoltunk róla. Amennyiben a módszer alkalmazása nem vezet eredményre, egy régi, használaton kívüli fogkefével sikáljuk le a penészfoltokat, majd ismételjük meg az ecetes permetezést. Fontos, hogy szellőztessünk a művelet közben és viseljünk gumikesztyűt!

Ha már sav, akkor a citromlét is segítségül hívhatjuk a fekete penész eltávolítása érdekében. Talán nem olyan erős, de biztosan rendelkezésre áll minden háztartásban. 3-5 citrom kifacsart levét spriccoljunk a penésszel borított falra, majd töröljük le egy törlőkendővel.

+1 módszer – penész ellen szódabikarbóna

A szódabikarbóna szuper adottságokkal rendelkezik, hiszen biztonságos, mégis nagyon hatásos. Kémiailag egy lúgos kémhatású, vízben oldódó só. Fele rész szódabikarbóna, fele rész víz felhasználásával olyan masszát kaphatunk, amit könnyedén felvihetünk a penésszel érintett területre. Miután bekentük vele a falat, sikáljuk le egy kefével. Víz és szódabikarbóna keverékével pedig fújjuk be a kezelt felületet, megelőzve ezzel a penész újbóli kialakulását.

Fekete penész eltávolítása házilag

A penész megelőzése

Ahogy mindenben, a penész elleni harcban is a legkézenfekvőbb megoldás a megelőzés. Néhány könnyen betartható, egyszerű gyakorlattal megakadályozhatjuk, hogy a lakásunkat ellepjék a penészgombák.

Mivel a penészgombák a párás, levegőtlen területeken tenyésznek, így az elkerülhessük érdekében, biztosítanunk kell a lakás optimális páratartalmát. Ezt megoldhatjuk rendszeres és teljes körű szellőztetéssel.

Fontos továbbá, hogy a falfelületeket ne fedjünk be teljesen, lehetővé téve ezzel a levegőzésüket. Érdemes gombaölő, penész elleni falfestéket is használni mind bentre, mind pedig kintre, a vakolatra is. A ház külső szigetelésével is garantálhatjuk az ideális páratartalmat. Ezzel párhuzamosan jó megoldás lehet a szellőzőrendszer kiépítése.

Amennyiben nincs lehetőségünk grandiózus beruházásokra, egy párátlanító eszköz beszerzésével is elérhetjük, hogy ne legyen túl magas a páratartalom. Ezek a berendezések rengeteg, akár napi több liter vizet is képesek megkötni a levegőből. Olcsók és könnyen beszerezhetőek, így talán ezek a leggyorsabb és leginkább elérhető megoldások a penész ellen.

Fontos a jól szellőző nyílászárók használata. A manapság kedvelt műanyag nyílászárók nem képesek a levegőáramlás megfelelő mértékű biztosítására. A hagyományos, fából készült ablakok és ajtók jó szellőzést biztosítanak.

A fűtés nem megfelelő használata is kapcsolatba hozható a gyűlölt penészgomba megjelenésével. Arra érdemes figyelni, hogy ne kapcsolgassuk fel-le a szabályozót, hanem legyen állandó, azonos hőmérséklet a lakásban. A hőmérsékletingadozás megakadályozása tevékenyen hozzájárul a penész kialakulásának megelőzéséhez.

Láthattuk, hogy a fekete penész nemcsak iszonyúan otromba, de súlyos betegségek, végső esetben akár a tüdőgyulladás okozója is lehet. Éppen ezért nem szabad hagyni, hogy elszaporodjon. Ha pedig megjelent, azonnal intézkedni kell a megszüntetéséről. Szerencsére, a fekete penész eltávolítása házilag könnyen kivitelezhető. Javasolt azonban mindenekelőtt a megelőzésre fókuszálni.