MDF lap festése házilag? Igen, lehetséges!

MDF bútorlap festése professzionális módon
MDF bútorlap festése professzionális módon

A bútorok frissítésének olcsó és praktikus módja az MDF lap festése házilag. Nem kell feltétlenül szakemberhez fordulni abban az esetben, ha szeretnénk felújítani a bútorokat, vagy csak egy kis változásra vágyunk az otthonunkban. Az MDF lap festése házilag egy kis ügyességgel és kreativitással könnyedén megoldható. Mutatjuk miként érdemes nekilátni, miket szükséges hozzá beszerezni. Jöjjenek a legtutibb bútor felújítás ötletek, amelyeket kár lenne kihagyni!

Bútor felújítás házilag, egyszerűen

Mielőtt belevágnánk a felújításba, jó tudni, mik azok az MDF bútorlapok. Az MDF az angol „medium-density fiberboard” rövidítése, ami annyit tesz: közepes sűrűségű farostlemez. A gyártása úgy történik, hogy a fát apró darabokra aprítják, majd összeragasztják magas nyomáson és hőmérsékleten. Az eljárás eredményeként masszív farost lapok jönnek létre. Ebből készül a legtöbb hétköznapi bútor. Előnye, hogy lényegesen olcsóbb, mint a tömör fa és még könnyen is kezelhető. Viszont iszonyúan nehéz és sérülékeny, így a szállítása nehézkes.

Témánk szempontjából kiemelten fontos a könnyű kezelhetősége, hiszen nyersen porózus anyag, így kiválóan felszívja a különböző festékeket. Pontosan ugyanannyira könnyű vele dolgozni, mintha nyers fát festenénk, sőt, még extrán tartós is lesz a végeredmény. Sok esetben előkezelés sem szükséges festés előtt, amivel plusz időt takaríthatunk meg. Amennyiben az MDF lap festése házilag projekt megvalósításába kezdünk, alig néhány lépés végrehajtása szükséges.

Nézzük, melyek ezek:

  1. Portalanítás, tisztítás:ahogy minden festés előtt, az MDF lap festése előtt is elengedhetetlen a felület portalanítása. Hogy a zsír- és ragasztónyomokat is hatékonyan eltüntessük, töröljük át denaturált szesz és víz fele-fele arányú keverékével. Tisztítás után az egyenetlenségeket javítsuk ki fatapasszal, majd miután megszáradt, csiszoljuk simára.
  1.  Festés: a következő lépés a legizgalmasabb, a festés. Amennyiben nem krétafestéket használunk, először tegyünk a bútorra alapozót. Ezt követően 2-3 rétegben vigyük fel a festéket, amíg elérjük a kívánt színt. Előfordulhat, hogy a festék „felszőrösödik”, darabos lesz. Ekkor csiszolópapírral simítsuk el a kiálló részeket.
  1. Felületzárás: az utolsó, de nem elhanyagolható lépés a felületzárás. Ehhez használhatunk bútorviaszt, lakkot, tungolajat vagy kenderolajat. Kenjük be vele a festett bútort jó vastagon, majd a felesleget távolítsuk el egy száraz törlővel. 24 órát érdemes várni a bútor használata előtt, hogy teljesen beszívja a felületkezelő anyagot.

MDF fólia javítása

Amennyiben az MDF lap festése házilag fóliázott lapokon valósulna meg, a fent ismertetett lépések előtt szükséges a fólia leolvasztása hőlégfúvó segítségével. Ez ugyan kissé nehéz és időigényes feladat, de a kifogástalan eredmény érdekében feltétlenül szükséges. Amennyiben sikeresen megszabadultunk a fedőfóliától, ugyanúgy festhetjük, majd kezelhetjük a felületét, mint ahogy azt egy nyers MDF lappal tennénk.

Tuti tipp: krétafesték bútorra

A krétafesték manapság az egyik legnépszerűbb színezőanyag. Óriási előnye, hogy a legtöbb bútorfelületre tökéletesen alkalmazható, hiszen mindenhez jól tapad. Alapozás, csiszolás nélkül is használható. Jól fed, egyenletes, szép színt biztosít, könnyű bánni vele és igen gyorsan szárad, így nem kell sok időt várni az egyes rétegek felvitele között.

Krétafesték használatával a ma divatos vintage és rusztikus hatást kelthetjük életre a bútorokon. Különösen jó azoknak, akik szeretik a régies megjelenésű tárgyakat. A krétafesték lényegében mészkőpor (ami a kréta lapanyaga) és egyszerű vízbázisú latexfesték keveréke. Összetételének köszönhetően textilhez is alkalmazható.

Krétafesték házilag könnyedén

A krétafesték tehát egyszerű és nagyszerű, de ami a legjobb benne, hogy otthon is gyorsan elkészíthető. Hogyan? A recept nagyon egyszerű, csupán 1 rész hagyományos modellgipsz, 2 rész beltéri latex falfesték és 1 rész víz kell hozzá. A titok, hogy az arányokat megtartva, az összetevőket tökéletesen kimérve keverjük csomómentesre. Eleinte a gipsz miatt darabosnak tűnhet, de hamar egyneművé alakul majd. Amennyiben különböző színekről áhítozunk, a recept ugyanez, csak a fehér latex falfesték helyett használjunk színes beltéri falfestéket és azt keverjük össze a gipsszel és a vízzel. Az eredmény makulátlan és szemet gyönyörködtető lesz. Nem mellesleg, rengeteget lehet spórolni azzal, ha a krétafesték házilag kerül elkészítésre.

A krétafesték használata előtt a felületet alaposan meg kell tisztítani, zsírtalanítani és amennyiben szükséges el kell végezni a kisebb javításokat. A festéket alapozás nélkül is használhatjuk, hiszen remekül fed. Amikor készen vagyunk a festéssel, utolsó lépésként ne feledkezzünk el a felület  kezeléséről sem, hiszen ezáltal lesz vízhatlan a bútor. Fedéshez használhatunk színtelen viaszt, vagy vízbázisú lakkot is – ez utóbbi nagyobb igénybevétel esetén is remekül védi bútorainkat. Amennyiben viaszt használtunk, akkor a felesleget egy száraz ronggyal távolítsuk el.

Nem nagy ördöngösség tehát az MDF lap festése házilag, hiszen csak egy kis idő, kreativitás és kézügyesség kell hozzá. Így saját kezűleg is roppant könnyedén és gyorsan újíthatjuk fel berendezési tárgyainkat a fenti bútor felújítás ötletek hasznosításával. Nem beszélve arról, hogy megspóroljuk a szakemberek költségét.

Nincs más hátra, mint előre! Bútorfelújításra fel, kezdődjön az MDF lap festése házilag!