A parketta felújítás házilag is elvégezhető

Parketta felújítás házilag
Parketta felújítás házilag

Többen talán azt gondolhatják, a parketta felújítás házilag abszolút lehetetlen, hiszen a szóban forgó feladat, nagyobb volumenű felújítás lévén, profi kezek nélkül megoldhatatlan. Ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk! A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, a megkopott fényű, megrepedezett felületek egykori szépségét néhány praktikus házi fortéllyal is visszaadhatjuk.

Mitől sérülhet meg a parketta?

Az idő múlása még a prémiumminőséget képviselő parkettára is rányomja a bélyegét. Különösen igaz ez a kijelentés, ha az adott felület rendszeres és fokozott használatnak van kitéve. A megkopott szépségű padló sajnos még az egyébként szép dizájn ellenére is igénytelen hangulatot áraszt, negatív fényben tüntetve fel az otthonunkat. Mi a teendő, ha kopottá vált a parketta? Van egyáltalán költséghatékony módja a minőségi javítások elvégzésének?

Parketta felújítás házilag – elő a gyermek zsírkrétájával!

Természetesen nem kell kicserélni a paneleket, különösen, ha azok szépségét csupán néhány kisebb-nagyobb karc csúfítja el. Olvasszunk fel néhány, a parketta színével megegyező zsírkrétát a mikróban, majd óvatos mozdulatok kíséretében egy spakli segítségével (tompa kés is megteszi, ha az említett eszköz nincs kéznél) töltsük fel a repedéseket a folyékony masszával. A megszilárdulása után vigyünk fel az érintett területre néhány réteg színtelen körömlakkot. Ha a lakk megszáradt, elő a finom szemcséjű csiszolópapírral, és tökéletesítsük a végeredményt, amiről egyébként még a figyelmes tekintetek sem fogják megállapítani, hogy nem gyári eredetű.

kopott parketta

Parketta javítás házilag – adjuk vissza a felületek ragyogását!

A kopott parketta felújítása házilag azokban az esetekben lehetséges, ha a padlót nem a kisebb-nagyobb karcolások teszik csúffá, csupán annak megkopott fénye jelenti az esztétikai problémát. Ha így áll a helyzet, a dolgunk egyszerűbb, mint gondolnánk! Parkettafényezés céljából számos nagyszerű készítményt találunk a boltok polcain, ráadásul reális árért cserébe. A mutatós eredményeket ígérő hatékony fényezőszerek táborában, a parkettaviasz és a parkettaolaj is népszerűnek számítanak. Ha a parkettaviasz mellett tesszük le a voksunkat, nemcsak az egykori ragyogását adjuk vissza a felületnek, de megfelelő védelemmel is felruházzuk. A repedések kitöltésére is alkalmas viasz felhordásához használjunk spaklit. Ha a parkettaolajnak szavaztunk bizalmat, egy puha törlőkendő társaságában kenjük át az érintett felületeket. Az eredmény önmagáért fog beszélni.

Parketta csiszolás házilag – csiszoljunk, akár a profik!

A parketta felújítás házilag nagyobb kaliberű munkálatok során is kivitelezhető, hiszen akár az egész padlófelületet is átcsiszolhatjuk a megfelelő kellékek, berendezések birtokában. Mire lesz szükség? Egy profi parkettacsiszoló gépre mindenképp, aminek bérlése nemcsak egyszerű, de költséghatékony is. Szerezzünk be jó minőségű kopásálló lakkot, hengert és finomszemcséjű csiszolópapírt. Ha a parketta nemcsak kopott, de repedések is vannak rajta, legyen kéznél a hézagtömítő is. Ne feledkezzünk meg a védőruházatról sem és szerezzünk be maszkot, szemüveget, kemény orrú lábbelit!

Parketta csiszolás házilag

Parketta felújítás házilag – a nagyobb volumenű projekt első lépései

Miután eltávolítottunk minden bútort és szőnyeget az adott felületről, hozzákezdhetünk a csiszoláshoz. Meg fogunk lepődni, mennyire egyszerű a profi csiszológép használata. Az adott munkafelületen több ízben is átmehetünk. A sarkok finomra csiszolását a kézi csiszolóval oldhatjuk meg a legeredményesebben. A parketta esetleges réseinek felöltése a munka ezen fázisában nyer teret. E célból használjuk a hézagtömítőt.

A portalanítás kulcsfontosságú

A csiszolás után következik a portalanítás. A portalanításnak nemcsak precíznek, de roppant alaposnak kell lennie, különben a lakkréteg felvitele nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményt.

Parketta felújítás házilag – 3 réteg az ideális

Amennyiben elvégeztük a profi portalanítást, kezdődhet a lakkozás! Lakkból csakis az elismerten jó minőségű, erős kopásállót válasszuk, ne érjük be középminőséggel! Ideális esetben 3 lakkréteget kell felvinnünk a frissen csiszolt felületre. Minden lakkréteg felvitele után csiszoljuk át alaposan finom szemcséjű csiszolóval a munkafelületet. Igen, ez roppant idő- és energiaigényes, viszont az eredmény garantáltan mutatós lesz! A csiszolással ugyanis a lakkrétegek egymáshoz való kiváló tapadását szolgáljuk. Természetesen a csiszolás után a portalanításról sem feledkezhetünk meg.

parketta felújítás házilag

Mennyi ideig pihentessük a frissen lakkozott felületet?

A szakemberek azt javasolják, érdemes legalább 2-3 napot várni, amíg újra bebútorozzuk a szobát. Ennyi idő már elegendő a lakkrétegek teljes megkeményedéséhez.

+Bónusz tipp: miként óvhatjuk hatékonyan a parkettát?

Ha már egyszer újra csodásan ragyog a parketta, érthető, ha ezt az állapotot a lehető legtovább szeretnénk fenttartani. A bútorok lábára tehetünk például védőtappancsokat, így azok a mozgatásuk során nem karcolják a felületet. A piacon számos minőségi padlóápoló képviselteti magát, ezek rendszeres használata erősen ajánlott.