A geotextil használata és rögzítése

geotextil használata
geotextil használata

Olyan sokrétű az alkalmazhatósága, hogy a geotextil használata a kert szinte minden pontján ajánlott. A kertesházak tulajdonosai és a kivitelezők már régóta ismerik a geotextilt, hiszen kevés olyan sokoldalú dolog van, amit annyi mindenre lehet felhasználni, mint ezt. Ez egy filcszerű, hőre lágyuló anyag, ami két változatban létezik, van szőtt és a nem szőtt. Ez utóbbi hőkezeléssel vagy az úgynevezett tűnemezeléssel készül, míg a szőtt verzió széles műanyag szálakból készül. Elkészítési módjuk teherbírási képességükre is hatással van, a nem szőtt geotextilt inkább vízelvezetésre használjuk, így nem éri folyamatos terhelés, míg a szőtt változat talajerősítésre is remekül alkalmas. Nagyon könnyű, de mégis kiemelkedő szakítószilárdsággal bír. Kémiailag semleges anyag és mivel nem bomlik le, bármikor felszedhető a talaj károsítása nélkül.

Ilyen esetekben ajánlott a geotextil használata

Egy átlagos kert esetében több területen lehet indokolt a geotextil lerakása. Ilyen például a kocsi behajtó, ahol gyakran térkövet raknak le, hiszen az szebb, mint a beton. A térkő réseibe azonban bejutnak a gyomnövények magjai és a kibújó növénykéktől nagyon nehéz megszabadulni. A geotextil használatával azonban a magok nem jutnak tápanyaghoz a földből, így a továbbiakban nem okoznak gondot. Ráadásul a térkő ágyaként leterített kavicsréteg alá lefektetve, a geotextil segít abban is, hogy ne süllyedjen meg a terület, még terhelés esetén sem.

A felfújható vagy épített medencénél is jó szolgálatot tesz az anyag. A szerkezet alá terítve megakadályozza, hogy felsértsék a kavicsok, fák gyökerei, de az alárothadás is megelőzhető vele. A kerti tó medencéjének kibélelésére és a tó letakarására is használható a speciális anyag. A vízelvezetésben szintén fontos szerepet játszik a geotextil, kavicságy alá terítve vagy a szikkasztót ezzel kibélelve megakadályozható a nagymennyiségű sár kialakulása is. Házi víztározó kiépítéséhez is használható, sőt, az esővíz mechanikai szűrését is el lehet végezni vele. Mindezek mellett, a kerti utak és sütőhelyek alá is elhelyezhető, teherbíró képességének hála ezek nem süllyednek meg hosszabb idő után sem.

A növényeknek is jót tesz a geotextil lerakása

A geotextil lerakása segít megakadályozni a rágcsálók hozzáférését a haszonnövényekhez, hiszen az ültetvények is betakarhatóak vele átmenetileg. A gyomok ellen is véd, hiszen nem engedi, hogy azok kikelve a felszínre jussanak, így a kerttel is kevesebb a tennivaló a későbbiekben. Ha fóliaház takarásaként alkalmazzuk, az UV sugárzás ellen is megvédi a gyenge palántákat, de közben átengedi a fejlődésükhöz szükséges fényt és levegőt.

geotextil használata

A geotextil rögzítése gyerekjáték

A geotextil használata végtelenül egyszerű, hiszen csak le kell teríteni, ehhez még szakember sem szükséges. Ha a növényekhez kapcsolódóan alkalmazzuk, két lehetőség van. Ha még nincs beültetve a terület, a leterítés után kell bemetszeni X alakban a geotextilt, ha pedig már meglévő kert van a helyen, előre kell megvágni és a lyukon átbújtatni a növényeket. Az anyag rögzítése egyszerű kampókkal történik, amelyeket a földbe kell szúrni, így stabilizálva a lefektetett geotextilt.

Megéri beruházni a geotextilbe

Bár első pillantásra soknak tűnhet a geotextillel kapcsolatos kiadás, de ha jobban belegondolunk, teljesen megtérül. Hiszen hosszú éveken át nem kell költeni gyomirtóra, medencejavításra vagy épp a kocsi behajtó süllyedéseit kijavítani, ami csak a térkövek felszedésével és ismételt lerakásával lehetséges. Ráadásul nemcsak pénzt, de rengeteg időt is megtakaríthatunk, ha nem kell heti rendszerességgel órákat tölteni a kert gyomlálásával és a kártevők miatt sem kell bosszankodnunk. Attól sem kell tartani, hogy túl sokat vagy túl keveset veszünk. A legegyszerűbb, ha 10-20 százalékkal többet vásárolunk a kimért négyzetméterek számánál, így biztosak lehetünk abban, hogy mindenhová jut. Az pedig, hogy szőtt vagy nem szőtt geotextilt kell beszerezni, mindig attól függ, hogy mire akarjuk felhasználni az anyagot. Azonban, ha valaki mégsem biztos a dologban, érdemes szakértő segítségét kérni az esetlegesen felesleges kiadások elkerüléséért.