Füvesítés lépésről lépésre

füvesítés lépésről lépésre
Füvesítés lépésről lépésre

Ha valakinek kertje van, szeretne szép zöld gyepet is, ehhez pedig elvégzendő feladat a füvesítés lépésről lépésre. Ha mindent jól csinál az ember, igen gyorsan sikerélményt élhet át és gyönyörködhet a smaragdzöld fűtengerben. Az otthoni füvesítés nem valósítható meg akármikor. A tél, a fagyok miatt egyértelműen kiesik a lehetséges időpontok közül. Ugyanígy a nyár sem alkalmas rá, hiszen a nagy meleg miatt a fűmagok nehezebben kelnek ki és erednek meg. Marad tehát a tavasz és az kora ősz, amikor a körülmények ideálisak a gyep kialakítására.

Füvesítés lépésről lépésre: elvégzendő feladatok

Az első és legfontosabb teendőnk, hogy kiválasszuk a megfelelő fűmagot a sok közül. Ehhez fel kell mérni az életvitelünket, valamint azt, hogy milyen terhelésnek lesz kitéve a gyep és mennyit tudunk foglalkozni vele. Ha aktív életet él a család, akkor a strapabíró golf vagy sport fűmag a jó választás, de ha csak gyönyörködni akarunk a kert szépségében, akkor a díszfű a jó döntés. Ezt a kérdést alaposan át kell gondolni, mert a díszfű nem bírja, ha folyamatosan szaladgálnak rajta. A sportfű ezzel szemben viszont nem lesz elég selymes és bársonyos. A kert fekvése is felvet néhány kérdést, hiszen más és más fűféle kell a túlnyomórészt árnyékos és a napos területekre.

Előkészített terepre érdemes szórni a fűmagot az otthoni füvesítés során

Mint minden kerti munka, a füvesítés lépésről lépésre is megköveteli a tereprendezést, az egyenetlenségek kijavítását. Ez azért is fontos, mert a mélyedésekben megülhet a víz, ami a gyep rothadását is okozhatja. Ezen kívül, a tereprendezés során az öntözőrendszert is le lehet rakni, ami a füvesítés után már csak komoly rombolással lehetséges. Fel kell mérni, hogy a talaj mennyire vezeti el a vizet. Könnyen áteresztő talaj esetében egy kis lejtést érdemes adni a területnek, hogy ne pangjon a víz a rétegek között, ha azonban a föld kötött, inkább egyenlítsük ki a felszínt.

füvesítés lépésről lépésre

Az agyagos talaj füvesítése odafigyelést igényel

Agyagos talaj füvesítése esetén először szerkezetlazító anyagot, például komposztot kell a földhöz keverni, ezzel növeljük a talaj tápanyagtartalmát és beindítjuk a humuszképződést is. Ha ezt nem tesszük meg, a kötött talajban megfullad a fű gyökérzete vagy a föld kiszáradása során végzetesen károsodhat.

A tereprendezés magában foglalja a gyommentesítést, talajfertőtlenítést és talaj 25-30 centiméternyi mélységű felásása után a minőségének javítását is, amit szerves trágyával szoktak elvégezni. Ezután gereblyével kell elegyengetni a talajt. A fűmagot kb. 1 centi mélységben kell vetni, 5×5 méternyi területre általában 1 kg mennyiséget ajánlanak szétszórni, majd gereblyével finoman a földbe juttatni. Ezután permetező öntözéssel locsoljuk a leendő gyepet. Ha minden jól megy, megközelítőleg 2 hét múlva már előkandikálnak az első fűszálak. Érdemes beruházni egy gyepszellőztetőbe is, hiszen a későbbiekben jó szolgálatot tesz majd a gyep szépségének megóvásában. Füvesítés után rálépni még néhány hétig nem lehet a gyepre. Amikor eléri a 6-8 cm magasságot a fű, megtörténhet az első fűnyírás.

Tippünk: A fűnyírók közül a gyűjtős változat a legpraktikusabb megoldás, hiszen ezzel nyírva a levágott fűszálak nem esnek vissza a gyepre. Ez egyrészt azért jó, mert később nem kell gereblyézni órákon át, másrészt, ha jön egy eső, nem rothad a fűre a zöldhulladék.

A meglévő gyep felújítása nagy kihívás lehet

Nem ritka, hogy a gyep megritkul a túlzott használat, rossz locsolási technika vagy a túl erős napfény hatására. Ilyenkor két lehetőség van. Az egészet újra kell telepíteni, amit minden olyan tevékenységnek meg kell előznie, mint az első füvesítés esetén, vagy megpróbálkozhatunk a fűfelújítással. Ehhez szükség van a gyep szellőztetésére, esetleg homokszórásra, de akár felülvetésre is, a fűhiányos területeken. Ez utóbbihoz érdemes gyepperforátort használni, ami kis lyukakat üt a földbe működése során. Ezekbe a lyukakba szórva a fűmagok nyugodtan fejlődhetnek és így eltűnhetnek a kopasz foltok a kertből. A rendszeres talajjavítás, trágyázás is fontos, így elkerülhető, hogy kimerüljenek a tápanyagok a földből.