Komposztálás otthon

komposztálás otthon
komposztálás otthon

A kerttulajdonosok tudják, hogy a zöldhulladék sokkal hasznosabb, minthogy a szemétben végezze, de a komposztálás otthon, akár a lakásban is megoldható, ha betartjuk a szabályokat. Sokan műtrágyával vagy marhatrágyával javítják a kert és a növények földjének minőségét. Miért adna ki pénzt azért az ember, amit saját maga is elő tud állítani, ráadásul ingyen és bérmentve? Mivel 2021. január 1-től tilos a kerti hulladék és az avar elégetése, a komposztálás otthon adja magát. Ez ugyanis az egyetlen olyan házi megoldás, amivel megszabadulhatunk az ilyesfajta szeméttől ahelyett, hogy sok pénzért elszállíttatnánk.

Mire van szükség ahhoz, hogy a komposztálás otthon is működjön?

Elsősorban zöld – konyhai és növényi – hulladékra. A komposztálni valókat gyűjthetjük egy nagy komposztáló ládában, keretben, de gödörben is tarthatjuk vagy a kert egyik, félárnyékos sarkában egyszerűen felhalmozhatjuk. A komposztáló láda vagy keret készülhet fából, de praktikusabb az újrahasznosított műanyagból kialakított változat, hiszen nem megy olyan könnyen tönkre, mint a fa. Ha a lakáson belül komposztálnánk, akkor viszont érdemes egy speciális tárolót beszerezni. Ezen kívül, a nedvesség és az oxigén az, amire szükségünk van a megfelelő komposzt előállításához. Fontos, hogy a tárolóból a víz akadálytalanul távozhasson, hiszen ha túl sok a nedvesség, a szerves hulladék rothadni kezd az oxigén hiánya miatt. Ha túl kevés a nedvesség a komposztálóban, akkor lelassul vagy le is állhat a folyamat. Akkor jó a víz és az oxigén aránya a hulladékhoz képest, ha kivéve egy maréknyit, összenyomva finoman összetapad a komposzt.

komposztálás házilag

Ilyen lépéseket kell követni a komposztálás házilag során

A konyhai zöldhulladékot nyáron naponta, télen heti egyszer helyezzük a komposztálóba, a konyhában tartsuk addig külön egy tiszta tárolóban. A komposztálandó anyagokat érdemes apróra darabolni a könnyebb bomlásért, majd rétegezzük az összetevőket. Alulra faapríték kerüljön, majd felváltva rakjuk rá a nedvesebb és szárazabb hulladékfajtákat. A rétegek közé szórhatunk némi földet is, ami szagtalanít és javítja a komposzt minőségét. A keveréket először az 5-6. hét végén, majd ezt követően 6-8 hetente meg kell keverni, ekkor azt is ellenőrizhetjük, hogy mennyire száradt ki, esetleg nem túl nedves a komposztunk.

A komposztálás szabályai

Ahhoz, hogy a komposztálás házilag is maximális sikerrel járjon, be kell tartani néhány alapszabályt. Ezek nem túl bonyolultak, a segítségükkel viszont igen hatékony lesz a folyamat. Az első és legfontosabb, amit tudni kell, hogy nem lehet beletenni állati eredetű anyagokat, mint csontok, hús és ürülék, valamint emberi ételmaradékok, amelyek ugyan lebomlanak, de fertőzésveszélyesek. Ugyanez igaz a bármilyen kártevő által fertőzött növényi részekre és a húsevő állatok alól származó alomra is. Az is fontos, hogy virágzó növények ne kerüljenek a komposztálóba, mert az invazív gyomfajták magjai a folyamat során is életképesek maradnak. Ha pedig később a kertbe kerül a komposzt, kikelnek a kultúrnövények mellett és a gyepen, elgyomosítva az egész területet. A forgalmas utak mellől származó növényi hulladékot is kerülni kell, mert sokk bennük a nehézfém.

komposztálás szabályai

Természetesen a szintetikus anyagok, fém- és műanyagtárgyak darabjai, rongyok, festékek, olaj- és zsírszármazékok, lakkok és egyéb vegyi anyagok sem kerülhetnek a komposztálóba. A déli gyümölcsök különös helyzetben vannak ezen a téren, hiszen többségük héját különböző anyagokkal kezelik, hogy ne kezdjenek idejekorán penészedni a hosszú szállítás alatt. Sajnos az ilyen kezelt gyümölcshéj alapos átmosás nélkül nem kerülhet a komposztálóban. Csak azoknak a gyümölcsöknek a héja kerülhet bele, amelyik emberi fogyasztásra is alkalmas. Ezeken kívül, a konyhai hulladékok, mint a zöldség- és gyümölcsmaradékok, tojáshéj, kávézacc és teafű, szobanövények részei, növényevő kisállatok ürüléke és alomforgács, mind alkalmas a komposztálásra. A méretesebb faágakat érdemes kisebb darabokra vágni, forgácsolni, hogy ne lassítsák le a bomlási folyamatot a nagyobb darabok. A vegyszermentes kartonpapír, illetve az összegyűjtött avar is belerakható a komposztálóba.