A csempe festése házilag se bonyolult!

csempe festése házilag
Csempe festése házilag

A csempe festése házilag egyszerűen, könnyen és olcsón kivitelezhető. Ha szeretnénk egy kicsit változtatni a konyhánkon anélkül, hogy komolyabb beruházásba fognánk, pár eszköz segítségével mi magunk is könnyedén megtehetjük. Mostani cikkünkben azt nézzük meg, hogy milyen felszerelések és munkafázisok szükségesek ahhoz, hogy a csempe festését házilag mi magunk is elvégezhessük.

Mikor lehet jó megoldás a csempe festése házilag?

A konyha teljes felújítása nemcsak költséges, de sok tervezést igényel és rengeteg kosszal jár. Ráadásul, ha csempét szeretnénk cserélni, ahhoz jó eséllyel szakember segítségét is kérnünk kell. Leverni a régi csempét, majd előkészíteni a falat és feltenni az újat nemcsak bonyolultabb feladat, de rengeteg hulladék keletkezésével jár együtt és elég időigényes.

Ha sem időnk, sem energiánk ekkora felújításba belevágni, viszont nem vagyunk megelégedve a konyhánk összképével, nyugodtan átfesthetjük annak csempéjét mi magunk is. Ez a megoldás olcsóbb, gyorsabb és egyszerűbb, ugyanakkor nem érhető el vele olyan tartós eredmény, mint a burkolat cseréjével. A konyhában jó megoldás lehet, bár később szükségesek lehetnek kisebb javítások. Nem ajánlott viszont a csempefestés járólapok, konyhapadló esetében, hiszen ezek nagy igénybevételnek vannak kitéve. Ugyanígy zuhanyfülkék, fürdőkádak átfestése sem jó megoldás, a felülettel érintkező nagy mennyiségű víz miatt.

Milyen eszközök szükségesek a csempefestéshez?

Ha precíz, pontos munkát szeretnénk végezni, mindenképpen szükségünk lesz:

  • a festési munkálatokhoz egy ecsetre, szivacshengerre és festőtálcára,
  • a felület megtisztításához vízkőoldóra és hideg zsíroldóra,
  • a csempefestéshez alapozóra és festékre,
  • valamint maszkoló szalagra és sok-sok papírra, amivel például a konyhabútort lehet lefedni, illetve néhány gumikesztyűre, ami a kezeink védelmét fogja szolgálni.

csempe festése házilag

Milyen lépésekből áll a csempe festése házilag?

  1. Elsőként a festendő felületet kell alaposan megtisztítani. Ehhez segítségünkre lesz a vízkőoldó és hideg zsíroldó, de különböző dörzsölő szivacsokra is, a felület szennyezettségétől függően. Ez az előkészítő lépés nagyon fontos. Ha valamilyen szennyeződés a csempén marad, lehet le tudjuk festeni, azonban később könnyen leválik a festékkel együtt.
  2. Ezt követően tanácsos papírlapokkal és maszkoló szalaggal lefedni minden olyan felületet, amit nem szándékozunk lefesteni. Legyünk bármennyire is óvatosak, biztosan lecseppen pár csepp festék, ami utána gyorsan oda is szárad a konyhabútorra vagy a padlóra. Ha erre odafigyelünk, később sok felesleges utómunkától kímélhetjük meg magunkat.
  3. Ha mindent elpakoltunk, letisztítottunk és lefedtünk, kezdődhet az alapozás. Az úgynevezett hídképző alapozó lesz az, ami alkalmassá teszi a csempefelületet az átfestésre. Nagyon fontos, hogy alaposan készítsük elő a csempét a tényleges festéshez. Ekkor már szükségünk lesz a festőtálcára, az ecsetre és a hengerre. A tálcába öntött alapozót először ecsettel vigyük fel a mélyebb fugákba, majd a felületen már nyugodtan dolgozhatunk hengerrel.
  4. Ha végeztünk, mossunk el mindent, a hengert és az ecsetet áztassuk be és várjunk 4-6 órát, amíg az alapozó megszárad.
  5. Kezdődhet a festés! Ehhez a festékboltokban kapható, kifejezetten csempefestéket használjunk. Ha fehér csempét festünk át fekete festékkel, elég lehet az egyszeri, de inkább javasolt a kétszeri átfestés. A módszer ugyanaz: festőtálca, ecset a fugához, henger a teljes felülethez. Legfeljebb a második átfestésnél lehet célszerű elhagyni az ecsetet és csak hengerrel dolgozni, hogy ne legyen négyzetes a felület. A száradásra szintén nagyjából 4-6 órát számoljunk, de ezt az adatot a legtöbb festék dobozán fel szokták tüntetni.

A csempefestés házilag nem ördögtől való mutatvány, ha időt, pénzt vagy energiát szeretnénk spórolni és beérjük egy átmeneti, pár évre szóló megoldással, akkor bátran belevághatunk.