Kerítés felújítás házilag, festéssel

kerítés felújítás házilag
Kerítés felújítás házilag

A kerítés felújítás házilag kiváló hétvégi programnak ígérkezik, ha kicsit feldobnánk a lakókörnyezetünket az elhasználódott kerítésünk felújításával. A legtöbb esetben pár nap valóban elegendő lehet rá, ami természetesen a kerítés hosszától is függ. A fakerítést viszonylag gyorsan és egyszerűen festhetjük át, míg a fémkerítés festése valamivel időigényesebb feladat. Most a kerítés festés lépeseit tekintjük át röviden.

Fából készült kerítés felújítás házilag

Legegyszerűbb feladat talán a fából készült kerítés festése házilag. Először a kerítés állapotát kell felmérnünk és helyrehoznunk. Lehet, hogy meg kell húznunk a csavarokat vagy pótolnunk kell hiányzó elemeket, esetleg kicserélni a sérülteket. Fontos tudni, hogy milyen anyagból készült. Ha puhafából, például fenyőből vagy cédrusból, akkor alapos faanyag védőszerrel történő megelőző kezelésre lesz szükség a penész, a gombák és a rovarok ellen. Keményfa, mint tölgy vagy akác esetében is célszerű az ilyen megelőző védelem, azonban különösen a puhafa számít veszélyeztetettebbnek ebből a szempontból. Minden esetben először csiszoljuk le a régi festék- és lakkréteget. Miután megtisztítottuk a lecsiszolt kerítést a forgácstól, következhet a festés színtől függően egy, de akár két rétegben is. A festék megszáradása után pedig javasolt egy lakkréteget is felvinni a felújított állapot hosszú távú megtartása céljából.

kerítés festés házilag

Fémkerítés festése

A fémből készült kerítés festés házilag már valamivel összetettebb feladat. Első lépésként ebben az esetben is csiszolással kell kezdeni. A fémkerítések sokszor egyedi kialakításúak, különböző formákból állnak, nehezebben elérhető helyekkel. Ugyanakkor nekünk ezeket a helyeket is le kell csiszolnunk, ha azt szeretnénk, hogy a régi kerítés felújítása valóban időtálló legyen. Első lépésként alaposan le kell mosni a kerítést például zsíroldó segítségével is, majd ezt követheti a csiszolás. Fontos, hogy teljesen lecsiszoljuk a korábbi felületet, hogy az új könnyedén megtapadjon rajta. Ehhez használhatunk csiszolópapírt vagy drótkefét is, lényeg, hogy végül minden helyet elérjünk.

Fémkerítés esetében is fontos meggyőződnünk annak anyagáról. Már a festék megválasztása során figyelemmel kell lenni arra, hogy vasat vagy úgynevezett horganyozott, azaz cinkkel bevont kerítést fogunk-e festeni. Amelyik festék jó az egyikre, az nem biztos, hogy a másikra is megfelelő. Csiszolás után egy korróziógátló alapozót kell felvinnünk, majd ha ez megszáradt, következhet a közbenső réteg felvitele 2 rétegben, például töltőalapozó használatával. A száradást követően pedig következhet az utolsó réteg, a kiválasztott színű festék felvitele. Ha ez is megszáradt, a még tartósabb eredmény eléréséért javasolt egy védő lakkréteg felvitele is.

A régi kerítés felújítása házilag sem lehetetlen feladat és cserébe sokat tud emelni a lakókörnyezetünk összeképén. Akkor sincs mitől tartanunk, ha fémkerítést festenénk. Ha rászánjuk az időt és odafigyelünk minden lépésre, a kerítés felújítás házilag esztétikus és tartós végeredményt ad.