Térkő gyomtalanítása vegyszermentesen

térkő gyomtalanítása vegyszermentesen
Térkő gyomtalanítása vegyszermentesen

A térkő gyomtalanítása időről-időre szükségessé válhat bárkinek, aki törődik a kertjével és szeretné rendeben tartani a lakókörnyezetét. A kereskedelmi forgalomban elérhető bolti gyomirtók kétségkívül hatékonyak, viszont sokan tartanak attól, hogy a bennük található toxikus anyagok ott is kárt okozhatnak, ahol az eredetileg nem volt cél. Szerencsére nem kell feltétlenül vegyszer után nyúlnunk, ha elszaporodtak a gyomnövények a kertünkben. Rengeteg természetes, vegyszermentes házi praktika is létezik, amelyekkel hatékonyan léphetünk fel mindenféle gazzal szemben. Ezen lehetőségek között nézünk most szét.

Miért érdemes kerülni a vegyszeres megoldásokat?

Aki rendszeresen gondozza a kertjét, gyakran szembesülhet azzal, hogy szépen kialakított, befüvesített, növényekkel díszített udvarában hívatlanul is megjelennek a gyomnövények. A gazok azon túl, hogy nem nyújtanak szép látványt, számos más kellemetlenségeket okozhatnak. Gondoljunk csak a parlagfűre, milyen kellemetlen reakciókat válthat ki az arra érzékenyeknél. Pillanatok alatt képesek nagy területen elszaporodni és még a kedvenc növényeink elől is elszívják a tápanyagokat.

Kézenfekvő megoldásnak tűnik a bolti, vegyszeres gyomirtók használata. Ezekkel gyorsan lehet látványos eredményeket elérni, hiszen valóban „gyilkos” összetevőket tartalmaznak a növényekre nézve. Azonban nemcsak a gyom, hanem más növényekre ugyanúgy és egy kis figyelmetlenséggel vagy balszerencsével könnyen kárt tehetünk a féltett virágainkban, dísznövényeinkben is. Ráadásul az emberi szervezetre roppant károsak, a bolti forgalomban az árak is magasabb, mint a házi megoldások.

térkő gyomtalanítása vegyszermentesen

Térkő gyomtalanítása vegyszermentesen? Milyen lehetőségek vannak?

Szerencsére nem kell egyből rohanni bevásárolni, ha célunk a kertben elszaporodott gyomok vagy a térkő közötti moha eltávolítása. Érdemes előbb körülnézni a konyhában vagy a spájzban, hiszen szinten biztosan megoldható a térkő gyomtalanítása házilag is.

  • A szódabikarbóna a háztartásban és a kertben is igazi csodaszer. Nemcsak a gyom kiirtására, hanem a megelőzésre is kiváló megoldás. Közvetlenül a gyomnövényre szórva elpusztítja azt, valamint a térkő réseibe szórva már eleve megakadályozza, hogy bármilyen gaz is előbújjon a földből.
  • Az ecet, sok más mellett, kiváló gyomirtó hatással is bír. Ehhez nem kell mást tenni, mint 10-20% ecetből közvetlenül a gyomra permetezni. Nem árt azonban óvatosnak lenni, hiszen az ecet minden növényre ugyanúgy káros, így figyelnünk kell, nehogy ott is kárt tegyünk, ahol nem volt szándékunkban. Ezért ügyeljünk arra is, hogy lehetőleg csak a gyomnövényre jusson belőle, a talajra pedig ne.
  • A is megoldást jelenthet a problémánkra, ráadásul ez az alapanyag szinte biztosan valamennyi háztartásban azonnal kéznél van. A növényre szórva gyomirtóként is megoldást jelenthet, azonban a szódabikarbónához hasonlóan, a sóval is megelőzhetjük a gazok megjelenését a térkő réseibe szórva. Ráadásul oldatot is könnyedén készíthetünk belőle: 1 adag só és 2 adag víz felforralva, közvetlenül a növényre permetezve meg fogja tenni a hatását.
  • A forró víz önmagában alkalmas a gazok elpusztítására, ha gyorsan szeretnénk cselekedni. Azonban, hogy biztosra menjünk, érdemes hozzáadni egy keveset az előbb felsoroltak közül: egy kis sót vagy ecetet. Mindenesetre a forrásban lévő, de legalább is forró víz közvetlenül a gyomnövényre öntve is hatásos lehet és kiirthatja a kertünkből.

Nincs is szükségünk vegyszerekre a gyomirtáshoz?

Amint láthattuk, nemcsak a kert rendben tartása, hanem a térkő tisztítás házilag is megoldható. Nemcsak az elszaporodott gyomnövényeket tudjuk kiirtani, hanem könnyedén megakadályozhatjuk a megjelenésüket is. Lehetnek olyan extrém esetek, amikor csak a vegyszer a megoldás, de ezek alkalmazása inkább egyéb kártevők esetén lehetnek elkerülhetetlenek, mint például a gombák. A fenti praktikák szinte mindig működnek, olcsók, környezetbarát jellegűek és pillanatok alatt előállíthatóak a legtöbb háztartásban.