Műanyag kerti bútor felújítása házilag

műanyag kerti bútor felújítása
Műanyag kerti bútor felújítása

A műanyag kerti bútor felújítása kellemes meglepetést okozhat nekünk. Ha türelmesen nekiállunk, olyan munkát végezhetünk, aminek végeredménye megszólalásig hasonlíthat egy új darabhoz. A műanyag kerti eszközök egy idő után, a sok használatot követően koszolódhatnak, elkophatnak, szóval elhasználódnak. Viszont egy kis házi praktikával könnyen újjá lehet varázsolni. Nézzük, hogyan lássunk neki a műanyag kerti bútorok festésének!

Mivel fessünk műanyagot?

Akár spray használatával is felújíthatjuk vagy átfesthetjük a kerti bútorainkat, de a hagyományos megoldás, a festékkel való átkenés talán a legkézenfekvőbb megoldás. Léteznek minden felületre használható festékek, de még jobb, ha kifejezetten műanyagra szánt anyagot választunk. Egyes műanyagok például érzékenyebbek bizonyos oldószerekre, de a speciálisan erre készült festék ezekkel szemben is ellenállóbbá teszi a felület, valamint általánosságban nagyobb védelmet nyújthat más külső hatások ellen is.

Ha szeretnénk, vízzel hígíthatjuk is, de ez nem feltétlenül szükséges. A műanyagfesték viszonylag gyorsan szárad, jól lehet haladni vele. Fontos, hogy a műanyag festék házilag történő használata során ügyeljünk arra, hogy lehetőleg a szabadban, de legalább jól szellőző helyiségben dolgozzunk vele.

műanyag festése házilag

Milyen lépései vannak egy műanyag kerti bútor felújításának?

A műanyag kerti bútor felújítása több lépésből áll, a legfontosabb, hogy alaposan tisztítsuk meg a felület. Ehhez használhatunk hígítót is, de még jobb, ha elsőként 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral átdörzsöljük a teljes bútort. Ezzel szemmel láthatóan nem fogjuk megváltoztatni a műanyag felületét, inkább csak tapintásra lesz érdes, de ez is elmúlik majd az átfestés után. Viszont így a műanyag kerti bútor felújítása lényegesen tartósabb végeredményt ad.

Ha ezzel megvagyunk a hígító használata talán felesleges is. Először bő, mosószeres, majd tiszta vízzel mossuk át a felület, jó alaposan. Ezután vigyünk fel egy réteg tapadásfokozó tejfestéket. Ezt viszont általában már kell vízzel hígítani, de a festék dobozán biztosan találunk rá útmutatót.

Ezt követően vigyük fel 2 rétegben a kiválasztott színű műanyagfestéket. Óvatosan és figyelmesen, hogy lehetőleg ne legyen csíkos a festés. Ha jól dolgoztunk, akkor nem is lesz szükség a felület javítására, de ha maradtak apró egyenletlenségek, akkor a réteg száradása után óvatosan ismét átdörzsölhetjük csiszolópapírral. Hogy a felület ellenállóképességét tovább tudjuk növelni, érdemes még egy réteg felületzáró anyag felhordása. Ezek lehetnek különböző lakkok, olajok. Amikor a festéket vásároljuk, érdemes lehet egy ott dolgozó szakember tanácsát kikérni, hogy melyik ajánlja az általunk festeni kívánt bútordarabokra.

Vágjunk is bele?

A műanyag festése házilag sem hatalmas ördöngösség, ráadásul a kertünk összképét is feldobhatjuk, ha átkenjük az elhasznált bútorainkat. Akár egy hétvége alatt is végezhetünk a munkával, ráadásul töredék áron ahhoz képest, ha egy teljesen új garnitúrát kellene beszereznünk.