Csempe tisztítása házilag: súrolás nélkül is ragyogó lesz!

csempe tisztítása házilag
csempe tisztítása házilag

A sokat használt és könnyen koszolódó helyiségekben, mint például a konyhában vagy a fürdőszobában, időről időre szükséges lehet a csempe tisztítása házilag. Előnye ennek a módszernek, hogy mindössze a legtöbb háztartásban elérhető anyagokra van szükségünk hozzá, ráadásul a legtöbb esetben azonos hatást érhetünk el, mint vegyszerekkel. Valamint ezzel a módszerrel nem csak olcsóbban jöhetünk ki, de kizárólag környezetbarát anyagokkal fogunk dologzni.

Házi megoldások vegyszerek helyett

Vannak természetesen olyan nagyon súlyos szennyeződések, amikor sajnos nem tudunk mit tenni, mint valamilyen erős vegyszer használni. Éppen azért, hogy az ilyen helyzeteket lehetőleg elkerüljük, fontos, hogy a csempét rendszeresen tisztítsuk, az igénybevételnek megfelelő gyakorisággal.

A felsöprést naponta – kétnaponta, a felmosást meg legalább hetente célszerű megejteni. Ezáltal a szennyeződések nem tudnak annyira megtapadni, hogy később csak komoly erőfeszítések árán legyenek eltávolíthatók. Emellett ezzel a módszerrel a különböző baktériumok elszaporodását is meg tudjuk akadályozni.

Csempe tisztítása házilag

Szerencsére rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre akkor is, ha nem szeretnénk vegyszerek után nyúlni. A csempe tisztítása ecettel jól bevált módszer a szennyeződések ellen. Az ecet a legtöbb felület tisztításához bevethető csodaszer – kivételt képez a márvány, amit fakóbbá tesz. Ha biztosak szeretnénk lenni a dolgunkban, akkor célszerű egy kevésbé látható helyen tesztelni, hogy megfelel-e a felület tisztítására. Az ecet nagyon jól használható a fürdőben, ahol általában magas a páratartalom és emiatt jellemző a vízkő kialakulása, illetve rosszabb esetben a penész megjelenése.

csempe tisztítása ecettel

Jó hír, hogy a háztartásban oly sok mindenre használható ecet ezek ellen is megoldást jelenthet. Elég egy kis langyos vízzel hígítanunk, és akár az egész fürdő megtisztítására alkalmas anyagot készíthetünk. A langyos ecetes vízzel gyönyörűvé varázsolhatjuk a csempét, ahol pedig makacsabb, lerakódott szennyeződés van, oda akár egy kis tiszta ecetet is felvihetünk és állni hagyhatjuk egy fél órát. Végezetül az egész felületet mossuk át tiszta vízzel.

Az ecet mellett remek megoldás lehet a szalmiákszesz, a szódabikarbóna de még a só is, vagy ezek kombinációja. Főleg a fehér csempén, időről időre feltűnhetnek sárgás elszíneződések. Ezek megtisztításához a legjobb, ha két deciliter ecetben feloldunk két evőkanál sót. Ezzel a sűrű keverékkel pedig kenjük be a szennyeződést, hagyjuk állni 10 – 20 percet, majd langyos vízzel öblítsük le.

A szódabikarbóna is alkalmas a csempe tisztítására és a vízkő eltávolítására, de a fuga tisztán tartásában is nagy szerepe van. Ehhez keverjünk egy kis ecetet és szódabikarbónát és egy fogkefe segítségével kenjük végig a fugákat. Akár egész estére is állni hagyhatjuk, mielőtt bő vízzel és szivaccsal eltávolítjuk.

Ha szükséges lenne a csempe tisztítása fugázás után, akkor is szép eredményeket érhetünk el ecettel. Miután a fuga megszáradt, sokszor azt tapasztalhatjuk, hogy egy kis „cementfátyol” maradt a felületen. Ennek eltávolítására pedig a savas anyagok, így az ecet is remek megoldás. Fontos, hogy a fugázás után ne használjunk vizet a csempén vagy a járólapon maradt szennyeződések eltávolítására.