Fugatisztítás házilag, vegyszermentesen

fugatisztítás házilag
Fugatisztítás házilag

Ha nem szeretnénk vegyszerekhez nyúlni, akkor szerencsénkre a fugatisztítás házilag is remekül megoldható. Ráadásul sokféle módszer is lehetséges, mindenki másra esküszik. Az azonban biztos, hogy az erős vegyszerekkel szemben a környezetre és pénztárcánkra nézve egyaránt kedvezőbb a házilagos megoldás. Nézzük is, milyen lehetőségeink vannak!

Fugatisztítás házilag

Környezetbarát szerekkel takarítani nemcsak a bolygónak, hanem a pénztárcánknak is jót tesz. A sütőpor, a szódabikarbóna vagy éppen az ecet nagyjából minden háztartásban megtalálható, sokoldalúan felhasználható csodaszer. Olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek képesek a szennyeződések – köztük a penész és a gomba – eltávolítására és fertőtlenítésre is. Ezek a szerek a háztartás több területén alkalmazhatók, és bátran nyúlhatunk hozzájuk akkor is, ha a fugát szeretnénk megtisztítani.

Hogy minél hatékonyabbak lehessünk, érdemes megtenni a megfelelő előkészületeket, mielőtt bevetnénk valamelyik házilagos tisztítószert. A fuga remekül képes összegyűjteni a koszt, ennek köszönhetően hamar elszíneződhet. Az utcától behordott kosz, a kiöntött folyadék vagy az egyéb kifröccsenések tökéletes helyre lelnek pár milliméterrel a járólap szintje alatt. A legjobb, ha egy felsepréssel vagy felporszívózással kezdünk, hogy a portól megszabaduljunk. Ha ezzel megvagyunk, akkor pedig kezdődhet is a fuga tisztítása.

Fugatisztítás ecettel

Az ecet az egyik legsokoldalúbb konyhai szer, amely a fuga tisztítása mellett a csempe tisztítására is kiválóan alkalmas. Remek tisztító és gombaölő hatása van, ráadásul elpusztítja a penészt is, ha megjelent volna a nagyobb páratartalomnak kitett fürdőszoba csempéjén.Vízkőoldó hatását mind a konyhában, mind a fürdőszobában remekül hasznosíthatjuk.

fugatisztítás házilag

A legjobb hatás elérése érdekében a tisztítás előtt érdemes egy kis gőzt képezni, például forró víz kiengedésével vagy forralással, ugyanis ez segít fellazítani a lerakódott szennyeződéseket. Ha a padló fugát tisztítanánk meg, akkor kezdjük egy melegvizes felmosással a folyamatot, ezt követőn nekiállhatunk megtisztítani a fugát. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha húsz százalékos erősségű ecetet használunk, amit egy rongy segítségével végigkenünk a fugákon. Ezt követően hagyjuk állni körülbelül húsz percet, majd tiszta vízzel alaposan mossuk le.

Ecet és só makacs szennyeződések ellen

Ha a fenti módszer nem hozott eredményt, akkor erősebb tisztítószert kell bevetnünk. 1 bögre ecet, 1 bögre víz és 1 evőkanál só, vagy mosószóda keverékéből készítsünk házi fugatisztítót. A keveréket dörzsöljük a fugába és hagyjuk hatni legalább egy órán át. Ezután tiszta vízzel mossuk le a felületet.

Fugatisztítás szódabikarbónával

Az ecet savas kémhatása révén éri el hatását, ami a fehér fuga esetében kiváló. Azonban színes fugánál lehetőleg ne használjuk, ugyanis könnyen elveheti a színüket, kifehérítheti őket. Szerencsére a fugatisztítás házilag ekkor is megoldható.

A másik filléres konyhai csodaszer, a szódabikarbóna az ecettel szemben nem savas, hanem lúgos kémhatású, ezáltal nem fog kárt tenni a színes fugában sem. Szódabikarbóna és víz felhasználásával készítsünk sűrű pasztát, és fogkefével vigyük fel a fugákra. A tökéletes hatás elérése érdekében kicsit meg lehet súrolni a felületet. Ezután hagyjuk állni körülbelül húsz percet, majd bő vízzel mossuk le.