Radiátor festés házilag

radiátor festés házilag
Radiátor festés házilag

Ha radiátorunk még kifogástalanul működik, azonban esztétikai szempontból már meglátszik rajta a hosszú évek igénybevétele, a radiátor festés házilag jó módszer lehet, hogy szebbé varázsoljuk. Lényegesen olcsóbb és egyszerűbb, mint egy teljesen új darabot beszerezni és beszerelni. Egy hétvége alatt is elvégezhető akár az alumínium, akár az öntöttvas radiátor felújítás. Mire lesz szükségünk és milyen lépesei vannak?

Radiátor festés házilag: mire lesz szükségünk?

Ami nagyon fontos, hogy a radiátor festéshez speciális, erre a célra készült festéket használjunk. A fűtőegységre jellemző nagy hőingadozás, ami alkalmanként akár ötven fok is lehet. Ez pedig az egyszerű zománcfestéket könnyen tönkre teheti. A hő hatására a festék lepattoghat vagy megsárgulhat, mint ezt már biztosan megfigyelhettük pár helyen.

Ezért keressünk kifejezetten erre a célra készült hőálló festékeket, úgynevezett radiátorzománc festéket. Ezt beszerezhetjük a klasszikus kenhető változatban, de akár aeroszolos spray formájában is. Ha pedig inkább kenhető festékkel dologznánk, de vannak nehezebben elérhető felületek is, akkor alkalmazhatjuk a kettő kombinációját is.

Szükségünk lesz még hígitóra az ecset tisztításához, festőszalagra és újságpapírra a szennyeződések elkerülésére és csiszolóvászonra a felület előkészítéséhez. Ecsetből pedig célszerű egy speciális, a vége felé görbülő darabot választani, amivel könnyebben tudjuk felhordani az anyagot a festendő felületekre.

radiátor festés

Radiátor festés lépésről lépésre

  1. A radiátor festését megelőzően az első lépés a felület előkészítése, megtisztítása. Ehhez használjuk a csiszolópapírt, amellyel a korábbi réteget távolítjuk el. Fontos, hogy a végére a radiátor mindenhol por és zsírmentes legyen. Ezért a dörzsölés után célszerű egy nedves ronggyal minden port eltávolítani, majd hagyni megszáradni, ugyanis csak száraz felületen tudjuk a festést megkezdeni.
  2. Ha mindent eltakarítottunk, gondoskodjunk arról, hogy a lecsöppenő festékek sehol nem okozzanak problémát. Ehhez lesz szükségünk az újságpapírra vagy a védőfóliára, illetve, ha a radiátoron mérőóra is van, akkor ezt festőszalaggal tudjuk letakarni.
  3. Bizonyos radiátorok festéséhez szükséges az alapozó réteg felhordása, azonban vannak olyan speciális festékek, amik kettő az egyben módon tudják megoldani ezt a problémát. Ha nem hagyjuk ezt a lépést, akkor vékony rétegben vigyük fel az alapozót, majd várjunk, ameddig megszárad. Azonban áratani nem ártunk, ha speciális fémalapozót használunk, sokat segíthet a jó végeredmény elérésében.
  4. Utolsó lépésként pedig következhet a festés. Ami fontos, hogy mindig hideg radiátoron dolgozzunk és ne ezzel akarjuk gyorsítani a száradási folyamatot. Talán már nyáron érdemes megcsinálni, hogy az fűtési szezon októberi kezdetét már felújított radiátorral várjuk. Alapvetően az öntöttvas radiátor felújítás nem sokban különbözik a fémradiátorétól. A legjobb hatás elérése érdekében vigyünk fel két réteget, kivárva a szükséges száradási időt.