A lakásfelújítás menete: fontos a helyes sorrend!

lakásfelújítás menete
Lakásfelújítás menete

Otthonunk felújítása sok munkával és költséggel járhat együtt, igazán idegőrlő is tud lenni: hogy minél kevésbé legyen az, fontos, hogy a lakásfelújítás menetét előre tervezzük meg. A tematikus weboldalakon, magazinokban elérhető lakásfelújítás ötletek is adhatnak ehhez egy kis inspirációt. Ha tudjuk, mit szeretnénk, azt kell kitalálnunk, hogy hogyan fogjunk bele a munkálatokba. Ehhez adunk most néhány hasznos tippet.

A lakásfelújítás menete lépésről lépésre

Fontos, hogy a lakásfelújítás lépésről lépésre megtervezett legyen. Ha előreláthatólag sok sitt keletkezik majd, lehet, hogy konténert kell bérelni, amelynek elhelyezéséhez az önkormányzat területhasználati engedélyére is szükségünk lehet. Vannak olyan munkálatok is, mint például a radiátorok cseréje, amit pedig a társasházi közös képviselő felé lehet szükséges jelezni.

Első lépések

Mindig a bontással kell kezdenünk: ha fel kell szedni a parkettát, új falakat kell kialakítani vagy festés előtt eltávolítani az előző réteget, akkor először ezeknek álljunk neki. Ez lesz a legporosabb és sokszor leghangosabb feladat, ráadásul sok törmelék is keletkezhet. De jó hír, hogy a legnagyobb kellemetlenségeken már az elején túllehetünk.

Ha új falakat vagy válaszelemeket szeretnénk kialakítani, akkor rögtön a bontás után már építhetünk is. Úgyszintén, az új nyílászárókat, ajtókat – ablakokat is szeretnénk beépíteni, ezt is már a legelején tegyük meg.

A vezetékcsere még mindig nem egy látványos folyamat, de hasznos lehet, legyen szó villany-, gáz- vagy vízvezetékről. Valószínűleg szakemberre lesz szükségünk, ha csak mi magunk nem vagyunk azok, így ezt sem árt előre megszervezni, nehogy itt akadjon el a folyamat.

lakásfelújítás lépésről lépésre

Tartsuk be a helyes sorrendet!

A lakásfelújítás menete innentől kezdve már a látványosabb részéhez érkezik. Ha új járólapot tennénk le a fürdőben, konyhában vagy az előszobában, akkor mindenképpen ezzel érdemes folytatni a munkálatokat.

A padló után pedig a falak felé fordulhatunk és elkezdhetjük a régi felületek javítását. Lehet, hogy csak glettelni kell pár helyen, azonban komolyabb felújítás esetén a vakolás is szükséges lehet. Ekkor értelemszerűen ezzel kezdjünk, ezt kövesse a javítás majd a glettelés. Ha pedig csempéznénk, akkor ennek is itt az ideje. A menete kicsit időigényesebb, hiszen megfelelően elő kell készíteni a felületet is.

És ezzel a legnehezebb részén jó eséllyel túl is vagyunk: a lakásfelújítás menete innentől kezdve laikusok számára is könnyen végezhető. A falak festésével folytathatjuk a munkát, amelyet érdemes két rétegben megtenni a tökéletes végeredményhez. Ha szükséges, ezt követheti a nyílászárók festése.

Miután a festék megszáradt, következhet a szerelvények felszerelése. A radiátorok, a csaptelepek, a mosogató vagy a WC is végre a helyére kerülhet.

Ezután már csak egy nagytakarításnyira vagyunk attól, hogy teljes pompában tündököljön lakásunk. Egy nagyobb felújítás után lehet, hogy pár napunk is rámegy, de a végeredmény remélhetőleg minden fáradtságért kárpótol majd.