Fa ablak felújítása házilag is megoldható

fa ablak felújítása házilag
fa ablak felújítása házilag

A fa ablak felújítása házilag egy olyan munka, amelybe nem sokan mernek belevágni, de mégis érdemes lehet. Az eredeti fa nyílászárókkal ellátott régebbi ablakok bájt és karaktert kölcsönöznek az otthonnak, de huzatosak is lehetnek. Nehezen nyithatók és zárhatók, és hozzájárulhatnak a magasabb energia számlákhoz is. Mégis, a régi faablakokat érdemes megtartani. Ezúttal 10 módszert mutatunk, hogy az ablakai modern elvárásoknak megfelelőek lehessenek. Egy kis erőfeszítéssel kiküszöbölheti a réseket, üvegezheti az üvegeket és fugázhatja őket, hogy energiatakarékosabbá tegye otthonát, és minimalizálja az rászánt idő okozta áldozatot.

Fa ablak felújítása házilag

A nyílászárók eltávolítása a csiszoláshoz, kezeléshez, festéshez és újbóli beszereléshez:

Kezdje azzal, hogy egy feszítővas segítségével lefeszíti az ablak egyik oldaláról a vékony fa ütközőt, ami a szárnnyal (függőleges oldal darabok) párhuzamosan fut. Lendítse ki az alsó szárnyat, hogy eltávolítsa, majd szabadítsa ki a szárny zsinórját, amely úgy néz ki, mint egy kötél, a csomózsebből (a lyuk a lapos csatorna végén), ahol vagy súrlódással illeszkedik, vagy a szárny oldalához van szögezve. Használjon szöget, kössön csomót vagy alkalmazzon szorítót, hogy megakadályozza, hogy a keret belsejében lévő vas súly hirtelen leessen, miután levált.

Szivárgás kijavítása – fa ablak felújítása

Ha szivárgás van, először találja meg. A szivárgás megszüntetéséhez kérjen meg egy ácsot, hogy javítsa ki a lejtést az alsó külső ablakpárkányon, vagy szereltessen csepegtető sapkát az ablak fölé. A csepegtető sapkák nem párkányok, ez fából maratott (vagy fémlemezből formázott) fa, hogy a vizet az ablak fölé, és ne lefelé vezesse.

fa ablak felújítása

A felső ablakszárny újbóli felszerelése

A fa ablak felújítása házilag nem mindig egyszerű. Ilyen, amikor ahhoz, hogy a felső ablakszárnyat, ahol rés keletkezett, megfelelően újból felszerelje, az alsó ablakszárnyat ki kell venni. Egy gumikalapáccsal ütögesse a szárnyat a helyére, amennyire csak lehet, vigyázva, hogy ne üsse meg az üveget, majd tömítse be a felső szárny három oldalát, hogy a helyén maradjon. Az alsó sínt nem kell tömíteni, mert a kétszárnyú ablakot úgy tervezték, hogy a szárnyak pontosan egymás mellé illeszkedjenek. Menjen egy lépéssel tovább, és a súly jobb elosztása érdekében cserélje ki az egyetlen, középen elhelyezett szárnyzárat két, egymástól egyenlő távolságra lévő szárnyzárra.

„Halkítsa le” a zörgő ablakot

Csendesítse a zörgést az alsó ablakszárnyakban úgy, hogy kis fadarabokat rögzít a zörgő ablakszárny oldalára vagy közvetlenül a karzatra. A zörgés túl kicsi szárnyat jelez, ráadásul az alulméretezett szárnyak beengedik a levegőt. Ha az ablak zörög előre (a szoba felé) és hátra (kifelé) mozgás közben a karzaton belül, először az egyik, majd a másik ablakmegállítót kell levenni és újra rögzíteni. Mindegyik ütköző egyik vége le van ferdítve, ezért ügyeljen arra, hogy ugyanabba az irányban szerelje vissza, ahogyan megtalálta, majd szögelje a helyére. Ha túl szorosan illeszti vissza az ütközőt az alsó szárnyhoz, az nem fog újra felemelkedni, ezért hagyjon egy bankkártya vastagságú rést az ütköző és a szárny között.

fa ablak festése

Fa ablakkeret festése

A fa ablak felújítása házilag talán nem is olyan bonyolult minden esetben. A festéshez közepes csiszolópapírral csiszolja le az ablakkeretet, és kefével távolítsa el a port. Viseljen közben védőszemüveget. Törölje le a keretet nedves szivaccsal – csak vizet használjon, szappan nélkül. Futtasson „maszkolószalagot” a szélek mentén, hogy biztosítsa a tiszta vonalat. Ha különösen óvatos akar lenni, ragaszthat újságpapírt is az üvegre. Fessen egyenletes irányban – a faanyaggal megegyezően -, hogy szép, egyenletes felületet kapjon. Hagyja száradni 2-3 órán keresztül, majd óvatosan dörzsölje le a keretet, hogy a felület érdes legyen, ez segít a festéknek jobban tapadni. Vigyen fel festéket a keretre, majd a nyíló szárnyakra. Hagyja nyitva az ablakot, hogy megszáradjon. Ha az első réteg megszáradt, vigye fel a másodikat, ugyanúgy, mint az előzőekben. Távolítsa el a szalagot, és hagyja száradni a festéket, és már kész is a fa ablak festése.