9 tipp a tökéletes parketta tisztításhoz

parketta tisztítása házilag
parketta tisztítása házilag

Aligha van olyan szép és vonzó padlóburkolat, mint egy fából készült parketta, persze csak akkor, ha a parketta tisztítása rendszeresen megtörténik. A megújuló nyersanyagból, fából készült padlóburkolat robusztus, könnyen karbantartható és nemes, minőségi hatást kelt. A felhasznált fától függően nem biztos, hogy olcsó, de nagyon tartós, ha megfelelően tisztítják és ápolják. A fából készült padló természetes kisugárzásának köszönhetően kellemes életérzést teremt otthonában, ennek érdekében érdemes tudatosnak és elővigyázatosnak lennie Az alábbiakban 9 tuti tippet adunk, hogyan lesz tökéletes a parketta tisztítása.

1. Ne használjon túl sok vizet!

A túl sok víz a parkettán nem tesz jót a fapadlónak! Megduzzad, elszíneződhet, és a fa megvetemedik. Használjon minél kevesebb vizet. A legjobb egy enyhén nedves padlótisztító kendőt bevetni. Először alaposan csavarja ki a felmosórongyokat! Általános szabály, hogy minden nap szárazon tisztítson és hetente csak egyszer alkalmazzon nedves felmosást.

2. Ne használjon súrolószert vagy agresszív vegyszert!

Az agresszív tisztítószerek megtámadják a fapadlót és tönkreteszik a természetes védőréteget. Ennek következtében a parketta gyorsabban szennyeződik, felszívja a szennyeződéseket és a folyadékokat, gyorsabban karcolódik és elszíneződik. Tehát maradjon távol az agresszív tisztítószerektől!

3. Makacs foltok ellen: metilált szesz

Akkor sem lehetetlen a parketta tisztítása házilag, ha azon nehezen eltávolítható foltok vagy szennyeződések vannak. Ebben az esetben használja a régi háztartási orvosságot, a metilált szeszt. Rövid áztatási idő után a makacs foltok egyszerűen letörölhetők és teljesen eltávolíthatók lesznek.

4. Felejtse el a porszívót!

A porszívó nem alkalmas a parketta tisztítására. Még egy speciális tartozékkal, például porkefével is könnyen megkarcolja a gyönyörű fapadlót. Ha szeretné, hogy a padló sokáig gyönyörű és karcmentes legyen, akkor ne használjon porszívót! Erre a célra jobban megfelel egy hagyományos padló-mop vagy felmosórongy.

parketta tisztítása házilag

5. Maradjon kint a kosz!

Minél kevesebb szennyeződés jut be otthonába kívülről, annál kevesebbet kell tisztítania a parkettát. A bejárati ajtónál használjon lábtörlőt, ami megakadályozza, hogy az utca pora bekerüljön lakásába. Ha időről időre mégis szennyeződés kerül a fapadlóra: gyorsan távolítsa el, hogy a padlót ne karcolja meg a finom homok, a por vagy az apró kavics.

6. Parketta tisztítása megfelelő tisztítószerekkel

A parketta ápolása általában pH-semleges és oldószermentes tisztítószerekkel a legalkalmasabb. Kétség esetén használjon speciális, kifejezetten parkettára alkalmas tisztítószert. Évente egyszer vagy kétszer kell ápolószert alkalmazni a felületen. Óvatosan bánjon a fapolírozókkal! Csak konzultáció után használja, mert egyes polírozószerek károsíthatják a fapadlót, vagy túl mélyen behatolhatnak a fába. Szilikon- vagy ásványi olajat tartalmazó polírozószerek használata nem ajánlott.

7. Padlótörlő: pamut!

A pamut padló-mopok a legalkalmasabbak a parketták tisztítására. Nem karcolnak és a kiváló minőségű padló felületét csak „finoman simogatják” a tisztítás során. A parketta gyártója által ajánlott felmosórongyok általában szintén habozás nélkül használhatók.

8. Lakkozott parketta tisztítása?

Idővel a parketták elveszítik gyönyörű fényüket. A legkönnyebben a fapadló rendszeres polírozásával orvosolható ez a probléma. A művelethez használjon padlófényezőt! Ez az úgynevezett „polírozó viasz” védőréteggel vonja be a felületet és visszaadja a padló eredeti fényét. Szakmai tippünk: a tökéletes eredmény érdekében vízbázisú akril padlófényezőt használjon. Lakkozott parketta tisztítása esetén már előkerülhet a porszívó is! A felület portalanítását követően kézmeleg vízben oldott természetes folyékony szappannal érhet el szép eredményt.

lakkozott parketta tisztítása

9. Ne használjon mikroszálas kendőket!

A mikroszálas kendők használata szintén kerülendő a parketta tisztítása alkalmával. A kendők a mikro-karcolásokat okoznak a felületen, így tönkreteszik a természetes védőréteget. Ezáltal a szennyeződések és a por jobban megtapadnak, a folyadékok gyorsabban behatolnak, aminek következtében a fapadló elveszíti gyönyörű fényét.

+1: Laminált parketta tisztítása

Kerülje a bő vizes felmosást és ne áztassa a felületet! Mivel a laminált parketta nagyon érzékeny felület, ezért a bútorokra érdemes tappancsokat ragasztani, hogy elkerülje a sérüléseket. Ha mégis sérülne, akkor használjon javító ceruzát a javításhoz!