Hogyan kell glettelni?

hogyan kell glettelni
Hogyan kell glettelni?

Nem árt tisztában lenni egy férfinak azzal, mikor és hogyan kell glettelni. Talán egy nagyobb készülék mozgatása közben történt valami baleset? Vagy talán valaki régimódi módon akasztotta fel a képeket, méghozzá úgy, hogy szögeket vert be? Bármi is volt az ok, most kisebb horpadásokkal és sérülésekkel kell szembenéznie a vakolt falakon. A leggyorsabb megoldás a glett használata, amit általában nagyobb, megfelelően megerősített lyukak kijavítására használják. A glett anyagban az a nagyszerű, hogy gyorsan szárad és minimálisan zsugorodik, így a kisebb sérüléseket anélkül foltozhatja be, hogy 24 órát kellene várnia az újra festés előtt.

Hogyan kell glettelni? – glettelés menete lépésről lépésre

Először is válassza ki a vegyületet. A glett vegyület kétféleképpen kapható: praktikus, előre kikevert paszta vagy por alakban, amelyet a megfelelő állag érdekében vízzel kell összekeverni. Az előkevert vegyületet „könnyű” és „minden célra alkalmas” változatban árulják. Az előbbi, amely vinil kötőanyagot tartalmaz, a legjobb a kis lyukakhoz olyan területeken, amelyek nem érzékenyek a jövőbeli károsodásra; az utóbbi akrilt tartalmaz, ami a széles üregekhez is alkalmas.

Készítse elő a spaklizni kívánt területet, hogy fokozza a glett tapadóerejét. Használja a gletttkést vagy finom szemcsés csiszoló papírt, hogy megtisztítsa az összes törmeléket a lyukból és környékéről, és a felületet a lehető legsimábbá tegye.

Kezdődjön a glettelés!

A glettelés technikája nem túl nehezen elsajátítható. Most ideje bekeverni és felhordani a glettet a falon lévő lyukra! Ha por állagút vásárolt, keverje össze kis mennyiségű vízzel, amíg sűrű, de könnyen eloszlatható állagot nem kap. Az előre kikevert keverék általában jó, de jól keverje meg, ha korábban felbontott edényt használ. Mártsa a kés élét a keverékbe, és kanalazzon ki belőle egy kicsit többet, mint amennyire a lyuk kitöltéséhez szüksége lesz. Tartsa a glettel megtöltött kést kissé a sérülés helye fölé, enyhe szögben, és lefelé irányuló mozdulattal vigye fel az anyagot.

A glettelés házilag következő szakasza, hogy amikor a lyuk kitöltődött, tartsa a kést 90 fokos szögben, hogy lekaparja a felesleget, ügyelve arra, hogy ne húzza ki a gittet a lyukból. Ne törekedjen itt a tökéletességre, majd ha megszáradt, simára csiszolja. Nedves ruhával vagy szivaccsal törölje le a javítás helye melletti falról a maradék anyagot.

glettelés házilag

Körülbelül két óra múlva, amikor a vegyületnek meg kell száradnia, vizsgálja felül a munkáját. Ha a folt mélyedni látszik, a ragasztó száradás közben kissé összement. Ismételje meg az előző lépéseket, ezúttal hagyjon egy kis halmot, melyet később lecsiszol. Várjon még két órát.

Ha a glett-keverék megszáradt, finomszemcsés csiszolópapírral enyhén csiszolja le a javított területet, amíg az egy szintbe nem kerül a környező fallal. A ruhával törölje le a port. Ugye nem is olyan bonyolult az, hogyan kell glettelni?! Most, hogy már elsajátította, hogyan kell glettelni, egyszerűen alapozza és fesse le a foltozott területet, amíg az teljesen beleolvad a környező falba. Hibátlan megjelenés, egy pillanat alatt!