Hogyan lesz újszerű a régi konyhabútora?

régi konyhabútor felújítása házilag
Régi konyhabútor felújítása házilag

A régi konyhabútor felújítása házilag egy nagy döntés. Apró lakberendezési változtatásokkal könnyedén kicsinosíthatjuk konyhánk bizonyos részeit. Ha a padló sérült, vagy kopott, akkor tegyünk le egy szőnyeget! Ez az apró változtatás egyrészt elrejti a padló sérüléseit, másrészt fel is dobja a helyiséget. A munkalap állapotáról például fényes kiegészítők használatával terelhetjük el a figyelmet. Mit tegyünk, ha a szekrényeinkkel nem vagyunk megelégedve?

Amikor a szekrényajtók akadnak, és hiányoznak, esetleg letörtek a fogantyúk, vagy az egész konyha kivitele unalmas, akkor elérkezett a változtatás ideje! Ha úgy érzi, hogy konyhája a múltban ragadt, akkor ne halogassa a felújítást! Néhány egyszerűen elvégezhető művelettel könnyedén újszerűvé varázsolhatja megunt konyhabútorát. Mutatjuk, hogyan kivitelezhető a régi konyhabútor felújítása házilag!

Kenjen fel egy friss festékréteget – a konyhaszekrény festése

Ez a javítás lehet az első, ami eszébe jut egy konyha frissítésekor, de ez is túlterhelőnek is tűnhet. Ahhoz, hogy valóban magabiztosnak érezze magát, kérjen szakmai tanácsot, mielőtt belevágna. Konzultáljon valakivel a helyi festékboltban, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a szekrényekhez megfelelő alapozót, csiszolópapírt és festéket használ – és ügyeljen arra, hogy minden egyes réteg között elegendő száradási időt hagyjon. Amikor a festékszín kiválasztására kerül a sor, próbáljon meg egy nagy darab habkartont lefesteni a fontolóra vett színekkel, hogy egy nagyobb „mintát” hozzon létre. Ezután mozgassa a mintát a konyhája legsötétebb és legvilágosabb részeitől a reggeli, délutáni és esti órákban. A régi konyhabútor felújítása házilag tartogathat kellemetlen meglepetéseket is, ezért győződjön meg róla előre, hogy szeretni fogja a színt, mielőtt ennyi időt szánsz rá.

A konyhabútor festése milyen anyaggal festhető tökéletesre?

Vásárolja meg a szekrény típusának megfelelő festéket. (tömörfa, laminált vagy fém). A fából készült szekrények ideálisak a festéshez, de bármilyen felület festhető, amely csiszolópapírral megkopik. A laminált szekrényekhez speciális ragasztó alapozóra van szükség, viszont fontos, hogy a legjobb eredmény eléréséhez a laminátumnak jó állapotban kell lennie. Kaphatók speciális szekrény festékek is, amelyek sima felületet biztosítanak, de bármilyen kiváló minőségű festéknek működnie kell. Győződjön meg róla, hogy a festék akril, nem pedig vinil, ennek azaz oka, hogy az akril latex alapú festék tartós és könnyen tisztítható. A latex festékek esetében mindig kövesse a gyártó utasításait a kikeményedési időre vonatkozóan. A fényes festék fényessé teszi a szekrényeket, de sok horpadást vagy hibát mutathat. A konyhákhoz jellemzően félfényes vagy szatén kiviteleket használnak.

konyhaszekrény festése

Tegyen fel tapétát

A konyhaszekrény felújítása házilag nem csak közvetlenül a bútor csinosítását jelentheti. Ha azt hitte, hogy a lehúzható tapéta csak a falakra való, gondolja újra. A semleges opciók megfelelnek a világosabb kiegészítőkhöz, míg a színes minták ellensúlyozhatják a sötétebb háttereket. Főleg, ha albérletben él gondoljon arra, hogy mit tud hozzáadni az egészhez például a szekrény tetején, mondjuk tapétát? Manapság nagyon sok költséghatékony, eltávolítható tapéta minta van a piacon, amelyeket közvetlenül a régi konyhaszekrények tetejére ragaszthat, hogy újjá varázsolja a konyhaszekrény környezetét is.

Tegye ki a polcokat

A régi konyhabútor felújítása házilag több módon is megoldható. Az egyik projekt, amely segíthet abban, hogy konyhája szellősebbnek tűnjön, ha eltávolít néhány szekrényajtót, hogy feltárja a belső polcokat. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy megszabaduljunk a korszerűtlen részletektől anélkül, hogy egy egész konyha beépített szekrényeit ki kellene tépnünk. Ehelyett szedjen le egy vagy két szekrényajtót, majd a most nyitott polcokat stílusosan, összehangolt kerámia étkészlettel és csinos kosarakkal alakítsa ki.

Régi konyhabútor felújítása házilag – akár díszlécekkel

Ha a szekrényei kifejezetten egyhangúak, akkor azt javasoljuk, hogy helyezzen el díszléceket, majd fesse le őket egy friss árnyalatban. Fedezze fel a barkácsboltot, és nézze meg, hogy kínálnak-e olyan díszléceket, amelyek működnének. Ha elkészült, akkor vagy az egész frontot egyszínűre festheti az egyszínű megjelenés érdekében, vagy a szegélyt kontrasztos színűre festheti a váratlan hatás érdekében.

Teljesen távolítsa el a szekrényeket

A régebbi konyhák általában zárt szekrényekkel vannak kibélelve, és részben ez az oka annak, hogy ez a kialakítás elavultnak tűnhet. A modern konyhák gyakran teljesen lemondanak a felső szekrényekről.  Ha a konyháját egy kicsit sötétnek érzi, próbáljon meg leszedni egy-két felső szekrényt, különösen azokat, amelyek esetleg akadályozzák a természetes fény áramlását. Ha óvatosan veszi le őket, akkor minimális gipszkarton foltozás és újra festés marad hátra csak. Ha ez megtörtént, akkor vagy üresen hagyhatja a falat, vagy felrögzíthet néhány nyitott polcot.”

Amint a fentiekből kiderülhetett a számára, a régi konyhabútor felújítása házilag is stílusosan és változatosan kivitelezhető. Kiváltképpen ajánlott saját magunknak belefognia, amennyiben nem szeretnénk költséges, új elemeket készíttetni a konyhánkba.