Levéltetű ellen házilag is védekezhetünk

Levéltetű ellen házilag
Levéltetű ellen házilag

A kérdésre, miszerint van-e levéltetű ellen házilag megoldás, a legtöbb kezdő és haladó kertész roppant kíváncsi. Ez az a szegmense ugyanis a kedvenc hobbinknak, amit sajnos nem kerülhetünk ki, hiszen ezek az aprócska, ám annál veszélyesebb kártevők, még a legkörültekintőbb gondoskodás közepette is felüthetik a fejüket. Szerencsére azonban nem kell drasztikus módszerekhez folyamodnunk és kémiai úton előállított szintetikus szereket használnunk, ha a természetesség híveként egyébként is ódzkodunk azoktól. Levéltetű ellen házilag ugyanis számos okos, frappáns módszer létezik.

Mivel állunk egyáltalán szemben?

Mielőtt hozzálátunk a leghatékonyabb házipraktikák részletezéséhez, fontosnak tartjuk néhány szóban kitérni arra, mivel állunk szemben pontosan. A levéltetvek aprócska előlények, jellemzően roppant gyorsan szaporodnak és terjednek. Nagyon sok fajtájuk van, csak Magyarországon 70 típusa ismert a szóban forgó élősködő rovaroknak. A leggyakoribb közülük a rózsa- és a feketecseresznye levéltetű.

Kiszívják az élet nedvét a növényekből

A kertészkedés nemcsak gyümölcsöző, hasznos elfoglaltság, de rendkívül nyugtató kikapcsolódás is. Éppen ezért a gondos kertészt nem is érheti nagyobb megrázkódtatás, mint amikor a féltve őrzött, precízen ápolt virágain, gyümölcsösfáin észreveszi a tetvesedés jeleit. Ne ostorozzuk magunkat, sajnos ez általában elkerülhetetlen folyamat, ami különösen tavasszal, az első hajtások, levelek megjelenésével veszi kezdetét. A levéltetvek ellen azonnal fel kell lépnünk, ha nem szeretnénk, hogy a kertünk hanyatlásnak induljon. Ezek a bosszantó rovarok ugyanis kiszívják a nedvet a növényekből, különös tekintettel a sarjadó friss hajtásokra. Ha nem avatkozunk be időben, az adott növény el is pusztulhat.

Levéltetű ellen házilag

Levéltetű ellen házilag – hagyjuk a permetszereket a boltban

Szódabikarbóna, ecet, szappanos víz és csalánpermet. Ezen egyszerű és nagyszerű, de főleg környezetbarát módszerek filléres megoldásokat kínálnak a kertészek ősellensége, a levéltetű ellen. Persze nemcsak az olcsóságuk miatt közkedveltek a természet szerelmeseinek körében, ugyanis a hatékonyság terén is verhetetlenek! Lássuk egyesével az imént sorolt házi „csodaszereket”, azok organikus permetszerként való elkészítési módjait.

Levéltetű ellen szódabikarbóna? Itt is beválik a sokoldalú készítmény

A szódabikarbóna a háztartási eszközök koronázatlan királya. „Szuperereje” roppant sokdalúan vethető be, a makacs foltok eltüntetésétől kezdve, a duguláselhárításon keresztül, egészen a levéltetvek ellen folytatott harcig. Íme, a házilag készített, költséghatékony levéltetű méreg receptje: 1 liter tiszta vízhez tegyünk 4 evőkanál szódabikarbónát és ugyanennyi cukrot. Az így elkészített „boszorkányfőzet” segíthet kiirtani a rovarkolóniát, miközben magában a növényben nem tesz kárt.

Levéltetű ellen házilag ecet segítségével, avagy az igazi nagyágyú

Abban az esetben, ha az iménti recept nem fejtette ki kellőképen a hatását és azt tapasztaljuk, hogy a levéltetvek nem pusztultak el teljesen, esetleg néhány nap elteltével visszatérnek, a házi készítésű permetszert megbolondíthatjuk ecettel is. Az ecet is ezerarcú háztartási szernek számít, a tapasztalat pedig azt mutatja, a nedvszívó rovarok különösen érzékenyen viseltetnek a jelenlétére. Nincs más dolgunk, csak a szódabikarbónás recept tovább gondolásaként, a fenti összetevőket megspékelni 4 evőkanál ecettel. Ez a szer sem károsítja a növényeket, egyedül az élősködőkre halálos.

Permetezés

Levéltetű ellen szappanos víz erejével

Egyszer és nagyszerű! A szappanos víz hatékonyságát sem szabad alábecsülnünk, ha a levéltetvek ellen folytatott küzdelemről van szó. A formula kivitelezése ez esetben is végtelenül könnyű: 1 liter meleg víz társaságában oldjunk fel körülbelül 20 grammnak megfelelő szappant. Várjuk meg, amíg a folyadék kihűl, majd egy arra alkalmas szórófejes flakonba beletöltve, permetezzük le a beteg növényeket. A rovarok természetes védőegysége, a kitinburok a szappan hatására kiszárad, a rovar pedig elpusztul. A tapasztalat azt mutatja, a „kezelést” kétszer kell elvégezni ahhoz, hogy sikerrel zárjuk a projektet. Figyelem! A szappanos permetezés után minden esetben spricceljük le tiszta langyos vízzel is az adott növényt, nehogy a szappan kárt tegyen abban.

Csalán levéltetű ellen?

Sok hobbikertész vallja eskü alatt, miszerint a csalánpermet hatékonyságában a párját ritkítja a házi praktikák sorában. A bosszantó levéltetű ellen házilag tehát a csalán is bevethető. Lássuk miként!

Levéltetű

Kizárólag a nem virágzó csalán jöhet szóba

Gyűjtsünk be fél kilogrammot az éppen nem virágzó csalán leveléből, majd áztassuk be 5 liter vízbe. Hagyjunk időt a csalánlevek áztatására, minimálisan 24 órát. Ha lejárt az idő és elkészült a permetszer, nincs más teendő, csak lespriccelni a levéltetvek által megtámadott növényeket.

+ Bónusz tipp levéltetvek ellen

A levéltetű ellen házilag, sokak véleménye szerint, kamillás permetezéssel is hatékonyan felléphetünk. Főzzünk kamillateát, hagyjuk hidegre hűlni, majd a megszokott módszer szerint, a rovarok által célkeresztbe vett területekre spricceljünk a teából.