Párásítás otthon, házi praktikákkal

Párásítás otthon
Párásítás otthon

A párásítás otthon házilag használatos módszerekkel és speciális készülékekkel egyaránt megvalósítható. Miért ilyen fontos az ingatlan páratartalma? Hogyan növelhetjük, illetve csökkenthetjük a pára mennyiségét? Milyen hatással van az egészségre, ha száraz a levegő?

Miért érdemel figyelmet a párásítás otthon?

A téli hónapokban a fűtés felkapcsolásával megtapasztalhatjuk, ahogy a levegő egyre szárazabbá válik. Ugyan a penészfoltok kialakulásának és a magas páratartalom okozta rossz közérzetnek elejét vehetjük így, de a túl száraz levegő sem bizonyul egészségesnek. Ha a levegő páratartalma 20 százalékra visszaesik, akkor már érezhető jelekkel mutatja meg a testünk, hogy valami nincs rendben. A bőr és a torok ilyenkor kiszárad, ami igen kellemetlen lehet. A fűtött szoba levegőjének ideális páratartalma 45-55 százalék körül mozog. Ha nem szeretne párásító készülékre költeni, akkor néhány apró trükkel is növelheti a páratartalmat. Ennek előnyei a fűtésszámlán is megmutatkoznak majd, hiszen a tapasztalatok szerint a magasabb páratartalom melegebb érzetet ad.

Párásítás otthon: teregetés a szobában

A szoba párásítása házilag a legegyszerűbben úgy valósítható meg, ha a frissen mosott ruhákat bent teregetjük ki. Ugyan a szárítógép már számos háztartásban megtalálható, de nem feltétlenül indokolt annak rendszeres használata. A meleg szobában akár egy nap alatt megszáradnak a ruhák, miközben gondoskodnak az optimális páratartalomról a téli fűtési szezonban.

Párásítás házilag

Főzéssel és zuhanyozással is emelkedik a páratartalom!

A párásítás otthon zuhanyozással, főzéssel szintén megoldható. Ezek ugyanis azok a tevékenységek, amelyek során nagymennyiségű nedvesség kerül a levegőbe. Alapesetben ez nem túl szerencsés, hiszen a hideg falfelületeken lecsapódhat a pára, ami penészesedéshez vezethet. Viszont, ha megfelelően szigetelt az otthon és a rendszeres kereszthuzattal történő szellőztetésről is gondoskodunk, akkor bátran bevethetjük ezeket a házi praktikákat a páratartalom emelésének érdekében.

A szobanövények nem csupán esztétikailag érdemelnek figyelmet!

A szobanövények az esztétikus lakberendezés elmaradhatatlan elemei. Közelebb viszik a természetet az otthonhoz és a levegő páratartalmát is alakíthatjuk a segítségükkel. A növények – főleg a nagyobb vízigénnyel rendelkező fajták – folyamatosan párologtatnak, vagyis az általuk felhasznált víz egy részét visszajuttatják a levegőbe. Ez a párásító házilag elérhető, esztétikus megoldás.

Párásítás szobanövényekkel

Hideg és meleg párásítás készülékkel

Hideg párásítás házilag és a megfelelő készülékkel egyaránt megoldható. A meleg párásítók vizet melegítenek fel, majd abból engedik a párát a levegőbe. A biztonságot fókuszba helyezve már olyan meleg párásítók is elérhetőek napjainkban, amelyek nem borulnak fel, valamint a belsejükben lehűtik a párát a szoba levegőjével keverve. Akár illóolajat is lehet cseppenteni bele, de ez utóbbit inkább a hidegpárásítók esetében célszerű használni.

Ha energiatakarékos és halk eszközt szeretne magáénak tudni, akkor az ultrahangos párásító lehet az ideális választás. Ezek a sima hidegpárásítóknál halkabban működnek, mivel nincs ventilátor bennük. Babaszobába vagy a hálószobába egyaránt kiválóan alkalmasak. Az ultrahangos párásító működése során nem elhanyagolható szempont, hogy milyen vizet használunk hozzá. Ugyanis, ha kemény a víz, akkor fehér porral találhatjuk szembe magunkat a bútorok felszínén. Ez persze megakadályozható, méghozzá desztillált víz használatával vagy nedvesítő betéttel ellátott eszköz beszerzésével, mivel felfogja a vízkövet. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a hideg párásítás esetében a hetente történő tisztítás kiemelt jelentőséggel bír a baktériumok elszaporodásának megelőzésében.

Az ultrahangos párásító működése

Az ultrahangos párásító kétségkívül a legmodernebb technológiát képviseli. A berendezés magas frekvenciájú, gyors rezgéssel funkcionál, aminek köszönhetően a vizet sikerül mikroszkopikus méretű szemcsékre bontani. Ezt permetezi ki az eszköz a levegőbe, ami a belélegzés szempontjából sokkal egészségesebbnek bizonyul az alapvetően párás levegőnél.

Ultrahangos párásító

Párásítás otthon illóolajokkal

A párásítás otthon illóolajok alkalmazásával is összeköthető. Ehhez természetesen fontos, hogy csak olyan készülékhez használjunk illóolajat, amihez a használati útmutatóban erre utalást találunk. A különböző illóolajok más és más hatással bírnak az emberi szervezetre. Például a levendula nyugtató, az eukaliptusz stresszoldó, a kamilla vagy a babérolaj pedig gyógyító hatással rendelkeznek.

Az ingatlan kellemes belső mikroklímája tehát nem csupán azon múlik, hogy milyen a hőmérséklet, hanem a páratartalom is komoly szerepet tölt be ebben. Ma már olyan készülékek is elérhetőek, amelyek kifejezetten a levegő páratartalmának mérésére szolgálnak. Segítségükkel könnyedén megállapítható, hogy szükség van-e plusz párásításra, vagy éppen szellőztetés szükséges a felesleges pára elvezetéséhez. Fontos odafigyelni minderre, hiszen akár rossz közérzettel, egészségügyi tünetekkel is együtt járhat az, ha nem megfelelő a páratartalom a rendszeresen használt helyiségekben.