Páramentesítés házilag

Páramentesítés házilag
Páramentesítés házilag

A páramentesítés házilag gond nélkül megoldható. Ugyan a szaküzletekben sokféle páramentesítő készülék közül válogathatunk, de ha olcsóbban úsznánk meg a dolgot, akkor is létezik remek alternatíva. Miért ilyen fontos a páramentes otthon? Milyen hátulütőkkel számolhatunk, ha magas a páratartalom a lakásban? Hogyan csökkenthető a legegyszerűbben? Cikkünkben ezeknek a kérdéseknek járunk utána.

Páramentesítés házilag

Hallott már a zsákban kapható, pehelyformában elérhető kalcium-kloridról? Ez az alapanyag már 1-2 ezerért beszerezhető, innentől fogva pedig néhány perc alatt összeállítható a páramentesítő házilag. Vegyünk egy 2 literes PET palackot, vágjuk ketté a nyakánál, amit fordítsunk bele az alsó részébe. A nyakához kerüljön egy kis darab nylon harisnya, így a kalcium klorid nem fog áthullani rajta. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a párátlanító házilag elképesztő eredményességgel alkalmazható. Az alsó részben összegyűlik a levegőből kiszűrt nedvesség. Meg fog lepődni azon, hogy milyen mennyiségről van szó napi rendszerességgel.

Mennyi az ideális páratartalom a lakásban?

Joggal merülhet fel a kérdés. A téli hónapokban rendszerint inkább a páratartalom növelése a cél, hiszen a fűtés igencsak kiszáríthatja a levegőt. Ugyanakkor az év bármelyik időszakában figyelmet érdemel az optimális páratartalom beállítása. Ennek egészséges értéke 40 és 60 százalék között mozog. A 60 százalék fölötti érték már gyakran rossz közérzettel, fejfájással társul, pláne akkor, ha a hőmérséklet is magas. Az ideális páratartalom lakásban nemcsak egészségügyi okok miatt érdemel figyelmet, hanem a penészesedéssel összefüggésben is.

Ideális páratartalom

A magas páratartalom csökkentése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy sikerüljön elkerülni a falakon, a bútorok hátulján, sőt, akár a lakástextíliákon is megjelenő penészfoltokat. Ezek leginkább a fürdőszobában okoznak problémát, de a nem megfelelő hőszigeteléssel összefüggésben, tulajdonképpen a lakás minden helyisége érintett lehet. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres, kereszthuzattal történő szellőztetés fontosságát. Ennek köszönhetően, a felesleges pára könnyen távozni tud a lakásból. Felejtsük el a bukóra állított ablakokat, hiszen ezen keresztül szinte biztosan nem fog megfelelő mértékben távozni a levegőben levő nedvesség.

Hogyan keletkezik a pára a lakásban?

A páramentesítés házilag nem véletlenül érdekel sokakat, hiszen a levegőbe kerülő nedvességet aligha lehet elkerülni egy rendszeresen használt ingatlanban. Vannak olyan tevékenységek, amelyekkel automatikusan nedvesség kerül a levegőbe. Ilyen a főzés, a mosás, a lakásban teregetés, a tusolás, de még a növények öntözése is. A kilélegzéssel szintén nedvesség jut a környezetbe, így az ideális páratartalom a lakásban kiemelt jelentőséggel bír. Ez hozzájárul az optimális belső mikroklímához és az egészséges környezet megteremtéséhez.

Páramentesítés

Hideg falfelületek és nedvesség? Így alakul ki a penész!

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a homlokzati hőszigetelés és a megfelelően beépített nyílászárók egyaránt fontos szerepet töltenek be az ingatlan tökéletes belső mikroklímájának kialakításában. A szigetelés hiányosságaiból adódóan, a hideg falfelületeken könnyen lecsapódik a nedvesség és innentől tulajdonképpen néhány nap alatt kialakulhat a penészesedés. A feketés foltok nem csupán esztétikai okokból érdemelnek figyelmet, hanem az általuk jelentett egészségügyi kockázatok kapcsán is. A penészfoltokból a levegőbe kerülő spórák allergiát és felső-légúti megbetegedéseket okozhatnak. A magas páratartalom csökkentése és a páramentesítés házilag tehát egyaránt figyelmet érdemelnek.

Alapvetően nagyon fontos a helyes ingatlanhasználat, a hőszigetelés, a rendszeres szellőztetés és a hőhidak kialakulásának elkerülése. A páramentesítő házilag is kialakítható, de a változatos árkategóriákban elérhető páramentesítő készülékek is beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. A tapasztalatok szerint, az ingatlanon belüli tényezők sokkal inkább tehetőek felelőssé az allergiás megbetegedésekért, mint a szabadban jelen levő allergének. Előzze meg az ebből eredő problémákat páramentesítéssel!