Fontos és gazdaságos a vízlágyítás házilag

Vízlágyítás házilag
Vízlágyítás házilag

A vízlágyítás házilag több szempontból is figyelmet érdemel. Nincs feltétlenül szükség speciális berendezésekre, így komolyabb kiadások nélkül megúszható. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a vízlágyítás otthon nem mindig egyszerű folyamat, így hasznos lehet kemény víz esetében vízlágyító eszközt is beszerezni. De miért ilyen fontos a víz keménysége, annak mérése és a lágyítás folyamata?

A vízlágyítás házilag egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen a kemény víz számos gondot okozhat. A vízben levő ásványi anyagok ugyanis könnyen lerakódhatnak a csövekben, a mosógépben, a mosogatógépben, így ezek korai meghibásodását okozhatják. A bojlerek szintén kockázati szempontból érintettek, hiszen amikor nem melegít a bojler rendesen, akkor szinte biztosan tisztításra, a vízkő eltávolítására van szükség. Minél magasabb hőfokú vizet használunk a mindennapokban, annál nagyobb a veszélye a vízkő gyors lerakódásának. Meggondolandó tehát, hogy mosáshoz, fürdéshez mennyire meleg vizet használunk.

Vízlágyítás otthon: fókuszban a megelőzés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a bajt könnyebb megelőzni, mint a már kialakult helyzetet orvosolni. Nincs ez másként akkor sem, ha vízlágyításról van szó. A vízszűrő berendezések többféle típusával is találkozhatunk, ezek pedig vízlágyítóként is funkcionálnak. Az úgynevezett mágneses vízkőtelenítőkön áthaladó víz kristályszerkezete megváltozik, így nem jelentkezik a sok bosszúságot okozó vízkő. A vízmelegítők, bojlerek, mosogatógépek és mosógépek esetében egyaránt kiválóan használható az erős mágnesű vízkőtelenítő. Akár olyan berendezést is beszerezhet, ami a vízkő pelyheket elektromos impulzussal alakítja kisebbé, így azok már nem képesek a kicsapódásra.

Vízlágyítás házilag

A vízkeménység mérése házilag

A víz keménységét a magnézium és a kalcium ionokhoz kötött hidrogén karbonát okozza. Ez melegítés hatására kicsapódik, így jön létre a vízkő. Bár a vízkővel mindenütt találkozni, de korántsem mindegy, hogy mennyire kemény a víz. A vízforralók, kávéfőzők vízkövesedése leginkább házi módszerekkel kerülhető el. A vízlágyítás ecettel, citromsavval a legkönnyebben megoldható. Ezek a toalett és egyéb szaniterek esetében is kitűnő szolgálatot tesznek. Nem feltétlenül szükségesek tehát méregdrága eszközök ahhoz, hogy megszabaduljon a már lerakódott vízkőtől, esetleg megelőzze annak kialakulását. A vízkeménység mérése házilag a megfelelő gyorsteszttel lehetséges. Tény viszont, ha gyakran találja magát szembe vízkővel a hétköznapokban használt eszközökön, szanitereken, akkor nagy esélye van annak, hogy az otthonában kemény a víz.

Vízlágyítás házilag: elő az ecettel!

Az ecet a természetes megoldások kedvelőinek remek választásnak bizonyul. A takarítás, a szagtalanítás, a duguláselhárítás, az öblítés során számtalanszor tanúbizonyságát tett már a hatékonyságáról. A vízlágyítás házilag leginkább a kávéfőző, a vízforraló esetében valósítható meg az ecet segítségével. Indítson el egy lefőzést ecet hozzáadásával. Alkalmazható a citromsav is, ám ezt a kávéfőzőből alaposan ki kell mosni. A vízlágyítás házilag a mosógépeknél is megoldható az ecet használatával. Csupán 1 dl ecetet kell a mosóporhoz adni és máris nagymértékben csökkenthető a vízkő kialakulásának kockázata. Hasonlóképp bevethető a duguláselhárításnál is alkalmazott trisó, ami a makacs vízkő eltávolításában játszik fontos szerepet. Érdemes tudni, hogy a mosóporhoz adott mosószóda a megelőzésben utolérhetetlen, hiszen lágyítja a vizet, így a vízkövesedést megakadályozhatjuk a segítségével. A citromsav főként a mosogatógépekhez javasolt. Indítsunk el körülbelül 5-7 kanálnyi citromsav porral egy mosogatást, de előtte távolítsuk el a szűrőt.

A vízlágyító berendezés működése rendszerint attól függ, hogy milyen típusra esik a választás. Az egyszerű vízszűrő rendszerek is elláthatják e feladatot. A vízlágyítás forralással is elérhető, hiszen ilyenkor a kalcium és a magnézium-hidrogén-karbonát lebomlik, vízben nem oldódó anyagokká alakulva át. Így megváltoztatható a víz keménysége, vagyis a vízlágyítás házilag ilyen módon is megvalósítható.