A bőr kanapé tisztítása otthonunkban

Bőr kanapé tisztítása
Bőr kanapé tisztítása

Jöjjön néhány házi praktika, amelyekkel a legmakacsabb foltok is bizonyítottan eltávolíthatóak!

Mondhatni minden konyhában fellelhető a só és a tej, ezek pedig jó szolgálatot tehetnek számunkra. Tollal készült remekművekre, rajzokra alkalmazzunk tejet, ha pedig a vörösbor löttyent ki, vegyük kezelésbe sóval! A vörösbort fehérborral is „kiüthetjük”, hiszen azzal áttörölve ugyancsak eltávolíthatóak az ital nyomai.

Viszont, ha nem ismerjük a foltok eredetét, akkor használjunk mosogatószert vagy sampont, némi vízzel elkeverve. Arra azonban vigyázzunk, hogy ne ázzon el a kárpit túlságosan, mert a kemikáliák nem tesznek jót neki!

Zsíros foltokhoz, mint amilyen a csokoládé vagy vajaskenyér okozta nyom, használjunk glicerinnel átitatott vattát a felületen. Miután letöröltük, a felesleget távolítsuk el egy nedves szivacs segítségével.

Bútor tisztítás szódabikarbónával

A zsíros foltok és folyékony szennyeződések eltávolításának további kiváló módja a szódabikarbónával való leszórás. Igen, jól olvasta! A szódabikarbóna ugyanis magába szívja az idegen anyagokat. 1-2 órára szükséges a bútoron hagyni, aztán eltávolítani a porszívóval. Meglepődik majd, mennyire hatásos!

Bőr kanapé tisztítása szódabikarbónával

Bőr kanapé ápolása

Tekintettel arra, hogy a bőr kiszáradásra hajlamos és a napsugárzás hatására is könnyen kifakulhat, megtöredezhet, az ápolása különösen fontos. Ajánlott ezért havonta legalább egyszer kezelni. Ennek legjobb módja a házi ápolószerek alkalmazása.

Az ápolásra alapos portalanítást követően kerülhet sor. Miután tökéletesen tiszta a bőrfelület, nekiállhatunk a műveletnek. Nem kell labormesternek lennünk ahhoz, hogy mi magunk is elkészítsük az ehhez szükséges szereket. Jöjjön néhány szuper házi recept!

2 rész lenolaj és 1 rész ecet keverékét melegítsük fel, majd hagyjuk hűlni. Miután kihűlt, egy puha kendővel vigyük fel a bőrfelületre, miután pedig végeztünk, töröljük szárazra. Az ülőalkalmatosság ragyogóan fényes lesz, akárcsak új korában.

A glicerin nemcsak tisztításra, de ápolásra is jó választás. 3-4 ml glicerint összekeverve pár csepp tiszta szesszel olyan mixet kaphatunk, amivel a kanapét finoman áttörölve, tökéletesen ápolhatjuk azt. Bizonyos időközönként érdemes megismételni a műveletet, karbantartva ezzel a bőrkanapé felületét, biztosítva a fényességet.

Egy kissé bonyolultabb művelet, de megéri a befektetett energiát, ha méhviasz, terpentin, lenolaj és fahamu 1:1 arányú keverékét készítjük el. Ezzel a házi tisztítószer koktéllal nemcsak ápolhatja a bútort, de ahhoz is hozzájárul, hogy a már meglévő hibák, sérülések egy szempillantás alatt észrevétlenné váljanak a legkritikusabb szemlélőnek is.

Végül egy utolsó lehetőség, a banán. A banánhéj ugyanis nemcsak komposztnak tökéletes, hanem arra is, hogy fényesítsük vele a bőr ülőgarnitúrát. A belső, rostos részét kell ehhez segítségül hívni, majd száraz ronggyal áttörölni a kanapét, nehogy rajta maradjanak a banándarabok.

Nos, láthatjuk, hogy nem kellenek ahhoz drága vegyszerek, hogy tisztítsuk és ápoljuk a kanapét, hiszen a bőr kanapé tisztítása házilag könnyen kivitelezhető bárki számára. Egy kis keverés-kavarás ezekből a háztartásunkban gyakran előforduló szerekből és máris adott a tiszta, ápolt bőr kanapé, amin még hosszú évekig pihenhetünk.