A klíma tisztítás házilag is megoldható

Klíma tisztítás házilag
Klíma tisztítás házilag

Amennyiben klímaberendezés tulajdonosa vagy csak tervezi a beszerelést, valószínűleg elgondolkodott már rajta, hogyan is kivitelezhető a klíma tisztítás házilag. Nos, nem kell messzire mennie, hiszen az alábbi cikkben bemutatjuk, milyen lépések szükségesek hozzá.

A klíma nemcsak a forró nyári melegben áldás, de télen is az előnyünkre válhat, ugyanis a segítségével a fűtés kérdése is megoldható részben vagy egészben. Viszont, ahogy az elektromos berendezések mindegyike, a klíma is jó eséllyel vonzza magához a különböző szennyeződéseket és a port. Ez nemcsak a légkondicionáló rendellenes működését okozhatja, de az egészségünkre is rendkívül káros. Hiszen a páradús környezetben előszeretettel telepednek meg a különféle kórokozók és baktériumok. Nem kell azonban szakemberre várni ahhoz, hogy aztán busás áron kitisztítsa a klímát. Elvégezhetjük azt mi magunk is. Nézzük, hogyan oldható meg a klíma tisztítás házilag!

A klíma tisztítás gyakorisága

A tisztításra évente minimum kétszer sort kell keríteni. Ajánlott ősszel és tavasszal elvégezni, hiszen ezekben az időszakokban használjuk a legritkábban. Így, amikor sűrű használatra kerül sor, makulátlan légkondival vághatunk neki a szezonnak. A klímába szerelt porszűrőt ennél gyakrabban, 1-3 havonta ajánlott takarítani.

Klíma tisztítás otthon

A klíma tisztítás otthon is elvégezhetjük egyedül, néhány egyszerű lépésben. Első körben a porszűrőt kell megtisztítani, a légkondi kikapcsolását és áramtalanítását követően. A készülék fedelének felnyitása után vegyük ki a porszűrőt és porszívózzuk ki, ha pedig nagyon szennyezett, áztassuk ecetes vízbe 1-2 órára. Fontos, hogy minden műveletet kellő óvatossággal végezzük, hiszen ezek az alkatrészek elég sérülékenyek. Az áztatást követően hagyjuk megszáradni, végül helyezzük vissza.

Amennyiben a puha porszűrő mosható, mossuk ki! A porszűrő felelős azért, hogy a levegőben jelen lévő por ne szálljon vissza a lakásba. Rengeteg kosz képes rajta felhalmozódni, ezért rendkívül fontos a tisztítása.

Klíma tisztítás

A porszűrő tisztítása után jöhet a belső alkatrészek portalanítása. Ez is történhet porszívózással vagy gőztisztító alkalmazásával, persze mindent csak óvatosan. Miután ezzel készen vagyunk, használjunk klímatisztító sprayt, hiszen ezzel garantálhatjuk a baktériumok elpusztulását. Itt ki kell várni néhány percet, hogy a permet hatni tudjon. Ezt követően visszarakhatóak az alkatrészek.

Ha minden megszáradt, újra áram alá helyezhető és indítható a klíma. Jó, ha legalább 5 percig járatjuk nyitott ablak mellett, hiszen így szellőznek ki a klímatisztító spray maradványai.

Mobil klíma tisztítása házilag

Manapság nagy népszerűségnek örvendenek a mobil klíma berendezések. Ezek előnye a hordozhatóságban rejlik. Olyan helyeken ajánlott használni, ahol klímaberendezés beszerelése nem megoldható vagy nem célszerű. Így hasznosak albérletekben, műemlékekben, nyaralókban. A mobil klíma kiválasztásánál a helyiségméretet kell figyelemmel venni. Apróbb területű szobákhoz elegendő egy kisebb teljesítményű klíma.

A legtöbb ilyen készülék nemcsak hűt, fűt, de párátlanító funkcióval is rendelkezik. A beszereléséhez nem kell szakembert fogadni, valamint telepítési engedély sem szükséges hozzá. A mobil klíma víztartályát napi rendszerességgel üríteni kell, hiszen rengeteg vizet vesz fel a környezetből.

Klímák

A mobil klíma tisztítás házilag szinte teljes mértékben megegyezik a hagyományos, falra szerelhető klímák portalanításával. A berendezést a már ismertetett típushoz hasonlóan ugyancsak évente kétszer szükséges kipucolni, a porszűrő berendezéseket pedig ennél gyakrabban. A rendszeres tisztítás és karbantartás nagyon fontos, hiszen csak így biztosítható a készülék megfelelő működése és így csökkenthetőek az egészségügyi kockázatok.

A klímaberendezés tisztítása és karbantartása tehát nagyon fontos, hiszen meghatározza az általunk belélegzett levegő minőségét. Amennyiben nem tisztítjuk rendszeresen, káros részecskék kerülhetnek a levegőbe, ami az egészségre káros. A klíma tisztítás házilag azonban egyszerűen megoldható a fenti módszerek alkalmazásával.