Márvány tisztítása házilag

márvány tisztítása házilag
Márvány tisztítása házilag

A kövekből készült burkolatok, így a márványból és mészkőből készült felületek exkluzív, elegáns megjelenésük miatt nagyon kedveltek. Jellemzően időtálló felületekről van szó, amelyek rendkívül tartósak. A márvány tisztítása házilag könnyen elvégezhető feladat, csak néhány szempontot kell betartanunk, hogy ne sértsük meg a felületet.

A márvány tulajdonságai és felhasználási területei

Nagyon kedvelt építőanyagnak számít: a márványt többnyire burkolókőként használják. Készülhet belőle járólap, padló, fali burkolat is. Az anyagnak rendkívül szemcsés és sűrű a szerkezete, emiatt szívesen használják fel különböző művészeti célokra: például a szobrászatban nagyon kedvelt alapanyagnak számít. Sajátos tulajdonságai közé tartozik, hogy a különböző szennyeződések által változhat a felület színe.

A hazánkban elérhető márványok valójában tömör mészkövek. Sajátos tulajdonsága mind a márvány, mind a mészkő felületeknek, hogy savban oldódnak, ezért a tisztításukkor kerülni kell a hagyományos, savat tartalmazó szereket. A savat és lúgot tartalmazó szerek használatának hatására a szép fényes felület mattá válhat, amit ezután már nem, vagy csak nagyon sok pénz és idő ráfordításával orvosolhatunk.

Színüket tekintve sokféle változatban megtalálhatóak: fehér, fekete, szürke, kék, vörös és sárga változatok is előfordulnak. Mivel a márvány természetes kő, ezért tisztítása speciális figyelmet igényel. Egyes vegyszerek ugyanis könnyedén károsíthatják az anyagot. Emellett az sem mindegy, hogy hogyan történik a márvány tisztítása házilag, mert egyes takarító eszközök könnyedén megkarcolhatják a felületet.

Hogyan történjen a fürdőszobai márvány tisztítása házilag?

A lakásban több helyiségben is megtalálható anyagról van szó, hiszen a konyhai és a fürdőszobai burkolatoknak is kedvelt alapanyaga. A különböző helyiségek használatából adódóan különféle szennyeződések kerülhetnek a márványre.

A fürdőszobai márvány felületek tisztítása nehezebb feladat, mert a felületre vízkő is lerakódhat. Lényeges, hogy itt is kerüljük a savas vegyszereket. Az egyik legjobb módszer, ha szódabikarbóna és víz keverékéből sűrű pasztát készítünk és ezt hordjuk fel az érintett felületekre. Néhány perc elteltét követően langyos vízzel mossuk le a felületről, ezután pedig töröljük teljesen szárazra.

márvány tisztítása

A márvány tisztítása konyhánkban

A konyhában könnyen a felületre kerülhetnek zsíros szennyeződések. Emellett a kifröccsenő, vagy kiömlő ételek és italok is foltot hagyhatnak. Az alkoholos italok és a gyümölcslevek nagyon könnyen kárt tehetnek a márvány burkolatokban, ezért igyekezzünk minél előbb feltakarítani ezeket, ha esetleg kiömlenek. A különféle olajok és zsírok is könnyedén be tudnak szívódni a márvány felületbe. A legjobb megoldást, ha a probléma pillanatában nekiállunk feltakarítani, ezáltal el tudjuk kerülni a márvány felület mattá váljon. Természetes szerek közül a citromlé használata javasolt, azonban savtartalma miatt legyünk óvatosak! A citromot hordjuk fel a felületre, majd rövid időn belül mossuk le és töröljük szárazra.

Legyünk körültekintők!

A lúgot és savat tartalmazó szereket mindenképp kerülni kell. A felületet a folyékony szappanok is könnyen károsíthatják. Emellett olyan szerek használata sem javasolt, amik súroló hatással rendelkeznek (pl. súrolópor). Kerüljük azokat az eszközöket, amik megkarcolhatják a márványt. Nem szabad erős, dörzsölő hatású szivacsot és kefét használni, mert azok könnyedén megkarcolhatják. A durva, súroló hatású szivacsok emellett erősen koptatják a felületet.

A márvány felületek megjelenésükben eleganciát kölcsönöznek bármilyen helyiségnek. Valójában, ha folyamatosan áttöröljük ezeket egy benedvesített, mosószeres szivaccsal, akkor hosszan meg tudják őrizni szépségüket. A márvány tisztítása után a felületet szükséges minden esetben szárazra kell törölni. Alapvetően, ha megfelelően van polírozva, akkor hosszú éveken keresztül kifogástalan megjelenése lesz.

Ha minden igyekezet ellenére mattá vált a felület, akkor érdemes átdörzsölni a felületet viaszos posztóval, amely segít visszaadni eredeti fényét.