Ezekre figyelj kertgondozás közben

ezekre figyelj kertgondozas kozben
Kerti munkavédelmi szabályok

A saját kert nemcsak egy tökéletes hely a kikapcsolódásra, hanem lehetővé teszi, hogy elmenekülj a mindennapi feladatok elől egy újabb kötelesség mögé. A telken megtapasztalhatjuk a vágyott nyugalmat, de elfáradhatunk a kerti munkákban is. Nem szabad azonban megfeledkezni a biztonságunkról. Cikkünkben a kerti munkavédelmi szabályokról tájékoztatunk, és segítünk a megfelelő védőruházat kiválasztásában. Tarts velünk!

Kerti felszerelések biztonságos kezelése

A kerti munka során nap mint nap különféle Euronics kerti szerszámok opcióival kerülünk kapcsolatba – a gereblyétől a lapáton át a kapákig és ásókig. Annak ellenére, hogy ezek az eszközök nem motorosak, élekkel rendelkeznek, ezért használatuk során érdemes megjegyezni a következő szabályokat:

 • Viselj csúszásmentes kerti kesztyűt vagy más védőkesztyűt! Ezzel nemcsak a szennyeződésektől, hanem a karcolásoktól és vágásoktól is óvod a kezed. Ezen kívül megkönnyíti a szerszámok biztonságos fogását is.
 • Ha már nem használod az adott felszerelést, mindig tedd el! Még akkor is, ha csak rövid szünetet tartasz – a fűre letett szerszámok könnyen figyelmen kívül maradhatnak, és ilyenkor veszélyes csapdát jelenthetnek.
 • Egyes szerszámokkal (kalapács, fejsze, csákány) végzett munka során lendületet kell venni. Előtte minden esetben győződj meg arról, hogy senki nem áll mögötted!

A kerti munka során gyakran előfordul, hogy létrán kell felmásznunk, hogy fákat, sövényeket nyírhassunk. Íme, néhány biztonsági tipp a létra használatához:

 • Győződj meg arról, hogy a létra stabilan, biztonságosan és vízszintesen áll a talajon!
 • Ellenőrizd azt is, hogy a létra lépcsőfokai nem sérültek-e!
 • Ha lehetséges, a biztonság érdekében kérj fel egy másik személyt kíséretnek, ha a magasban ügyködsz!

Döntött létra használatakor ügyelj a megfelelő szögbe állításra: ha túl közel van a falhoz, akkor hátradőlhet, ellenkező esetben pedig fennáll annak a veszélye, hogy lecsúszik a falon. Soha ne támaszkodj instabil felületekre, például ablakokra és kerítésekre – ezek nem garantálják a megfelelő ellenállást, és könnyen törhetnek.

Elektromos kerti szerszámok és biztonság

Az elektromos berendezések – például fűrészek, fűnyírók és bozótvágók – hatékonyabbá teszik a kertészkedést. Helytelen használatuk azonban számos sérüléshez vezethet. Tehát ne feledd a következő biztonsági szabályokat:

 • A szerszám első használata előtt figyelmesen olvasd el a használati útmutatót!
 • Rendszeresen ellenőrizd a berendezés műszaki állapotát!
 • Soha ne használj rozsdás pengéjű szerszámokat!
 • Ha az eszköz nem működik megfelelően, javíttasd meg, vagy vegyél egy újat!
 • Az elektromos készülékek kábeleit és biztosítékait kültéri használatra kell tervezni, és gondoskodni kell az optimális szigetelésről is.
 • Ügyelj arra, hogy a kábelek ne gabalyodjanak össze, és ne vághassa el őket véletlenül a készülék!

Ne feledkezz meg arról sem, hogy a hosszú ideig tartó térdelés káros hatással van az ízületekre és a hátra. Próbálj meg egy régi párnát vagy takarót tenni a térded alá, vagy inkább ülj egy kisszékre! Tervezd meg a kerti munkát úgy, hogy időnként változtasd a pozíciót guggolásról állóra és fordítva!