Hogyan történjen a medence téliesítés házilag?

medence téliesítés házilag
Medence téliesítés házilag

A medence karbantartásának fontos lépése a télre való felkészülés. Ennek számos oka van, azonban a legfőbb, hogy ezzel biztosíthatjuk, hogy a következő szezonban könnyen használatba tudjuk venni a medencénket. Emellett megóvhatjuk a medence szerkezetét és gépészetét is az esetleges károktól. Ha nem szeretnénk súlyos pénzösszegeket rákölteni medencénkre, akkor mindenképp végezzük el az alábbi lépéseket, amellyel könnyen megoldható a medence téliesítés házilag!

Milyen előnyei vannak a medence téliesítésnek?

Ezáltal könnyedén megóvhatjuk medence burkolatát és a medencetestet is az esetleges károktól. Megvédhetjük a csöveket és a szerelvényeket a fagykároktól. A folyamat elvégzése biztosítja, hogy a medence vize tiszta maradjon. A téliesítés következtében pénzt spórolhatunk azáltal, hogy nem engedjük le teljesen a medence vizét. Természetesen a használat előtt mindenképp meg kell majd tisztítani, azonban még így is kedvezőbben jövünk ki belőle, mintha újra fel kéne töltenünk.

Fontos az időzítés!

Ezeket a folyamatokat csak akkor szabad elvégezni, amikor a hőmérséklet tartósan elkezd visszaesni és ezáltal a hőmérséklet 15°C alá esik nappal, és éjszaka 5°C alatt van. Amennyiben nem várjuk meg a megfelelő vízhőfok elérését, azzal elősegítjük a mikroorganizmusok elszaporodását a medencénk vizében. A legideálisabb, ha akkor állunk neki, amikor a medence hőfoka tartósan 10°C körüli.

Megelőző lépések: a medence tisztítása, eszközök eltávolítása

A téliesítés előtti nulladik lépés minden esetben a medence tisztítása, amit könnyedén elvégezhetünk házilag is! A tisztítással megelőzhetjük a víz algásodását és azt, hogy vízkőkiválások alakuljanak ki a medencében.  A porszívózáson túl az egyéb szennyeződéseket is alaposan el kell távolítani a medence faláról és a vízből is. A tisztítás legyen teljeskörű, vagyis a szűrőt is mindenképp tisztítsuk meg. A vízből el kell távolítani minden olyan eszközt, ami mozdítható, ezáltal – ha kivehető – a létrát is.

Kiengedjük-e a vizet?

Fontos lépés a medence vízszintjének beállítása is. A víz kiengedése alapvetően nem szükséges. Valójában azt az egy szempontot szükséges figyelembe venni, hogy a víz a medencébe beépített eszközöket ne érje. A gépészeti elemek, a csöveket és az egyéb berendezéseket vízteleníteni kell. A vízszintnek lejjebb kell lennie, mint a szűrőknek és fúvókáknak. A befúvókat fagydugóval szükséges szigetelni. A medencéből mindenképp ki kell venni a világító berendezéseket, mert a téli fagy károsíthatja.

Számolni kell azzal is, hogy a fagyás hatására a víz térfogata megnő, ezért úgy kell beállítani a vízszintet, hogy semmiképp se érje el a medence nyílásait.

Fontos lépés a medence téliesítése során a fagytestek elhelyezése

A medence falának megóvása érdekében meg kell akadályozni, hogy egybefüggő jéggé váljon a víz. A vízbe helyező fagytestek szerepe, hogy felvegyék nyomást a fagyás hatására táguló víztől. A védekezést könnyedén megtehetjük műanyag palackok használatával is. A vízbe helyezett PET flakonok segítenek abban, hogy a jég ne tudjon nagy területen kialakulni, ezáltal védi a medence falát a jégkároktól. A jobb eredmény érdekében átlós vagy kereszt irányban helyezzük el a palackokat és időnként mozgassuk át őket. Az átmozgatás hatására össze tudjuk törni a medence felszínén levő jeget, ezáltal pedig meg tudjuk óvni a medence falát. Ez a lépés is rendkívül fontos és semmiképp se hagyjuk ki, ha szeretnénk megóvni medencénket!

A medence letakarása

A medence felszínének letakarásával meggátolhatjuk, hogy nagyobb felületen alakuljon ki jég a medence felszínén. Ha megfelelő, speciális ponyvát használunk, azzal sötétben tudjuk tartani a medencét, ami az algák és moszatok elszaporodása ellen is védelmet nyújt.

A medence takarót helyezzük a vízfelszínre, ezáltal a téli csapadékok súlyától tudjuk tehermentesíteni. Leterítésekor arra figyeljünk, hogy mindenképp túllógjon a medence peremén. A ponyvát rögzítsük a szélein és kötözzük ki, helyezzünk rá súlyokat. Ezzel a lépéssel azt is megakadályozhatjuk, hogy szennyeződések kerüljenek a vízbe.