A hamu felhasználása a kertben és otthonunkban

hamu felhasználása
Hamu felhasználása

A fával való fűtés még napjainkban is az egyik legjobb és leggazdaságosabb forma. A visszamaradt égéstermék, vagyis a hamu felhasználása egyáltalán nem újkeltű dolog. Már az ókori görögök is alkalmazták a növényekre gyakorolt jótékony hatása miatt. A hamu felhasználása a kertben napjainkban azért nagyon divatos, mert így környezetbarát módon tudjuk a földet trágyázni.  Pontosan hogyan történjen a hamu felhasználása a kertben? Milyen előnyökkel számolhatunk a használatával?

Csakis fahamut használjon a növények ápolására!

A hamu összegyűjtésekor figyelni kell arra, hogy csak a tiszta fából keletkezett hamut gyűjtsük össze és ezt használjuk fel a kertben. A különféle szerekkel – tartósítószerrel, páccal, festékkel – kezelt fa felhasználása erősen beszennyezné a talajt, ezzel pedig erősen gátolna a növényeket a fejlődésben. A kertben felhasználható bármilyen természetes fából származó hamu.

Mit tartalmaz a hamu és hogyan tároljuk?

Értékes mikro- és nyomelemeket és meszet is tartalmaz. Olyan tápanyagok, mint például a kálcium, a magnézium és a foszfor is megtalálhatók benne. Többféle módon is felhasználhatjuk kerti növényeink épségéért, de az egyik legjobb módszer, ha a hamut a komposzthalomra helyezzük először. Ez azért jó megoldás, mert a hamuban található sók és lúgok nagy mennyiségben akár meg is perzselhetik a növényeket. A komposztálás során ezzel a veszéllyel szerencsére nem kell számolnunk.

A hamut az összegyűjtést követően száraz helyen szükséges tárolni. Ha nedvesség éri, akkor a benne levő ásványi anyagok könnyen kimosódhatnak belőle, hiszen többségük vízben oldódó. Ezáltal már nem lesznek megtalálhatók benne azok az értékes tápanyagok, amelyek indokolttá teszik a felhasználását. Egyes fák hamuja magasabb arányban tartalmaz értékes tápanyagokat. A legjobb eredmény eléréséért keményfából keletkező hamut használjunk: a juhar és a tölgy remek választás.

Mire figyeljünk a hamu felhasználása során?

A hamut csak szélcsendes időben használjuk fel a kertünkben. Ha épp egy szelesebbre fordul az idő, akkor napoljuk el az aznapra tervezett trágyázást! Emellett próbáljuk meg elkerülni a hamu belélegzését. A kerti munkálatokat, ezáltal a hamu szétszórását is kerti kesztyűben végezzük! A hamu lúgos kémhatású, ezért olyan növények trágyázására nem ajánlott, amelyek kifejezetten a savas közeget kedvelik.

Mikor történjen a hamu felhasználása a kertben?

A legjobb eredményt akkor érhetjük el a hamuval, ha kora tavasszal forgatjuk be a talajba. A vetés előtt előkészített talajba szükséges beforgatni. Mivel a fahamu megemeli a talaj pH-értékét, ezért körültekintően alkalmazzuk! Vegyük figyelembe azt is, hogy a már kiszórt hamut meglehetősen nehéz eltávolítani. Télen sótartalma miatt felhasználhatjuk jeges időben a járdára szórva. Előnye, hogy teljesen környezetbarát, hátránya, hogy könnyen rátapad a cipő talpára.

Hamu felhasználása a kertben

A hamu felhasználása a kártevőket is távol tartja!

A csigák és a meztelen csigák ellen az egyik legjobb védekezés, ha fahamut szórunk a növények köré. A hamuban található sók távol tartják a kártevőket. Ha a kiszórt hamut nedvesség éri, akkor a benne levő sók kioldódnak, ezért a folyamatot időről időre meg kell ismételnünk. Alkalmazhatjuk levél- és pajzstetvek ellen is: egyszerűen szórjuk be hamuval az érintett fa törzsét és ágait. Ha tetvek ellen szeretnénk a hamuval védekezni, akkor ezt ősszel, a fák lombjának lehullását követően tegyük meg.

A fahamu hatékonyan használható az egerek és egyéb rágcsálók távol tartására is. Ehhez egyszerűen szórjuk be hamuval a pince, vagy az érintett helyiség sarkait.

Tisztításhoz is használhatjuk!

Az összegyűjtött hamu a kandalló üveg tisztítása során is remekül alkalmazható. Egy enyhén benedvesített újságpapír, vagy rongy segítségével vigyük fel az üvegre a hamut és töröljük át a teljes üvegfelületet. Ezután egy száraz rongy segítségével töröljük át az üveget és már el is távolítottuk a kormot a kandalló üvegéről!

Érdekességek

A fahamu felhasználását az a megfigyelés segítette elő, hogy az erdőtüzek következtében leégett terület rövid idő belül elkezdett burjánzani. Ez a jelenség a fahamu jótékony hatása következtében volt megfigyelhető, hiszen a talajt értékes komposzttal látta el.