Kié a szülői felügyeleti jog válás esetén?

szülői felügyeleti jog - vidakovics
Szülői felügyeleti jog – vidakovics.hu

Amikor a házastársak úgy döntenek, hogy szétválnak útjaik, akkor meg kell egyezzenek a gyerekek elhelyezéséről. Erre több opció is létezik attól függően, hogy a feleknek sikerül-e megállapodásra jutniuk ez ügyben. Szerencsés esetben békés úton rendezik ezt a kérdést és közös felügyeleti jogot kapnak, ám ha ez valamilyen oknál fogva nem történik meg, akkor a bíróságnak kell döntenie.

Mit jelent a szülői felügyeleti jog?

A gyerekek egészen addig kiskorúnak számítanak, amíg be nem töltik a 18. életévüket. egészen addig szülői felügyelet vagy gyámság alatt kell állniuk. Ameddig a szülők házasok, egyértelműen közös felügyeleti jogot gyakorolhatnak, ami kiterjed többek között a gyermek nevelésére, gondozására, tartózkodási helyének meghatározására, illetve a vagyonának kezelésére.

Válás esetén azonban el kell dönteni, hogy a szülői felügyeleti jog melyik felet illeti. Vagyis kinél fog lakni a gyermek és ki biztosítja számára a megélhetéséhez, iskoláztatásához, neveléséhez szükséges feltételeket és ki jár el a hivatalos ügyekben hivatalos gyámjaként. A közös felügyeleti jog gyakorlására abban az esetben is van lehetőség, ha a felek elválnak és már nem élnek egy háztartásban.

Ha békés úton történik a felügyeleti jog rendezése

Ideális esetben a házastársak békés úton válnak el egymástól és a közös ügyekben továbbra is gördülékenyen együtt tudnak működni. Ilyenkor közösen döntenek arról, hogy a gyermek kinél legyen elhelyezve, és mindkettőjüké vagy csak az egyikőjüké legyen a szülői felügyeleti jog.

Egyezség esetén a bíróság nem fogja forszírozni a döntést, nem kell tehát magyarázatot adni arra, hogy miért úgy állapodtak meg, ahogy. Nemcsak a gyermek elhelyezésében dönthetnek közösen, hanem abban is, hogy a különélő szülőnek mennyi tartásdíjat kell fizetnie, illetve hogyan fog zajlani a későbbiekben az egymással, valamint a gyermekkel való kapcsolattartás.

Ha nem születik egyezség és a bíróságnak kell dönteni

Nem túl szerencsés eset, amikor a felek nem jutnak megállapodásra a fent említett pontok valamelyikében vagy egyikben sem, és sajnos ez a gyakoribb. Ilyenkor kérelmet kell benyújtani, hogy a bíróság hozzon döntést, de a gyermek védelme érdekében a gyámhatóságot is be lehet vonni. Az elhelyezésnél a hivatalos szervek mindig azt mérlegelik, hogy a gyermek testi, lelki és szellemi fejlődése hogyan biztosítható a legkedvezőbb módon.

Vagyis azt vizsgálják elsősorban, hogy melyik szülő a legalkalmasabb a gyermek nevelésére, gondozására. Ennek keretén belül többek között a szülők személyiségét is figyelembe veszik, hogy melyik fél a türelmesebb, megértőbb, lelkileg stabilabb. Ezeket a jellemvonásokat

pszichológusok vizsgálják, illetve sor kerülhet tanúk behívására is. Pici babák esetén a szülői felügyeleti jogot általában az édesanyának ítélik, ez alól csak nagyon extrém esetben van kivétel, a testvéreket pedig nem szokták szétválasztani. A döntésben nem mérvadó, hogy melyik fél mennyit keres, ha viszont az egyiknek egyáltalán nincs bevétele, akkor valószínűleg nem neki fogják ítélni a gyermeket.