Kandalló üveg tisztítása, házilag

kandalló üveg tisztítása
Kandalló üveg tisztítása

Egy kandalló, a lángoló fahasábok látványával rendkívül romantikus hangulatot teremt. A látványon túl ez a fűtési módszer még mindig az egyik leggazdaságosabbés az is lényeges szempont, hogy teljesen másfajta meleget tudunk teremteni általa. Annak érdekében, hogy mindig gyönyörködni tudjunk a tűz látványában, időről időre foglalkozunk kell kandallónkkal. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan végezhető el karcmentesen a kandalló üveg tisztítása házilag, vegyszerek nélkül!

A kandalló üveg tisztításakor a legfontosabb szabály, amit be kell tartanunk, hogy csak teljesen kihűlt állapotban takarítsuk, ezzel elkerülhetjük a baleseteket! A tisztítás megkezdése előtt helyezzünk újságpapírt a kandalló elé, ezáltal elkerülhetjük, hogy a lakás többi részét is ki kelljen takarítanunk. Lényeges, hogy a tisztítás megkezdésekor a tűztérben ne legyen parázs. A takarításhoz minden esetben vegyünk fel gumikesztyűt, ezáltal elkerülhetjük, hogy a korom összepiszkítsa a kezünket!

Mitől feketedik be az üveg?

A kandalló üveg tisztítása akkor válik sürgetővé, amikor az üveg már befeketedett. Ezt a jelenséget okozhatja a nem megfelelő tüzelőanyag használata: ha nedves, vagy rosszabb minőségű fát használunk. Ha túlságosan közel helyezzük el a fahasábokat az üveghez. Ha a begyújtáshoz vegyszereket, olajat vagy zsírt használunk. Ezek mellett a fekete üveg okozója lehet a rossz kéményhúzás, a nem megfelelő kandallóbetét és a nem megfelelő tervezés is. A legjobb, ha a kandallóba csak száraz fát használunk és újságpapírral, vagy fabrikettel végezzük el a begyújtást.

A modern kandallók többségében úgy vannak kialakítva, hogy a korom ne tudjon lerakódni az üvegen. Az ajtó ablak előtt található huzatszabályozó folyamatosan áramoltatja a hideg levegőt, ami meggátolja a korom lerakódását.

Azonban a kandalló üveg tisztítása azonban akkor is szükséges lehet, ha minden szempontból tökéletes a kandallónk és megfelelő tüzelőanyagot használunk. Ugyanis a por és a füst lerakódása miatt előbb-utóbb mindenképp csökkenni fog az üveg átlátszódása. Ezek larakódását nem tudjuk megakadályozni, azonban kis odafigyeléssel könnyen karban tudjuk tartani.

kandalló üveg tisztítása házilag

Mivel történjen a kandalló üveg tisztítása?

A legegyszerűbb és a legjobb módszer a hamuval történő tisztítás. A hamu minden fatüzelésű kandallóban kéznél van, ezért kitűnő választás a tisztításra. Ehhez a módszerhez nedves törlőkendőre, papírtörlőre és a kandalló alsóbb részén levő finom állagú hamura lesz szükségünk. Enyhén benedvesített törlőkendőre tegyünk hamut, majd körkörös mozdulatokkal haladva hordjuk fel a teljes felületre. Amint ezzel megvagyunk, egy tiszta papírtörlő segítségével el kell távolítani a hamut. Ezután még egyszer át kell törölni a felületet, hogy biztosan megszabaduljunk a koromtól! Ez a módszer amellett, hogy környezetbarát, rendkívül olcsó. Azonban kicsivel több időt vesz igénybe, mint ha hagyományos tisztítószerrel takarítanánk le a felületet.

A hamuból víz hozzáadásával sűrű pasztát is készíthetünk. Ezt ugyanúgy egy benedvesített rongy segítségével hordjuk fel a felületre, majd egy papírtörlő segítségével töröljük le.

A kandalló üveg tisztítása ecettel a csillogó eredményért!

Az ecettel nemcsak az ablaküveg tisztítása oldható meg, hanem a kandalló üveg tisztítása is! Az ecetes lemosást alkalmazzuk a hamus tisztítást követően, ha szeretnénk, hogy a végeredmény igazán csillogó legyen! Egy szórófejes flakonba töltsünk ecetet és vizet 1:3 arányban. Ezután permetezzük az ecetes tisztítószert a felületre és egy rongy segítségével, körkörös mozdulatokkal töröljük csillogóra a felületet. Addig töröljük, amíg el nem érjük a kívánt, tökéletes eredményt! Fontos, hogy az ecetes vizet olyan rongy segítségével töröljük le a felületről, amitől nem lesz szöszös!

A kandalló üveg tisztítása mellett figyeljünk a kéménybélésre is!

A kéménybélés tisztítását szintén időről-időre szükséges elvégezni, hiszen, ha rendszeresen megtisztítjuk, akkor az nemcsak a kandalló, hanem az üveg tisztán tartásában is segítségünkre lehet. Ehhez azonban célszerű szakember segítségét igénybe venni!