Műanyag kerti bútor tisztítása

műanyag kerti bútor tisztítása
Műanyag kerti bútor tisztítása házilag

A műanyag bútorok nagyon népszerűek és ez nem is csoda, hiszen rengeteg színben és formában elérhetők, strapabírók és az áruk is kedvező. Kerti bútoraink szépségének megőrzése azonban nem egyszerű feladat. Hiába a gondos odafigyelés, a nyár végén elrakott és a hidegtől megóvott bútor felületén megjelenhetnek olyan szennyeződések, amelyek látszólag nem eltávolíthatók. Szerencsére csak látszólag, mert vannak bizonyos trükkök, amelyekkel könnyedén elvégezhető a műanyag kerti bútor tisztítása, ráadásul vegyszermentesen.

Mi okozza az elszíneződést?

Mindegy, hogy meleg, fedett helyre tettük-e a fehér műanyag bútorokat, vagy a pincébe, a felületén néhány hónap alatt szürkés elszíneződések jelenhetnek meg. Az elszíneződést általában a bútor felültén megjelenő penész vagy vízkő okozza. A jelentős hőmérsékletváltozás következtében a bútorok felületén lecsapódhat a pára, amelyben könnyedén megtelepszik a por, amely száradást követően makacs szennyeződés formájában lesz jelen.

Mire figyeljünk?

A vegyszermentes szerek használata mellett az eszközökre is figyelmet kell fordítanunk. A műanyag bútorok tisztítása minden esetben puha szivaccsal történjen. A dörzsölő hatású eszközök mikro méretű karcokat eredményezhetnek a bútorok felületén, amelyekben könnyedén meg tudnak tapadni a szennyeződések. Ezáltal a dörzsiszivacsok súlyos károkat okozhatnak, amelyeket a későbbiekben már lehetetlen helyre hozni. Bár a természetes tisztítószerek kíméletesen a bőrhöz, a legjobban akkor járunk el, ha kesztyűben végezzük el a takarítást.

Használjunk ecetet vagy szódabikarbónát a tisztításhoz, mert ezek a szerek segítségével nemcsak a szennyeződésektől, hanem a vízkőtől is könnyedén megszabadulhatunk.

Hogyan történjen a műanyag kerti bútor tisztítása?

A vegyszermentes praktikák közül az ecet és a szódabikarbóna itt is nagy segítség lehet. A kiválasztott tisztítószert először mindenképp egy nehezen látható felületen kell tesztelnünk, mert nem minden anyag reagál ugyanúgy. Jellemzően többféle anyagból készülnek a bútorok, ezért jobban tesszük, ha nem esünk neki egyből a látható helyeknek.

A leghatékonyabb tisztítószert ecet, mosogatószer és víz elegyéből állíthatjuk össze. Ezek közül a mosogatószer házilag is elkészíthető, ezáltal tényleg elkerülhetjük a vegyszerek használatát.

2 liter langyos vízhez adjunk 2 dl ecetet és 0,5 dl mosogatószert és alaposan keverjük el egy vödörben. Ezután egy szivacs segítségével hordjuk fel a bútor felületére és alaposan töröljük át. Végezetül tiszta vízzel öblítsük le a bútort és hagyjuk a napon megszáradni.

fehér műanyag kerti bútor tisztítása

Műanyag kerti bútor tisztítása egyéb módszerekkel

Az ecet mellett a szódabikarbóna is remekül használható a fehér műanyag kerti bútor tisztítása során. A szódabikarbóna nemcsak tisztítószerként, hanem fehérítőként is alkalmazható, emellett fertőtlenítő és baktériumölő hatással is rendelkezik.

Többféleképpen használhatjuk a szódabikarbónát a kerti bútor tisztításához. A szódabikarbónát közvetlenül rá is szórhatjuk a makacsabb szennyeződésekre. Az ecetes módszerhez hasonlóan oldjuk fel egy vödör langyos vízben, majd egy szivacs segítségével hordjuk fel a bútorra és alaposan töröljük át vele.

Készíthetünk pasztát is szódabikarbóna és víz segítségével: adjunk egy csésze szódabikarbónához annyi vizet, hogy egy paszta állagú keveréket kapjunk. Általában 1:1 arányú keverékkel érhetünk el megfelelő állagú tisztítószert. Miután elkészítettük, hordjuk fel a bútorra és hagyjuk hatni legalább fél órán át. Ezután tiszta vízzel mossuk le a felületéről.

Rendszeresen takarítsuk és fedett helyen tároljuk kerti bútorainkat

Annak érdekében, hogy minél tovább megőrizzük a bútoraink szépségét, rendszeresen tisztítsuk meg és ha borúsabb az idő, akkor fedett helyen tároljuk. Amikor nem használjuk a bútorokat, akkor célszerű letakarva tárolni őket, ezzel megóvhatjuk a porosodástól is.

Ha a fenti módszerek nem hozták meg a várt eredményt, vagy változtatnánk a bútorok színén, akkor megoldás lehet a műanyag kerti bútor felújítása házilag is.