Mosogatószer házilag is készíthető

mosogatószer házilag
Mosogatószer házilag

Amikor környezetbarát megoldásokban gondolkodunk, akkor először az otthonunkban használt vegyszereket igyekszünk lecserélni. A kemikáliák amellett, hogy a környezetre is károsak, a bőrünket sem kímélik. A hagyományos, kézi mosogatással eleve több vizet használunk el, mintha mosogatógépet használnánk. Emellett arról se feledkezzünk meg, hogy a műanyag flakonok megvételével is csak növeljük ökológiai lábnyomunkat. Ha kevésbé szeretnénk a környezetünket és az egészségünket terhelni, akkor a vegyszerek vásárlása helyett elkészíthetjük magunk is a tisztítószereket. Mutatjuk, hogyan készíthető el a mosogatószer házilag, néhány összetevő felhasználásával.

A házi megoldások általában a környezet mellett a pénztárcánknak is kedveznek. Legyen szó az ablaktisztító, vagy akár a mosószer házilag történő elkészítéséről, mindegyik sokkal olcsóbban elkészíthető, mint amennyibe a boltban kapható változatok kerülnek.

Hogyan készíthető el a mosogatószer házilag?

Csupán néhány összetevő szükséges ahhoz, hogy tökéletes mosogatószert készítsünk otthonunkban. A házi tisztításhoz alkalmazott szerek, mint a szódabikarbóna, a mosószóda és az ecet itt sem hagynak minket cserben. Többféle megoldás is rendelkezésre áll: készíthetünk mosogatóvizet és olyan mosogatószert is, ami hosszabban eltárolható.

Hogyan használjuk a szódabikarbónát?

Az egyik legegyszerűbb megoldás, a szódabikarbóna felhasználása, amellyel nemcsak a szennyeződéseket, hanem a foltokat és elszíneződéseket is könnyedén el tudjuk távolítani. Alkalmazása többféleképp történhet. Az egyik felhasználási mód, ha ½ liter víz és 2 evőkanál szódabikarbóna felhasználásával mosogatószert készítünk. Az összetevőket egy flakonba téve kell elegyíteni, majd már használható is. Ha nedves szivacsra tesszük, akkor súrolószer helyett is bevethető lesz, mert a benne található apró szemcsék remekül eltávolítják a makacs szennyeződéseket.

Hogyan használjuk a mosószódát?

A mosószóda nemcsak akkor lehet segítségünkre, ha a mosószer házilag történő elkészítésén gondolkodunk, hanem a mosogatáshoz is bevethető. Ehhez egyszerűen meleg vizet kell engedni a mosogatóba, bele kell helyezni a mosószódát és ebben elmosogatni az edényeket. A szóda és a mosószóda használatának előnye, hogy ezek után elegendő az edényeket sima vízzel leöblíteni.

Kiadós, citromos házi mosogatószer

Összetevői: 5-5 dkg mosószóda, szódabikarbóna és természetes szappanból készített reszelék, 1 evőkanál 20%-os ecet, egy fél citrom leve és két liter víz. Az elkészítés viszonylag egyszerű: a víz ¾-ét tegyük fel egy lábosban melegíteni a tűzhelyre és adjuk hozzá a szappant. Folyamatos kevergetés mellett várjuk meg, amíg a reszelék teljesen feloldódik és ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót. Először a citromlevet és az ecetet keverjük bele, majd a mosószóda és a szódabikarbóna következik. Végezetük adjuk az elegyhez a megmaradt vizet és melegítsük fel. Ezzel a módszerrel viszonylag nagy mennyiségű mosogatószert tudunk elkészíteni, ami több szempontból is előnyös. Ezáltal egy jó időre biztosíthatjuk, hogy megfelelő mosogatószer legyen otthonunkban. Mivel nagyobb mennyiséget készítettünk egyszerre, így energiát és időt is spóroltunk magunknak. Az elkészült mosogatószert üvegekbe, vagy flakonokba töltve tudjuk tárolni.

mosogatószer házilag

Illóolajos mosogatószer házilag

Ha illatos mosogatószert szeretnénk készíteni, akkor a keverékbe tetszés szerint illóolajat is tehetünk. Ezzel pontosan olyan illatú mosogatószert kaphatunk, amilyet szeretnénk.

A keverékhez használjunk 150 gr szappan (felolvasztva), 300 ml tisztított víz, 1 evőkanál mosószóda, 1 evőkanál só (előzetesen pár evőkanál forró vízben feloldva) és tetszés szerinti illóolaj (kb.20-30 csepp – vagy ízlés szerint több).

A legjobb, ha mosószappant és desztillált vizet használunk a keverék elkészítéséhez. Amennyiben desztillált víz nem áll rendelkezésre, akkor a vizet forraljuk fel és várjuk meg, amíg kihűl és ezt használjuk. Az illóolaj csak az illat miatt lényeges, ezért ebből bármilyen választható. Azonban annak érdekében, hogy tényleg környezetbarát legyen a végeredmény, célszerű bio változatban gondolkodni.

Elkészítés: a vizet tegyük fel egy lábosban melegedni és adjuk hozzá a mosószódát. Addig szükséges melegíteni, amíg a szóda teljesen felolvad a vízben. Majd az összetevőket – a só – kivételével helyezzük egy tetszés szerinti üvegbe, vagy flakonba, amelyben könnyedén össze tudjuk rázni. Amikor elkészültünk az eleggyel fokozatosan adjunk hozzá az előzetesen feloldott sóból annak megfelelően, hogy milyen állagú keveréket szeretnénk. A sót attól függően kell adagolni, hogy milyen sűrű mosogatószert szeretnénk.

A természetes összetevőkkel, házilag készített tisztítószerek jellemzően máshogy viselkednek, mint a környezetbarát változatok. Ezeknél a megoldásoknál előfordulhat, hogy az elkészített mosogatószer állaga idővel megváltozik. Jellemzően be szoktak sűrűsödni, ami teljesen normális jelenség. Ha ilyet tapasztal, akkor meleg víz hozzáadásával tud javítani a mosogatószer állagán.