Karcos üveg javítása házilag

karcos üveg javítása házilag
Karcos üveg javítása házilag

Az üvegből készült felületek sérülékeny anyagoknak számítanak. Emiatt ezeken az anyagokon – legyen szó akár az ablakokról, a zuhanyfülkéről vagy egy dohányzóasztal üveglapjáról – könnyedén megjelenhetnek felületi karcok. A karcok lehetnek kisebbek és mélyebbek is, amelyek jellemzően ütődés hatására alakulnak ki. Szerencsére, amennyiben nem túlságosan mélyek ezek a sérülések gyorsan és költséghatékonyan kezelhetjük őket. Nézzük, hogyan történjen a karcos üveg javítása házilag!

Hogyan alakulnak ki a karcok?

Sajnos még a legnagyobb odafigyelés ellenére is megjelenhetnek karcok az üvegen. A felület ütődése mellett még a nem megfelelő tisztító eszközök használata is nyomot hagyhat. Természetesen ez csak esztétikai kérdés, de hosszú távon – rosszabb esetben – akár az üveg töréséhez is vezethet. Azonban kellő odafigyeléssel sokáig megőrizhetjük az üveg szépségét. Pont ezért, amikor takarításra kerül a sor, akkor alaposan vegyük szemügyre ezeket a felületeket és szükség esetén végezzük egy a karcos üveg javítását.

Válogassuk meg az eszközöket!

A karcos üveg javítása házilag többféle szer segítségével megvalósítható. Azonban minden esetben puha rongyot, vagy esetleg vattakorongot használjunk, amikor ezeket fel szeretnénk hordani a felületre. Kerüljük a dörzsölő hatású szivacsokat is, mert azok kárt tehetnek az üvegben. Remek választás a mikroszálas törlőkendő, amely puha felülete sérülésmentesen alkalmazható.

Megelőző lépés: az üveg tisztítása

Mielőtt nekilátunk a karcos üveg javításának, mindenképp tisztítsuk meg az érintett felületet. Ez a lépés kihagyhatatlan, mert csak így láthatjuk megfelelően a javítandó sérüléseket. Emellett így tudjuk a leghatékonyabban alkalmazni a lenti módszereket is.

Milyen házi megoldások vannak?

Az egyik legjobb és legolcsóbb megoldás a fogkrém használata. A fogkrémben levő szemcséknek polírozó hatása van, amelyet remekül tudunk használni a karcos üveg tisztítására is. A művelethez a megtisztított üvegfelületre hordjunk fel fogkrémet egy puha rongy segítségével. Ezt követően körkörös mozdulatokkal haladjunk végig a karcolódásokon. A rongyot enyhén nyomjuk rá az üvegre. Végezetük egy tiszta ronggyal töröljük le a fogkémet. Amennyiben nem sikerült teljes egészében eltávolítanunk a karcokat, akkor megismételhetjük a folyamatot.

karcos üveg javítása

Karcos üveg javítása házilag, szódabikarbónával

A szódabikarbóna szemcséi remek polírozó anyagnak számítanak, amely nemcsak a vízkő és a szennyeződések eltávolításakor lehet segítségünkre. Készítsünk sűrű pasztát víz és szódabikarbóna 1:1 arányú keverékéből, majd a fogkrémes eljáráshoz hasonlóan egy puha, benedvesített rongy segítségével hordjuk fel az üvegre. Ezután enyhén nyomjuk a pasztát a felületre és körkörös mozdulatokkal töröljük át vele. Végezetül langyos vízzel mossuk tisztára az üveget és egy tiszta ronggyal töröljük át.

Körömlakkal is megoldható a karcos üveg javítása

A karcos üveg javítása házilag átlátszó körömlakk használatával is kivitelezhető. Ehhez egyszerűen csak fel kell vinni egy vékony réteget a megtisztított üvegfelületen levő karcokra. Száradást követően egy körömlakklemosóban mártott fültisztító pálcikával könnyedén le tudjuk törölni a karcolás mellé került lakkot. Ez a módszer akkor lehet jó megoldás, ha csak néhány kisebb karcolódás található az üvegen.

Növényi olajjal is megoldható a karcos üveg javítása

A polírozó hatású házi szerekhez hasonlóan a növényi olajat is egy puha rongy segítségével hordjuk fel az érintett felületre. A mozdulatok is megegyezők, vagyis körkörösen töröljük át a karcokat, majd tisztítsuk meg.

Mire figyeljünk?

Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, vagy nem tudunk kiigazodni a kínálatban, akkor érdemes lehet szakember véleményét is kikérni. Nagyon fontos, hogy ha a házi megoldások nem hoznak sikert, és a bolti szerekkel sem sikerült kezelnünk a problémát, akkor ne próbáljuk meg erősebben dörzsölni az üveget. Az erős dörzsölés az üveg túlmelegedéséhez és eltöréséhez vezethet, ami balesetveszélyes. Az üveg tisztításához és a felületi karcok eltávolításához puha rongyot használjunk.