Az öntöttvas edény használata és tisztítása

Öntöttvas edény használata

Az öntöttvas edények napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ez nem is csoda, hiszen, ha megfelelő ápoljuk és tisztítjuk, akkor generációkon keresztül kiszolgálhatja az igényeket. A tisztításra vonatkozó praktikák mellett cikkünkből megismerheti az öntöttvas edények beavatásának menetét, és bemutatjuk, mire kell figyelni az öntöttvas edények használata közben.

Hogyan avassuk be öntöttvas edényeinket?

Az öntöttvas edényt az első használat előtt mindenképp érdemes elmosni, langyos, mosogatószeres vízben. Ezt követően következhet az edény beavatása. Hagyományosan zsírral kenték be az edény teljes felületét, azonban ezt olajjal is elvégezhetjük. Miután teljesen beolajoztuk, helyezzük a sütőbe, vagy a tűzhelyre és egészen addig hevítsük, amíg az olaj elkezd füstölni. Ezután várjuk meg, amíg az edény teljesen kihűl. Ezt követően mossuk el az edényt újra, de csak tiszta vízzel. Majd ismételjük meg elölről a teljes folyamatot, legalább kétszer.

Az öntöttvas edény használata

A legjobbak akkor tesszük ezekkel az edényekkel, ha minél többet használjuk őket. Emiatt fontos, hogy ne tartogassuk és ne csak alkalomszerűen használjuk, hanem a lehető leggyakrabban vegyük elő és készítsünk bennük valamit.

Ha szeretnénk sokáig megóvni öntöttvas edényeinket, akkor egyes ételek elkészítésére inkább válasszunk teflon, vagy más bevonatú lábost. Ezek közé tartoznak a többek között az ecetet, paradicsomot, bort vagy citromot tartalmazó ételek, vagyis minden olyan összetevő, ami savas hatású. A savak visszafordíthatatlan kárt okozhatnak az öntöttvas felületén, foltossá tehetik edényeinket.

öntöttvas edény tisztítása

Az öntöttvas edény tisztítása

Sok különböző vélemény van az öntöttvas edény megfelelő tisztításával kapcsolatban. A legjobb, amit tehetünk, ha követjük a gyártó utasítását és annak megfelelően tisztítjuk edényeinket.

A legfontosabb, hogy ne áztassuk az öntöttvas edényeket! A lehető legjobban akkor járunk el, ha az öntöttvas edény tisztítását a használatot követően azonnal elvégezzük. A főzést követően távolítsunk el minden ételmaradékot az edényből, még meleg állapotában, egy papírtörlő segítségével. Ha az edény oldalára égtek szennyeződések, nagyobb szemű sóval tisztítsuk meg: szórjuk a sót az edénybe és töröljük át papírtörlővel. Szükség esetén adjunk hozzá kevés meleg vizet. Ezután pedig teljesen töröljük szárazra, mert a víz az edény rozsdásodásához vezethet. A biztosabb eredmény érdekében az edényt a sütőben is kiszáríthatjuk. A megtisztított edényt vékonyan kenjük át olajjal vagy zsírral és ezt követően olyan helyen tároljuk, ahol nem érheti nedvesség. Az olajat vékony rétegben, egyenletesen hordjuk fel az edény felületére, úgy, hogy ne látszódjanak olajfoltok a felületen.

Bár a mosogatószerrel kapcsolatban is eltérő vélemények vannak, itt a leglényegesebb szempont, hogy olyan típust válasszunk, amely nem tartalmaz ecetet vagy citromot, mert azzal esetleg kárt okozhatunk az edény felületén. Amennyiben a mosogatás mellett döntünk, csak keveset használjunk a szerből és alaposan öblítsük ki.

Milyen ételeket készíthetünk az öntöttvas edényekben?

Gyakorlatilag bármilyen étel elkészíthető benne: alkalmazható bármilyen ragu elkészítésére, hússütésre és párolásra. Egy megfelelő méretű öntöttvas edény kiválóan alkalmazható kenyérsütéshez is. Ha ez utóbbira használnánk, akkor a tökéletes eredmény érdekében az edényt a sütővel együtt melegítsük fel. Amikor már kellően felmelegedett, sütőpapírral együtt helyezzük bele a tésztánkat.

Az öntöttvas edény használatának előnyei

Habár nagyobb figyelmet kell fordítani ezeknek az edényeknek a tisztítására, számos előnyt jelent a használatuk. Bármilyen tűzhelyen használhatók, vagyis nemcsak a gáz- vagy villanytűzhelyen, hanem indukcióson és még nyílt lángon is. Páratlan ízvilágot lehet elérni használatával. Ez annak is köszönhető, hogy a felmelegített öntöttvas edények egyenletesen adják le a hőt.

Az öntöttvas edény egy időtálló befektetés, amely generációkon keresztül képes kiszolgálni bennünket.