Némi odafigyeléssel a betonozás házilag is elvégezhető

Betonozás házilag

Egy családi házzal kapcsolatban mindig ezerféle teendő akad, ezért aztán örömteli hír, miszerint nagyfokú alaposság mellett a betonozás házilag is elvégezhető. Természetesen nem mindegy, Önnek épp mekkora volumenű kivitelezésre van szüksége, ám manapság nem egyszerű szakembert találni és ha sikerül is, az bizony nagyon komoly kiadással járhat. Egy komplett ingatlan teljes alapozását persze nem tanácsos kellő tapasztalat hiányában elkezdeni, ugyanakkor a betonozás házilag is megoldható járdák, de akár egyes helyiségek kapcsán is. A folyamat során kardinális kérdést jelent, hogy megfelelően tájékozódjunk mielőtt belevágnánk a megvalósításba. Tudniillik bár a keverési arányokat könnyedén megtalálhatjuk, egyáltalán nem mindegy, milyen elvárásokat támasztunk a tervezett konstrukcióval szemben. Ügyelnünk kell a terhelésre, a víz elvezetésére és persze döntő befolyással bír, miszerint a betonozás házilag elegendő előkészületet követően történik-e. Enélkül ugyanis könnyedén azt tapasztalhatjuk, hogy a megszáradt felület kirepedezik, vagy rosszabb esetben eltörik, ezt pedig utólag már nagyon nehéz helyrehozni.

A szoba betonozás házilag is sikeresen elvégezhető

Különösen nagy gondot jelenthet ez, amikor valamelyik helyiségről van szó, ugyanis az aljzat cseréje ilyenkor óriási felfordulással jár együtt, arról nem is szólva, hogy a burkolatokat is bontanunk kell. Ugyanakkor a szoba betonozás házilag sem egy nagy ördöngösség és csupán néhány tényezőt kell szem előtt tartanunk.

Az egyik ilyen a vastagság. Legalább 10 centiméterrel számoljunk, majd miután az anyag megköt, következhet a többi réteg elhelyezése. Amikor a betonozás házilag történik, előfordulhat, hogy nincs kellő rutinunk, ezért aztán tanácsos kisebb léptékben haladnunk. Mindig fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy a felület lehetőleg tökéletesen vízszintes legyen, ellenkező esetben a csempe, illetve a laminált, vagy valódi padló lerakása komoly bonyodalmakkal jár majd.

Aljzat betonozás házilag – az alapok megteremtése

Ahhoz, hogy az elkészült padlózat hosszú évtizedekig hibátlan állapotban maradhasson, elengedhetetlen az optimális anyagválasztás. Az aljzat betonozás házilag is kivitelezhető, ám azt feltétlenül tartsuk szem előtt, miszerint ilyenkor más komponensek alkalmazására van szükség. A legideálisabb erre a célra a C20-as típus, maximum 0.4 milliméteres szemcsemérettel. Ez könnyen bedolgozható, mindamellett pedig alacsony repedéshajlammal rendelkezik.

Amikor a betonozás házilag történik, mindig térfogatban gondolkodjunk a keverésnél. Egy rész cementhez három rész homokos kavicsot adagoljunk. Igény szerint az elegy további adalékokkal is megerősíthető, például javíthatunk a kopásállóságán, ugyanakkor ezek megválasztásánál mindig hagyatkozzunk a profi szakemberek útmutatására. Terítésnél vigyázzunk, hogy a már meglévő réteg lépésálló legyen és már jó előre tervezzük meg a dilatációk pozícióját. Úgyszintén mérlegelnünk kell az acélháló szükségességét, még a folyamat megkezdése előtt.

Betonozás házilag – mikor hívjunk szakembert?

Már ennyiből is jól látszik, hogy ez a folyamat gyakorta igen komplex kihívások elé állíthatja Önt, ezért aztán joggal merülhet fel a kérdés, mikor szerencsésebb inkább profikra bízni a feladatot. Annak eldöntése, miszerint a betonozás házilag is elvégezhető-e a kívánt eredménnyel, vagy fennáll a veszélye a komolyabb hibáknak, több tényezőn is múlik.

Egyrészt kardinális kérdés, hol szükséges az alap kialakítása. Járdák, egyszerűbb kültéri felületek kapcsán sokkal kevesebb szempontra kell figyelni, míg beltéren, padlózatok esetében több buktatóval is számolni kell. Némi tapasztalat birtokában a legtöbb betonozás házilag is megoldható, ugyanakkor speciális esetekben jobb, ha hozzáértő mesterekre bízzuk a dolgot. Különösen igaz ez olyankor, ha a helyiségekben padlófűtés is található, vagy kifejezetten nagy alapterületű szobákban kell elvégezni a kivitelezést. Tudniillik ilyen esetekben a költséghatékonyság csak másodlagos tényező, lévén a hibák helyrehozatala utólag már roppant nehéz.