Így lehet könnyen sikeres a bútor felújítás házilag

Bútor felújítás házilag

Némi kézügyesség és fantázia birtokában a bútor felújítás házilag is könnyedén elvégezhető, ráadásul megfelelő alapanyag esetén Ön is szemet gyönyörködtető eredményeket érhet el. Időnként persze jóval egyszerűbbnek tűnik új berendezést vásárolni, ám a jó bevált, régi darabok tartósságát a mai konstrukciók már csak ritkán érik el.

Arról nem is szólva, miszerint rengeteg pénzt megspórolhatunk a renoválással és így eljárva még a környezetünket sem terheljük, hiszen jóval kevesebb hulladékot termelünk. De hogyan is zajlik egész pontosan a bútor felújítás házilag és milyen tényezőkre kell kiemelt figyelmet fordítanunk? A jó hír, hogy ez a folyamat általában korántsem olyan bonyolult, mint amilyennek esetleg elsőre gondolná, ám vannak olyan kardinális pontok, amikre nagy hangsúlyt kell helyeznünk.

Bútor felújítás saját kezűleg – mikor érdemes belevágnunk?

Az első és egyben legfontosabb annak meghatározása, hogy az adott darab alkalmas-e a renoválásra. Ugyan csábító lehet egy múlt század eleji impozáns tálaló rendbetétele, ám ha az elmúlt évtizedeket az egy dohos pincében töltötte, akkor jó eséllyel feleslegesen vesződünk majd vele. A bútor felújítás saját kezűleg ugyanis csak olyankor vezethet eredményre, ha a berendezés szerkezetileg legalább nagyjából ép.

Ennek tükrében mindig állapotfelméréssel kell kezdeni a munkát. Vizsgáljuk meg, nincs-e komolyabb törés, illetve nem látunk-e apróbb lyukakat a felületen. Utóbbi szú jelenlétére utal és bár a kártevőktől könnyedén megszabadulhatunk, az általuk okozott károk néha visszafordíthatatlanok. Végezzünk alapos munkát, hiszen a bútor felújítás házilag csak akkor okozhat sikerélményeket, ha az elkészült darabok hosszú távon használhatók lesznek.

Hogyan zajlik a régi szekrény felújítása házilag?

Mielőtt nagyobb projekteknek állnánk neki, érdemes szert tenni némi gyakorlatra. Erre kisebb renoválások, ezáltal az eltérő technikák kipróbálása tökéletes módszert jelentenek. Egy régi szekrény felújítása házilag már nagyobb volumennek számít, így aztán fontos, hogy pontosan tisztában legyünk az egymást követő lépésekkel.

Tartsuk szem előtt azt is, hogy a különféle bútorlapokból készült darabokkal általában nem éri meg vesződni, feltétlenül részesítsük előnyben a valódi fából gyártott példányokat. Bármilyen egységről is legyen szó, a bútor felújítás házilag mindig ugyanazokkal a részfolyamatokkal kezdődik. A meglévő festék eltávolítása után jöhet a csiszolás, majd a felületkezelés és a szükséges javítások. Ezt követheti a festés, a díszítések és az új fogantyúk, gombok felszerelése.

A régi tükrös szekrény felújítása különös odafigyelést igényel

A módszer legnagyobb előnye, hogy teljes mértékben a saját elképzelésünkre alakíthatjuk az adott darabot. Amennyiben ugyanis a bútor felújítás házilag történik, olyan árnyalatokat választunk, amilyeneket csak szeretnénk és a dekorációk tekintetében is csak a fantáziánk szab határt elképzeléseinknek.

Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor nagy gondossággal kell eljárnunk. Egy régi tükrös szekrény felújítása esetén például ügyelni kell, hogy a sérülékeny részek átvészeljék a folyamatot. Szerencsés esetben a tükör eltávolítása könnyedén megoldható, ám ha ez nem így lenne, akkora csiszolás közben ne csak a karcolódástól, de a rázkódás miatt bekövetkező repedésektől, törésektől is óvjuk a felületet.

A bútor felújítás házilag remek hobbi is lehet egyben

A csalódások elkerülése érdekében mindenképpen érdemes felkészülni arra, hogy némelyik projekt nem hozza majd a várt eredményt. A bútor felújítás házilag sem mindig egyszerű és a kellő tapasztalat csak sok gyakorlás útján érhető el.

Ez azonban egyetlen pillanatig se szegje kedvünket, könnyen meglehet ugyanis, miszerint egy új hobbira teszünk így szert. Tudniillik a saját magunk által készített dolgokat mindig nagyobb becsben tartjuk, mint a készen vásárolt holmikat és nincs ez másképp otthonunk berendezései esetében sem. Ráadásul a bútor felújítás házilag kiváló ajándékötlet is lehet, egy renoválással mindig nagy örömet szerezhetünk a hozzánk közelállóknak.