Tavaszi kerti munkák

tavaszi kerti munkák
Tavaszi kerti munkák

A kerttulajdonosok életében a tavasz az egyik legizgalmasabb időszak. Amikor már búcsút inthetünk az éjszakai fagyoknak, akkor elérkezett az idő a kert felébresztésére. Tartson velünk és tudja meg, melyek a legfontosabb tavaszi kerti munkák, amiket könnyedén elvégezhet házilag.

Az első lépés a lehullott falevelek és ágak összegyűjtése

Természetesen az avar összegyűjtése alapvetően ősszel végzendő feladat, azonban akkor sincs probléma, ha erre esetleg nem szántunk időt. Tavasszal azonban mindenképp össze kell gyűjteni a talajt takaró faleveleket és ágakat, mert az alatta található növények elől elzárják a napfényt. Emellett a levéltakaró alatt levő növények nem kapnak elegendő csapadékot és tápanyagot sem.

A téliesített növényekről ebben az időszakban már lekerülhet a növénytakaró, annak érdekében, hogy növényeink megfelelő mennyiségű napfényt kaphassanak.

Tervezzük meg a kertet!

Ez az időszak még tökéletesen megfelelő arra, hogy tervet készítsünk. Gondoljuk végig, hogy mit szeretnénk elültetni a kertünkben és tervezzük meg az ültetés idejét is. Ez az időszak még kiválóan alkalmas arra is, hogy a vetőmagokat beszórjuk a földbe, ezért vegyük elő az előző évről magokat és szortírozzuk őket. Ez az időszak arra is alkalmas, hogy felmérjük, hogy milyen vetőmagokra van szükségünk és beszerezzük, még az ültetés előtt.

tavaszi kerti munkálatok

Fordítsunk figyelmet a tápanyag utánpótlásra is!

Mind a virágzó növények, mind a gyümölcsfák és bokrok is igénylik a tápanyag utánpótlást a téli időszakot követően. Ugyanez igaz a virágzó növények, különös tekintettel a rózsákra és a gyepre is. Ehhez használhatunk trágyát vagy komposztot is, a talajba forgatva.

Gyepgondozás

A gyep gondozása egy komoly figyelmet igénylő folyamat minden kerttulajdonos életében. A fű gondozásának első lépése tavasszal a fűnyírás. Ezután gereblyével vagy speciális gyepszellőztetővel végezzük el a gyepszellőztetését, vagyis fésüljük át a fűszálakat. Amikor ezzel megvagyunk, lombseprűvel gyűjtsük össze az elhalt növényi részeket. Ezt követően következhet a tápanyag utánpótlás, speciális gyeptrágyával.

A metszés az egyik legfontosabb tavaszi kerti munka

A metszésre kiemelt jelentőséggel bír minden kerttulajdonos számára, hiszen a megfelelő metszés hozzásegíti a növényt ahhoz, hogy minél több termést hozzon. Legyen szó gyümölcsfákról, bokrokról vagy virágzó növényekről, mindegyik igényli a metszést. A gyümölcsöknél a minél nagyobb termést, míg a virágzó növényeknél a szebb virágokat garantálhatjuk általa.

Amire mindenképp oda kell figyelni: hogy a metszést csak azt követően szabad elkezdeni, miután már elmúltak a fagyok. Az időzítéshez résen kell lenni, mert amikor a rügyek már elkezdenek megpattanni, akkor már lekéstük a tavaszi metszés idejét.

A metszéshez tiszta és éles metszőollót használjunk! Amikor egyik növényről váltunk egy másikra, akkor érdemes a metszőollót megtisztítani, ezáltal megóvhatjuk növényeinket egymás betegségeitől.

metszés

Lemosó permetezés

A metszést követően tudjuk elvégezni kertünkben a lemosó permetezést. A lemosó permetezéssel megtisztíthatjuk növényeinket és gyümölcsfáinkat. Ehhez egy megfelelő permetezőre és permetszerre van szükségünk, amit szakáruházból tudunk beszerezni. A lemosó permetezést akkor kell elvégeznünk, amikor a növények még nem kezdtek el virágozni.

Ellenőrizzük a kerti eszközöket

Mindenképp szánjunk időt a kerti szerszámok ellenőrzésére is, hiszen még akkor is nyomot hagyhat rajtuk az idő, ha megfelelően tettük el ezeket ősszel. Ez az időszak alkalmas arra, hogy mindent alaposan átnézzünk és felkészítsünk a következő időszakra, hogy ne akkor szembesüljünk egy-egy eszköz elöregedésével, amikor már ténylegesen használni szeretnénk. A szerszámok a használaton kívüli időszakban is könnyen elöregedhetnek. A fémből készült eszközökön megjelenhet a rozsda, de szerencsére a rozsda ellen házilag is védekezhetünk. Az ápoláshoz használjunk olajos rongyot és alaposan töröljük át vele a fém eszközöket, míg a fából készült szerszámnyél ápolására a lenolaj a legjobb választás.

A kertben használt gépel ellenőrzésére is fordítsunk időt. Minden egyes gépet kapcsoljunk be és ellenőrizzük, hogy nem igényelnek-e karbantartást.