A gyep gondozása ősszel

gyep gondozása ősszel
Gyep gondozása ősszel

A gyönyörűen zöldellő fű a tavaszi és nyári hónapokban jelentős igénybevételnek van kitéve. Jellemzően az őszi hónapokban el kell végeznünk azokat a karbantartási munkálatokat, amelyek garantálják, hogy a következő évben is élvezhessük pázsitunk szépségét. Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan végezhető el a gyep gondozása ősszel és mik azok a lépések, amelyeket mindenképp el kell végeznünk!

Gyep telepítése

Amennyiben csak most szeretné telepíteni a pázsitot, akkor tökéletesen időzített! Az őszi, csapadékos időszak kifejezetten kedvező időszak. Ilyenkor a fűmagok könnyebben csíráznak és erősödnek meg. Azonban nem mindegy, hogy hol szeretne füvesíteni. Ha a kertjében lombhullató fák is vannak, akkor a lehulló levelekkel is számolni kell. Ilyen esetben a füvesítés idejét inkább tavaszra célszerű időzíteni.

Meddig és hogyan kell füvet nyírni ősszel?

Jellemzően ősztől már nem szükséges, de nagyban függ az időjárástól. A csapadékosabb idő mellett a melegebb napok kedveznek a fű növekedésének, ezért semmiképp sem szabad elhanyagolni a fűnyírást. Előfordulhat, hogy október végén, vagy akár novemberben is meg kell nyírnunk. Az őszi fűnyíráskor nem szabad 5 cm-nél kisebbre vágni a füvet. Ezzel segíthetjük a gyep áttelelését és nem kell tartanunk attól sem, hogy a hó alatt károkat szenved majd.

Gyűjtsük össze a levágott fűnyesedéket! Ha nem így teszünk, akkor számoljunk azzal, hogy a levágott fű az egészséges fű rothadását eredményezheti.

Gyep gondozása ősszel: gyepszellőztetéssel

A szellőztetés nagyon fontos lépés az őszi munkálatok között. Ha nincs erre célzott munkaeszközünk, akkor a legjobb, ha egy gyepszellőztető gereblyét használunk. Ebben az esetben a gereblyével mindenképp magunk felé húzzuk. Fontos, hogy erősen nyomjuk a talajba, mert csak így tudjuk ténylegesen felszakítani a gyengébb szálak gyökereit. A legjobb eredményt úgy érhetjük el, ha mindkét irányból elvégezzük a gyepszellőztetést gereblyével. Ha ezzel megvagyunk, akkor lombseprű segítségével alaposan szedjük össze a felszínre került elhalt növényi részeket. Ha nem szedjük össze, akkor nagyjából hiába fáradtunk.

A gyepszellőztetésnek több célja is van. Egyrészt ezáltal eltávolíthatjuk a fűnyírás során fennmaradt, de már elhalt fűszálakat és az elhalt növényi részeket. Másrészt ezáltal biztosítjuk a megfelelő téli csapadékellátást is. A szellőztetés által biztosíthatjuk a talaj levegő-ellátottságát, valamint azt is, hogy elegendő esővíz jusson az egyes fűszálakhoz.

A gyepszellőztetést általában évente kétszer: tavasszal és ősszel célszerű elvégezni. Ezek közül egyik sem elhanyagolható, hiszen mindegyiknek más-más funkciója van. Tavasszal a téli károkat kezelhetjük vele. Ilyenkor szükséges eltávolítani az elhalt részeket, amellyel biztosíthatjuk, hogy egészséges és szép lesz a pázsitunk egész évben. Ősszel pedig azért is kiemelten fontos, mert ennek hiányában nemcsak víz és oxigén, hanem olyan fontos tápanyagok sem jutnak a talajba, mint a foszfor és a nitrogén. Ennek hiányában a fű könnyedén befülledhet és mivel nem jut elegendő tápanyaghoz, könnyedén besárgulhat.

Gyomírtás és egyéb munkálatok

Még a tél beköszönte előtt célszerű megszabadulni a pázsitban levő gyomoktól. Ha nem így teszünk, akkor a gyomnövények könnyedén elterjedhetnek, ezáltal tavasszal nagyobb területen okoznak majd problémát. A gyomírtáskor sokszor nemcsak a gaztól szabadulunk meg, hanem a fűszálaktól is. Ezért, ha a gyomírtást követően üres foltokat lát a gyepen, akkor ott mindenképp újra kell telepíteni a füvet! Tavasszal ezáltal már nem is lesz nyoma ezeknek a munkálatoknak.

A lehullott leveleket mindig gereblyézzük össze! Ez kiemelten fontos munkálat ősszel, hiszen a száraz levelek, ugyanúgy, mint a fűnyírásból megmaradt fű is elveszi a gyeptől a fényt és a levegőt is.

A gyep gondozásakor figyeljünk a tápanyag-utánpótlásra!

AZ őszi időszakban használjunk gyeptrágyát, amellyel megfelelő és értékes tápanyagot juttathatunk a füvünkre. Amire figyelni kell, hogy a trágyázást sose végezzük közvetlenül a fűnyírás után. Ha a talajszerkezet megváltoztatása a célunk, azt is ősszel tudjuk elvégezni. Ebben az időszakban bármilyen talajkeverék, vagy humusz kiszórható a fölre.