Szauna tisztítás házilag, vegyszermentesen

szauna tisztítás
Szauna tisztítás házilag

A szauna tisztítása nemcsak az egészségünkre nézve bír kiemelt jelentőséggel, hanem az élettartama tekintetében is. Időről időre szükséges elvégezni egyes tisztítási munkálatokat, hogy sokáig élvezhessük hatását. Cikkünkből megtudhatja, hogy hogyan végezhető el a szauna tisztítás házilag, egyszerűen és vegyszermentesen!

A szauna magas hőfoka baktériummentes környezetet jelent?

Igen, emiatt 70 fok felett lényegében nem is szükséges semmiféle fertőtlenítő szer használata. Ezek a helyiségek a bennük levő nagyon magas hőfoknak köszönhetően jellemzően baktériumoktól mentesek, hiszen a baktériumok magas hőfokban nem tudnak megtelepedni. De ez semmiképp sem azt jelenti, hogy a szaunákat nem kell időről-időre megtisztítani! Sőt! Az egészségünk és alapvető higiénia miatt ugyanúgy kell kezelnünk a szaunát is, mint az egyéb helyiségeket a lakásban. Tisztítás után pedig mindig alaposan ki kell szellőztetni – ezzel a penészgomba megtelepedését is kivédhetjük!

Szauna használata során a padokon és a földön az izzadságon túl az elhalt hámsejtek is összegyűlnek. Ezek a különféle szennyeződések a következő használatkor érintkezhetnek a bőrünkkel, ami még irritációt is okozhat. Többek között emiatt is szükséges száraz és tiszta – lehetőleg pamut – lepedő, vagy törölköző használata a szaunákban. Ezáltal kivédhetjük, hogy a bőrünk közvetlenül érintkezzen a felületekkel. A törölköző vagy lepedő használata felszívja az izzadságot, ezáltal a kabin tisztítását is segíti.

Mivel tisztítsuk a szaunát?

A szaunát pont a benne levő magas hőfok és a kipárolgás miatt célszerű természetes anyagokkal tisztítani. Gondoljunk csak bele, hogy a vegyszerek esetleges kipárolgása veszélyes lehet az emberi szervezetre nézve. Emellett a klór és az erős fertőtlenítő hatású szerek képesek teljesen beszívódni a fába, ezáltal pedig belülről teszik tönkre szaunánkat. Természetesen kaphatók kifejezetten szauna tisztításhoz kifejlesztett szerek is – ha mégis ilyet szeretne, akkor olyat válasszon, amelyik nem tartalmaz klórt.

A fa ápolására is fektessünk hangsúlyt! Ehhez érdemes a gyártóval felvenni a kapcsolatot és ajánlást kérni a szakszerű ápolásra. Ha esetleg házilag épített szaunája van, akkor a fa típusa a kiindulópont, amellyel könnyedén megtalálhatja a megfelelő ápolószert.

szauna tisztítás házilag

Hogyan történjen a szauna tisztítás házilag?

A szauna tisztítása három egyszerű lépésből megvalósítható: kezdésként slag használatával alaposan öblítsük át a padokat, falakat és minden egyéb eszközt, amit ott használunk.  A szaunák többségénél pont a tisztítás miatt szoktak elhelyezni egy lefolyót, hogy a tisztításkor használt víz távozni tudjon. Ennek hiányában egy vödör víz segítségével is elvégezhető a helyiség benedvesítése. Ezután a padok és a falak következnek. Ezeket a leggyorsabban és leghatékonyabban szappanos meleg vízzel lehet megtisztítani. Egyszerűen át kell törölni az érintett fa felületeket egy kefe segítségével. Korábban már említettük, hogy a baktériumok ellen a meleg levegővel védekezhetünk, ezért nem szükséges maró hatású szereket használnunk.  Amikor minden átmostunk szappanos vízzel, akkor öblítsük le a fa felületeket tiszta vízzel. Ezután szellőztessünk és hagyjuk teljesen megszáradni.

Milyen gyakran történjen a szauna tisztítás?

Természetesen a használat gyakoriságától függően szükséges a szauna tisztítását elvégezni. Otthoni (családi) szaunák esetében az a legjobb, ha 3-4 használatot követően elvégezzük. Ha csak időszakosan vesszük igénybe a szauna nyújtotta előnyöket, akkor is célszerű hetente portalanítani. Ha a portól szeretnénk megszabadulni, akkor azt egyszerűen megtehetjük porszívóval. Egyszerűen porszívózzuk át az egész helyiséget.

Mire figyeljünk a szauna tisztítás közben?

Mint minden háztartási munkához, így a szauna tisztításhoz is célszerű kesztyűt húzni, hogy megőrizzünk bőrünk szépségét és épségét. Csak olyankor szabad nekiállni a folyamatnak, amikor elegendő idő áll rendelkezésre, hogy utána kiszellőztessük. Emellett lényeges, hogy soha ne vegyük azonnal használatba a kabint takarítást követően!