Hogyan történjen a kerti tó téliesítése?

kerti tó téliesítése
Kerti tó téliesítése

A tél közeledtével rendkívül fontos feladat, hogy a kertünket ékesítő kerti tavat felkészítsük a hidegebb időre. A kerti tó téliesítése akkor válik esedékessé, amikor a hőmérséklet tartósan 10 °C alá esik és éjszakánként 0 °C körül, vagy esetleg alatta van. A szükséges munkálatokkal biztosíthatjuk, hogy a tóban fennmaradjon az ökológiai egyensúly és tavasszal ismét ékesíthesse kertünket! Nézzük, hogyan történjen a kerti tó téliesítése házilag!

Őszi karbantartási munkálatok

Az első és legfontosabb feladat a tó vizének tisztán tartása. Ősszel a lombullató fák levelei és egyéb növényi hulladékok is bekerülhetnek a vízbe. Az el nem távolított növényi részek jellemzően hamar elkezdenek bomlani és könnyen fel tudják borítani a tó élővizének egyensúlyát. Szerencsére a kerti tó tisztítása házilag is könnyen elvégezhető! A tó felszínén levő hulladékot egy háló segítségével könnyedén eltávolíthatjuk. Azonban lényeges az is, hogy a vizet iszaptalanítsuk, amit egy speciális poszívó készülékkel könnyen elvégezhetünk.

Kerti tó téliesítése: védjük meg növényeinket!

A növények védelme érdekében a legfontosabb lépés, amit meg kell tenni, az elhalt levelek eltávolítása. Azokat a növényeket mindenképp el kell távolítani a tóból, amelyek nem fagytűrők. Ide sorolandók az egynyári növények is, amelyeket mindenképp ki kell venni a tóból. Az ilyen növényeket olyan helyen kell átteleltetni, ahol nem fagy. A legjobb megoldás, ha egy homokkal megtöltött kaspóba helyezzük őket és úgy rakjuk el egy melegebb, de nem túl árnyékos helyre.

A tóból el kell távolítani a gazokat és minden olyan növényt, ami nyáron burjánzásnak indult. Ez azért lényeges lépés, mert, ha a túlburjánzó növények rothadásnak indulnak, akkor a belőlük felszabaduló gázok károsíthatják a vízi élővilágot. A kerti tó partja köré ültetett növényeket nem kell kiásni, vagy áthelyezni.

kerti tó téliesítése

Halak átteleltetése

Azok a kerti tavak alkalmasak a halak átteleltetésére, amelyek mélyebbek. Legalább 1 mélynek kell lenni egy tónak ahhoz, hogy a halak biztonsággal átvészeljék a téli hideg időt. Ennek oka, hogy a halak a tó alján felgyülemlő meleg vízben tudnak kényelmesen áttelelni, mert itt a vízfelszínen megjelenő jég ellenére lehet akár 4-5 °C is. Ebben az időszakban a halaknak nem kell táplálékot biztosítani, hiszen leáll az emésztőrendszerük. Emellett oxigénből is kevesebbet fogyasztanak ebben az időszakban. Annak érdekében, hogy átvészeljék a telet, egész évben megfelelő mennyiségű táplálékkal kell ellátni őket.

Azokat a halakat, amelyek nem bírják a téli fagyokat, egy akváriumban szükséges átteleltetni. Fontos lépés, hogy még a tartós hideg idő beköszönte előtt biztosítsuk számukra a megfelelő környezetet. Természetesen, ha a lakásba bevisszük őket, akkor télen is szükségük lesz megfelelő mennyiségű táplálékra.

Mire figyeljünk a téli hideg időben?

A kerti tóban áttelelő halak ugyan kevesebb oxigént fogyasztanak, de azt mindenképp biztosítani kell számukra. A vízfelszínen megjelenő jégréteg megakadályozza, hogy oxigén jusson a vízbe. Emellett pedig azt is meggátolja, hogy a tóban a bomlási folyamatok során keletkező gázok távozzanak. A jégréteg ezáltal a halak fulladást és a tó teljes ökológiai egyensúlyának felborulását is eredményezheti.

Különféle módszerek vannak arra, hogy oxigént juttassunk a tó vízébe és megakadályozzuk a jég kialakulását. Beszerezhetünk egy – akváriumoknál is használt – levegőztetőt. A levegőztető jellemzően keringteti a vizet, ezáltal kevésbé fog kialakulni jég a tó felszínén. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy a vízbe jutó hideg levegő hűti a vizet. A jég kialakulása ellen poliészter úszóval is védekezhetünk. Ez jellemzően egy kisebb fűtőtestet tartalmaz, amely segítségével melegíti a vizet. A levegőztetővel ellentétben ennél a megoldásnál a tó fenekén állandó vízhőmérséklettel számolhatunk.

Vegyük ki a vízben levő berendezéseket!

A vízbe helyezett szivattyúk, szűrők, UV lámpák, és egyéb műanyag eszközök súlyosan károsodhatnak a fagy hatására. Célszerű ezeket eltávolítani a tóból! Azokat a csöveket, amelyek kint maradnak, mindenképp vízteleníteni kell!