Kerti tó tisztítása házilag

kerti tó tisztítása házilag
Kerti tó tisztítása házilag

Egy kerti tó csodás látványával garantáltan kertünk ékévé válhat. Azonban, ha nem fordítunk rá kellő figyelmet, könnyen felborulhat a tó ökológiai egyensúlya. Ha elszaporodhatnak benne az algák, akkor megjelenése könnyedén pocsolya-szerűvé válhat. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan történjen a kerti tó tisztítása egyszerűen, házilag és milyen karbantartó munkálatokat szükséges elvégezni ahhoz, hogy sokáig örömét lelje benne!

Hogyan védekezzünk az algák ellen?

A vízi növények és az algák a vízbe bekerülő különféle szerves anyagok miatt szaporodnak el. Nyáron a kerti tó tisztítása különösen nagy figyelmet igényel, mert a melegben túlszaporodó algák miatt elindulhat az „algavirágzás” is, amely veszélyezteti a vízminőséget.

A legjobb védekezést a vízminőség folyamatos ellenőrzésével érhetjük el. Ide tartozóan vizsgálni kell a víz oxigéntartalmát, a kémhatást, a tisztaságot és a különböző egyéb anyagok jelenlétét is. A lúgos kémhatás kedvező feltételeket biztosít az algák elszaporodásának. Ha elszaporodnak a vízben, akkor elkezdik kiszorítani a többi élőlényt, beindulnak bizonyos bomlási folyamtok. A víz először zavaros lesz, majd bezöldül és beposhad. Ezt a folyamatot könnyedén megakadályozhatjuk azzal, ha lecsökkentjük a szerves anyagok vízbe kerülését.

A védekezésben az egyik legjobb megoldás, ha folyamatosan áramoltatjuk a vizet, mert ezzel gátolni tudjuk az algák elszaporodását. Emellett a vízben elhelyezett UV szűrők használatával tovább csökkentjük a baktériumok és az algák számát. A lámpa folyamatos ellenőrzésével és tisztításával biztosítani tudjuk, hogy hatékonyan működjön.

kerti tó tisztítása

Folyamatos figyelmet igényel a kerti tó tisztítása

Mindig eltávolítsuk a tóból a belekerült faleveleket és egyéb növényi hulladékokat, amelyek növelhetik a szerves anyagok tartalmát a tóban. Ezt a műveletet egy háló segítségével könnyedén elvégezhetjük, azonban fontos a rendszeresség. Hetente többször ellenőrizzük a tó felszínét és távolítsunk el minden belehullott, lebegő növényt. Az úszó növények ritkításához jó módszer a növényevő halak betelepítése is. Ha ezt a lépést kihagyjuk, az a tó algásodásához vezethet.

Figyeljük a vízállást és pótoljuk a vizet

Lényeges lépés, hogy figyeljük a tó vízállását. Ehhez elegendő egy vízszintmérőt beszerezni és elhelyezni a tóban, amivel könnyedén nyomon tudjuk követni a vízveszteséget. A víz csökkenése a tóba telepített növények vízfelhasználása, valamint a párolgás következtében jön létre leginkább. A nagyobb tavak jellemzően vízforgatásos rendszert használnak. Ez lényegében úgy működik, hogy egy beépített vízszintmérő folyamatosan figyeli a tó vízállását és amikor elér egy bizonyos szintet, akkor a rendszer automatikusan pótolja az elvesztett vizet. Kisebb kerti tavaknál elegendő az a megoldás, hogy amikor a víz apadását tapasztaljuk, akkor egy tömlő segítségével pótoljuk.

Tartsuk alacsonyan a szerves anyag bevitelt!

A tó szerves anyag tartalmát a vízi állatok megfelelő etetésével is elérhetjük. A cél, hogy minél alacsonyabb szinten tartsuk a bevitt szerves anyagokat. Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk elérni, ha csak annyi élelmet juttatunk a vízbe, amelyet az ott élő állatok azonnal el is fogyasztanak. Az el nem fogyasztott haleledel a kerti tó növényei között megbújva bomlik le. Ha megfelelően van kialakítva a kerti tó, akkor elegendő eleséget biztosít a benne élő halak számára.

Igyekezzünk mérsékelni a tóban élő halak egyedszámát. Ha túlszaporodnak a halak, akkor felborulhat a tó egyensúlya, amely által a víz is zavarosabbá válhat.

Figyeljük és ritkítsuk a kerti tóba telepített növényeket!

A kerti tóba telepített növények többsége a nyári napsütéses időszakban eléri fejlődésének csúcspontját. Előfordulhat, hogy a növények megjelenése zsúfolt hatást kelt, és előbb-utóbb ki is növik a tavat. Ha úgy érezzük, hogy növényeink zsúfoltan vannak, akkor mindenképp tegyünk ellene! A növények szétosztásával vagy megrövidítésével sokat tehetünk a tó esztétikus megjelenéséért. Az esztétikumon túl az elburjánzó növények kiszoríthatják a többi növényt ezzel felborítva a tó megfelelő ökoszisztémáját.