A kávézacc hatása a talajra: miért használjuk rendszeresen?

kávézacc hatása a talajra
Kávézacc hatása a talajra

Sok háztartásban automatikusan a szemétbe kerül a kávézacc, pedig egészen sokrétűen felhasználható a lakásban és a kertben is. A kávé értékes tápanyagot szolgáltat mind a kerti, mind a szobanövényeknek. Azon kívül, hogy a növények növekedését és virágzását serkenti, egyes kártevőket távol tartja kertünktől. Mutatjuk, milyen hatása van a kávézaccnak a talajra és virágokra és hogyan használjuk szakszerűen.

Mit tartalmaz a kávézacc?

Rendkívül sok tápanyagot tartalmaz: kálium, foszfor, kalcium, magnézium, ként és nitrogén, valamint kis mennyiségben koffein is található benne. A kávézacc hatása a talajra nemcsak tápanyagtartalma miatt kedvező, hanem ezen felül az is lényeges, hogy képes magába szívni a nedvességet. Ez a tulajdonsága nagyon kedvező szárazabb területeken. Fontos, hogy azoknak a növényeknek nem kedvez a kávézacc, amelyek a szárazságot kedvelik. Emiatt pl. a kaktusz, vagy a rozmaring földjére semmiképp se használjuk.

A kávézacc hatása a talajra

Amellett, hogy a kávézaccal növelni tudjuk a talaj tápanyagtartalmát, még olyan élőlényeket is vonzhatunk a használatával, amelyek javítják a talaj minőségét. A kávézacc tápanyagot szolgáltat a földigilisztáknak, akik talajtisztító tevékenységük által fokozzák a talaj termőképességét.

Trágyaként használhatjuk a gyepre is, és amellett, hogy sokkal szebb és egészségesebb lesz tőle a fű, kevésbé fog kiszáradni a melegebb hónapokban. A kávézaccban található nitrogén a fűnek különösen fontos tápanyag a nyári meleg hónapokban.

A kávézacc hatása a növényekre

A kávézaccal kiváló minőségű savanyú földet hozhatunk létre, amelyet egyes növények kimondottan kedvelnek. Alkalmazása tehát minden olyan növénynél ajánlott, amelyeik az alacsonyabb pH értéket kedveli. Ide sorolható: az áfonya, a som, az eper, a magnólia és a gyökérzöldségek, mint pl. a retek és a répa. A savanyú földet kedvelik többek között a fák és az örökzöldek, a hortenzia, az írisz, a gyöngyvirág, a nefelejcs, a százszorszép, az aloe vera és a rózsa is.

A zacc szagtalanító hatással is rendelkezik, amelyet a háztartás több területén, így pl. a hűtőszekrény kellemetlen szaga ellen is bevethetünk. Ez a tulajdonsága a kertben is használ, mert ezáltal képes megvédeni virágainkat.

kávézacc hatása a virágokra

Hogyan alkalmazzuk?

Felhasználása többféle módon is lehetséges. Ami lényeges, hogy semmiképp se essünk túlzásba, hanem mindig csak egy keveset használjunk belőle! Alkalmazható a növények földjébe keverve, vagy a föld felszínére szórva is. Ez utóbbi megoldás pl. a füvesítéskor jó módszer.

A kávézacc a bomlási folyamat során olyan értékes tápanyagokat bocsát ki, mint a foszfor a kálium és a nitrogén, amelyek mind segítik a növények fejlődését. Alkalmazása ezért már a vetőmaghoz keverve is ajánlott.

Hogyan hat a rovarokra és kártevőkre?

Alkalmazása a csigákat és a meztelen csigákat is távol tartja kertünktől. Emellett a zacc koffeintartalma a gyümölcslegyeket és a szúnyogokat is elűzi. A hangyák zacc a szagsemlegesítő hatása miatt el fogják kerülni virágainkat.

A kávézacc távol tartja kertünktől a rágcsálókat, valamint a macskákat is, ugyanis ezek az állatok nem kedvelik a benne levő anyagokat. Emiatt javasolt a használata, ha a macskák gyakran odapiszkítanak a kertünkbe. További előnye, hogy megelőzi a talaj gombásodását is.

Egyéb felhasználási mód: komposztálás

A megmaradt kávézaccot a komposzthoz is hozzáadhatjuk, ezáltal javíthatjuk a komposzt minőségét és tápanyagtartalmát. A komposztással csökkenthetjük háztartásunk hulladék-termelését, mivel minden szerves anyagot belerakhatunk (pl.: elhalt növényeket, zöldségekből és gyümölcsökből keletkezett ételmaradékokat). A zacc jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a komposztunk megfelelő legyen. Arra azonban figyeljünk a komposzt készítésekor, hogy ne vigyük túlzásba a kávé mennyiségét. A legoptimálisabb, ha legfeljebb 25%-os arányban használjuk, az összes többi anyaghoz képest.