Fűszernövények szárítása egyszerűen, házilag

fűszernövények szárítása házilag
Fűszernövények szárítása házilag

Ha megfelelően történik a fűszernövények gondozása, akkor sokáig élvezhetjük a frissen fűszerezett ételeket. Azonban, mivel folyamatosan kell metszeni ezeket a növényeket, előfordulhat, hogy többet is learatunk belőlük, mint amit frissen el tudunk használni. Emellett előfordulhat az is, hogy csak szimplán szeretnénk szárítva is bespájzolni belőlük. Cikkünkből megtudhatja, hogy mire érdemes odafigyelni, hogy eredményes legyen a fűszernövények szárítása házilag!

A legmegfelelőbb időpont a legtöbb fűszernövény esetében, ha a délelőtti órákban szedjük le a szárítani kívánt leveleket. Az évszakot illetően augusztusban a legideálisabb, mert a növények ekkor több értékes illóolajat tartalmaznak. Lényeges, hogy mindenképp azelőtt végezzük el a növények betakarítását, mielőtt virágba borulnának.

Megelőző munkálatok

Mielőtt nekilátunk a folyamatnak a kiválasztott fűszernövények levágott ágait alaposan mossuk meg, majd papírtörlő segítségével itassuk le róluk a felesleges vizet. Itt lehetőségünk nyílik arra is, hogy átvizsgáljuk a növényeket és eltávolítsuk azokat a leveleket, amelyek nem teljesen épek. Szárításra csak olyan növények alkalmasak, amelyek nem tartalmaznak megbarnult, vagy sárgult részeket! A növények sárgás-barnás levelei már elkezdik elveszíteni aromájukat.

Hogyan történjen a fűszernövények szárítása?

Szerencsére a fűszernövények többsége alkalmas a szárításra. A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha 5-6 ágat levágunk az érintett növényről, majd összekötjük egy csokorba. Ezt követően a kis csokrokat szellős, száraz, meleg, pormentes helyre lógassuk fel és hagyjuk kiszáradni. Nagyjából 5 nap alatt teljesen kiszáradnak a kis növényeink.

A szárítás alapvetően a növény fajtája határozza meg a szárítás időt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyes növények néhány nap, míg mások néhány hét alatt száradnak ki teljesen. Érdemesebb kisebb csomókat készíteni a szárítani kívánt növényekből, ezáltal levegősebben lesznek és könnyebben kiszáradnak.

A szárítandó növényeknél különös gondot kell fordítani arra, hogy levegősen legyenek. Ennek hiányában könnyen bepenészesedhetnek. Ha esetleg ezt tapasztalajuk, akkor sajnos ki kell dobnunk.

fűszernövények szárítása

Fűszernövények szárítása papírzacskóban

A szárítást úgy is elvégezhetjük, hogy lyukakat ejtünk egy papírzacskón, majd ebbe belehelyezzük a szárítani kívánt fűszernövényt. Ezt követően a zacskó fel kell kötni egy levegős, sötét, pormentes helyre.

A fűszernövények szárítása sütőben is megoldható

Ha gyorsabb eredményt szeretnénk, akkor használhatjuk a sütőt is, vagy akár aszalógépben is kiszáríthatjuk fűszernövényeinket. Ha a sütőt választjuk, akkor alacsony hőfokon (40-60 fok között), nyitott ajtónál szárítsuk ki az előzetesen alaposan megmosott és kiszárított fűszernövényeinket.

Hogyan őrizhetjük meg hosszasan a fűszerek aromáját?

Amikor elkészültünk felcímkézett, zárható üvegekbe helyezzük el a fűszernövényeket. Erre a célra használhatunk befőttes üvegeket, fűszernövény tartókat is, a lényeg, hogy olyan edénybe helyezzük, amelyet légmentesen le tudunk zárni. A címkézés segítségével hosszú idő elteltével is könnyen be tudjuk azonosítani fűszereinket.

A legjobb, ma nem morzsoljuk őket apróra, hanem a lehető legnagyobb méretben rakjuk el, és a nagyobb leveleket a felhasználáskor morzsoljuk az ételekre. Ezáltal sokkal intenzívebben érződik majd a fűszereink aromája.

A megfelelően szárított és légmentes edényben eltárolt fűszernövények akár egy évig is megőrzik szavatosságukat.