Fűszernövények gondozása egyszerűen, házilag

fűszernövények gondozása
Fűszernövények gondozása

Napjainkban egyre inkább elterjedt a friss fűszernövények használata, ami nem is csoda, hiszen használatukkal összehasonlíthatatlanul finomabbak lesznek az ételek. A fűszernövények gondozása kis odafigyelést igényel, de szerencsére akár a lakásban is sikerrel termeszthetjük! Vajon magról ültessük, vagy kész növény vásároljunk? Akkor is szükséges megmetszenünk, ha épp nem fogyasztjuk? Igényelnek a fűszernövények tápoldatot, vagy speciális szereket? Cikkünkből minden kérdésére választ kap!

A palánta, vagy a vetőmag a jobb megoldás?

A leggyakoribb fűszernövények már nemcsak a kertészetekben, hanem a nagyobb élelmiszer boltok polcairól is beszerezhetők. Természetesen a kész növény megvásárlása sokkal könnyebb és gyorsabb, mint magról nevelni, viszont az eredmény sajnos ebben az esetben sem garantált. Mivel az áruházakban levő növényeket speciális körülmények között tartják, ezért előfordulhat, hogy az otthoni klíma nem megfelelő számukra. A megvásárolt növényt először mindenképp alaposan locsoljuk meg, és néhány napig hagyjuk, hogy megszokja új környezetét. A legjobb, ha a kezdeti napokban még nem használjuk, vagyis nem szedünk a leveleiből. A növényeket néhány nap elteltével ültessük át egy nagyobb, vízelvezetős cserépbe. A friss földdel újabb tápanyagokhoz juthatnak a növények, amely hatására könnyebben megerősödhetnek.

Ha magunk szeretnénk elvetni a magokat, akkor a magokon túl jó minőségű palántaföldre lesz szükségünk. A földet helyezzük kisebb méretű, vízáteresztő kaspókba, majd szórjuk bele a magokat, fedjük le egy kevés földdel és nedvesítsük a felszínét. Nagyon fontos, hogy a földet ne hagyjuk kiszáradni, de ne is álljon benne a víz. A legjobb megoldás, ha szórófejes flakon segítségével végezzük el a föld nedvesítését. A magoknak sok napfényre, melegre és levegőre van szükségük, ezért célszerű világos helyet választani nekik. Amikor elkezdtek kikelni a fűszernövényeink, szükség esetén ritkíthatjuk őket.

cserepes fűszernövények gondozása

Fűszernövények gondozása: fontos a metszés!

Sokan nem is gondolnák, hogy a fűszernövények gondozása a rendszeres metszéssel kezdődik! A rendszeres és folyamatos metszéssel segíthetjük növényeink lombképződését, vagyis bokrosabbá válhatnak általa. Emellett a növények sokkal egészségesebbek, élterősek, aromájuk pedig intenzívebb lesz. Fontos, hogy akkor is metsszük meg a növényeket, ha éppen nem fogyasztjuk a leveleit, ugyanis ezzel a művelettel megelőzhetjük a növény virágzását és felmagzását is. A metszés előnye továbbá, hogy a növény megjelenése esztétikus marad, emellett arra serkenti a növényt, hogy folyamatosan új hajtásokat hozzon.

Ha magról neveltük fűszernövényeinket, akkor az első metszéssel mindenképp várjuk meg, amíg a növény legalább 10-12 cm magas lesz és már kifejlődött levélpárjai vannak. Ezt követően a hajtások csúcsán levő leveleket távolítsuk el. Fiatal növények esetében a metszéssel megelőzhetjük, hogy felnyurguljon a növény, valamit bokrosodásra serkenthetjük a metszés által.

A metszés szempontjából két csoportba sorolhatjuk a fűszernövényeket:

  • örökzöld fűszernövények: pl. a rozmaring, kakukkfű, babér, zsálya és ide sorolható még a levendula
  • lágyszárú fűszernövények: mint pl. a bazsalikom, oregánó, metélőhagyma, petrezselyem, koriander és a citromfű

Ezen csoportok közül az örökzöldeket erősebben, míg a lágyszárú növényeket lágyabban kell megmetszeni. A gyakorlatban ez az jelenti, hogy a lágyabb szárral rendelkező növényeknek legfeljebb az egyharmadát metsszük le. Figyeljünk az esztétikumra is, vagyis ne hagyjunk hosszú, kopasz szárakat a növényeken, hanem mindig úgy végezzük egy levélcsoport metszését, hogy a szárat is vágjuk hozzá.

Az örökzöld fűszernövényeket évente egyszer elegendő megmetszeni, ezzel elősegítjük, hogy a növény aromája intenzívebb legyen.

fűszernövények metszése

Fűszernövények gondozása: fontos a megfelelő hely és a locsolás!

Fontos, hogy ne áztassuk el a növényeket! Persze az egyes növények eltérő vízigénnyel rendelkeznek, de összességében elmondható, hogy egyik sem szereti, ha a talajában folyamatosan áll a víz. Elegendő akkor meglocsolni őket, amikor a földjük felszíne elkezd kiszáradni. Lehetőség szerint bio tápoldattal kezeljük növényeinket, havi rendszerességgel.

Figyeljünk a növények igényeire! Egyed fűszernövények a déli fekvésű, melegebb helyeket szeretik, míg más növényeknek a félárnyékos, keleti, vagy nyugati fekvésű helyek megfelelőek.

  • Déli, naposabb helyet kedveli: a rozmaring, a kakukkfű, a bazsalikom, az oregánó és a zsálya.
  • Félárnyékos helyet kedveli: a metélőhagyma, a petrezselyem, a tárkony, a babér és a menta.

Védekezzünk fűszernövényekkel a kártevők ellen!

Sokan nem is gondolnák, de az illatos fűszernövények segítségével könnyedén védekezhetünk a kártevőkkel, így a levéltetvekkel szemben is! Persze, ha ez nem lenne elegendő, a levéltetű ellen vegyszermentesen, házilag is többféle módszerrel védekezhetünk!

A paprika és a paradicsom a legnépszerűbb zöldségek közé tartoznak, amelyeket balkonládákban is könnyedén megtermelhetünk. A megfelelő termés érdekében a paprika mellé ültessünk petrezselymet, metélőhagymát, bazsalikomot vagy kaprot. A paradicsom mellé ideális választás a petrezselyem, a menta és a bazsalikom is.