Mennyibe kerülnek az építőanyagok?

épitőanyag kereskedés - stshop - gudu.hu
epitoanyag kereskedes – stshop.hu

Ha olyan otthont szeretnénk, mint amilyenről mindig is álmodoztunk, akkor nem biztos, hogy egy kész ingatlan keresése a legjobb megoldás. Kicsi az esélye ugyanis, hogy pont olyat találunk, ami minden tekintetben megfelel az igényeinknek. Különösen, ha magasra tesszük azt a bizonyos láthatatlan lécet.

Érdemes számításba venni az építkezést is, ami nem egy gyors és kényelmes opció, cserébe viszont az álomotthonunkban élhetünk. Természetesen a dolog anyagi vonzata mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen egy ház felépítése nem két forint. Maga a végösszeg több mindenből tevődik össze, például a tervező és a kivitelező munkadíjából, az engedélyeztetési költségekből és a szükséges építőanyagok árából.

Építőanyag árak 2022-ben

Ha tudni akarod, hogy milyen összegekkel kalkulálj, akkor meg kell nézned egy építőanyag kereskedés árlistáját, ahol többféle anyag is beszerezhető. Sajnos a Covid járvány nem kedvezett az építkezőknek, hiszen az árak megemelkedtek. Ez egyértelműen szembetűnik még akkor is, ha több kereskedés árait is megnézzük. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne találhatnánk olyan üzletet, ahol megfizethető áron vásárolhatjuk meg az alapanyagokat. A Porotherm 30 x-therm téglát például már 859 Forint/db, az ST line S145 üvegszövet hálót pedig 4054 Forint/tekercs áron is be lehet szerezni.

Építkezés vs. ingatlanvásárlás

Az, hogy melyik a jobb megoldás, a házépítés vagy az ingatlanvásárlás több mindentől is függ. Például attól, hogy hol van a helyszín, ahova költözni szeretnénk, illetve, hogy mekkora és milyen szerkezetű házban gondolkodunk. 2021-ben átlagosan nettó 400-500 ezer Forint/négyzetméter ár volt az építkezés költsége, ami a 2022-es adatok szerint már legalább 600 ezer Forint/négyzetméter. Ebben pedig még nincs benne a házunk belső terének kialakítása, aminek költségeivel szintén számolnunk kell.

Ha kíváncsi vagy a belső térben felhasznált anyagok árára is, akkor nézz körül az Stshop építőanyag kereskedés honlapján, ott ugyanis az alapanyagok mellett sok más egyéb termék árát is megtalálod.